Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ikili ekonomik bağları genişletmeyi umduklarını söyledi. Dünkü Filistin temaslarının ardından bugün İsrail'e geçen Çavuşoğlu'nun ziyareti, üst düzey bir Türk yetkilinin 15 yıl aradan sonra bölgeye düzenlediği ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'le görüşmesinin ardından Mescid-i Aksa'yı ziyaret etti. Son dönemde Filistinliler ve İsrail polisi arasında hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal kabul edilen bu bölgede çatışmaların artması gerilimi yükseltmişti.
İlgili Haberler ‘‘Türkiye’nin Filistin’e Desteği Azalmayacak’’
Düzenlenen ortak basın toplantısında sözlerine İsrail Dışişleri Bakanı Lapid'e daveti ve sıcak misafirperverliği için teşekkür ederek başlayan Çavuşoğlu, farklılıklara rağmen sürdürülebilir diyaloğun devam ettirilmesinin faydalı olduğu konusunda görüş birliği içinde olduklarını, diyaloğun iki ülkenin birbirinin hassasiyetlerine karşı gösterdikleri karşılıklı saygıya dayalı olacağını söyledi.
Ramazan ayı sırasında devlet başkanları düzeyinde sağlanan diyaloğun sükunetin korunmasına katkıda bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bakanlıklar ve hükümet daireleri arasındaki teknik görüşmelerin yeniden başlaması üzerinde de anlaşmaya vardıklarını belirtti. Çavuşoğlu, yardımcısı Sedat Önal ve İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Uşpiz'in önümüzdeki dönemde bu görüşmeleri ele alacaklarını söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
Türkiye ve İsrail arasında birçok alandaki ilişkileri yeniden canlandırma çabası içine gireceklerini söyleyen Çavuşoğlu, İsrail ulusal havayolunun ve diğer İsrailli havacılık şirketlerinin uçaklarının Türkiye seferlerinin yeniden başlamasından memnuniyet duyacaklarını kaydetti.
İki ülkenin coğrafi yakınlığının ve birbirini tamamlayıcı ekonomilerinin Türkiye ve İsrail'i doğal ticari ortak haline getirdiğinin altını çizen Çavuşoğlu, iki ülkenin birbiri arasındaki ticari ortaklıkta ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. COVID-19 ve iki ülke arasındaki farklılıklara rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığına işaret eden Çavuşoğlu, geçen yılki ticaret hacminin 8 milyar doları aştığını söyledi.
Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin ticaret verilerinin de umut verici olduğunu belirten Çavuşoğlu, ihracatta rekor kaydedildiğini söyledi. 2022 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla Türkiye'den İsrail'e 1,8 milyar dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmeye kararlı olduklarını vurguladı. Çavuşoğlu, yeniden başlayan siyasi diyalog ve teknik temasların bu rakamın daha da artmasını sağlayacağını söyledi.
Turizm konusunda da değinen Çavuşoğlu, Lapid'in İsrailliler'in Türkiye'yi sevdiğini söylediğini yineledi ve geçen ay İstanbul'un şehir olarak, Türkiye'nin de ülke olarak İsrailli turistlerin tercih ettiği bir numaralı destinasyon olduğunu belirtti. Bakan, temiz enerji, yüksek teknoloji, tarım teknolojisi, turizm, tarım ürünleri gibi alanlarda işbirliği fırsatları olduğunu da vurguladı.
İsrail-Filistin meselesini de ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler parametrelerine dayalı iki devletli çözümün Ortadoğu'da kalıcı barış için tek çözüm olarak değerlendirdiğinin altını çizdi ve Türkiye'nin Kudüs'e ve Harem-i Şerif'in kutsallığına ilişkin hassasiyetini de İsrail Dışişleri Bakanı Lapid'le paylaştığını söyledi.
Çavuşoğlu, "Biz aramızdaki bağların normalleşmesinin, bu çatışmanın barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulmasında olumlu bir etkiye sahip olacağına da inanıyoruz. Her zaman olduğu gibi Türkiye olarak bizler her zaman yapıcı bir rol oynadık. Şimdi de Türkiye, diyaloğa yönelik çabalara katkıda bulunma yönünde sorumluluk almaya hazırdır" şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki samimi görüşmelerin Lapid'in Türkiye'ye gelecekte yapacağı bir ziyarette de devam etmesini beklediğini söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de ortak basın toplantısında, "Amaç, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve sivil işbirliği oluşturmak ve bunu geliştirmek, pandemi ve siyasi gerginlik dönemlerinde bile ülkelerimizin bölgesel ve küresel olarak göreceli avantajlarını kullanmak" dedi.
Lapid ve Çavuşoğlu, yetkililerin yeni bir sivil havacılık anlaşması üzerinde çalışmaya başlayacağını da ekledi.
Türkiye ve İsrail arasında 10 yıldan fazladır gergin olan ilişkilerini onarmaya çalışıyor. Enerji, olası işbirliği alanında kilit öğe olarak ortaya çıkıyor. İki ülke, 2018 yılında büyükelçilerini geri çekmiş ve İsrail-Filistin meselesi üzerinde birbirlerine karşı sık sık iğneleyici söylemler kullanmıştı.
Doğu Kudüs'te bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına ilişkin Amerika himayesinde İsrail ve Filistin arasında yürütülen barış görüşmeleri 2014 yılında çıkmaza girmiş ve iki taraf, o dönemden bu yana kayda değer görüşmelerde bulunmamıştı.