“Türkiye Nijer’e stratejik çıkarları için Suriyeli paralı asker gönderiyor”

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Nijer'e gönderilmek üzere Suriyeliler’in silah altına alınmasının birkaç aydır devam ettiğini açıkladı

Türkiye’nin Nijer’deki ekonomik ve askeri çıkarlarını korumak için, son aylarda yüzlerce Suriyeli paralı askeri Batı Afrika ülkesine gönderdiği bildiriliyor.

Suriye genelinde araştırmacıları bulunan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Nijer'e gönderilmek üzere Suriyeliler’in silah altına alınmasının birkaç aydır devam ettiğini açıkladı.

SOHR Direktörü Rami Abdulrahman, "Geçen yılın Eylül ayından bu yana yaklaşık 1.100 Suriyeli savaşçının Nijer'e konuşlandırıldığını doğruladık" dedi.

VOA’ya konuşan Abdulrahman, bu kişilerin Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye'nin ve Türkiye destekli Suriyeli silahlı grupların kontrolü altındaki bölgelerden toplandığını kaydetti.

Fransa merkezli hak örgütü Hakikat ve Adalet İçin Suriyeliler (STJ) de, bu gelişmeleri belgelediğini belirtti.

İlgili Haberler ABD’nin Suriye’den çekilmesi halinde Türkiye boşluğu doldurabilir mi?


VOA’ya konuşan STJ Direktörü Bassam Alahmad, "Bu Suriyeli savaşçılar Suriye'den Türkiye'ye naklediliyor ve daha sonra Türk havaalanlarını kullanarak Türk askeri uçaklarıyla Nijer'e gönderiliyor" dedi.

Türkiye geçmişte, hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetiyle yakın bağları olduğu haberleri yer alan ve özel bir askeri şirket olan SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi aracılığıyla, Suriyeli savaşçıları Azerbaycan ve Libya gibi başka çatışma bölgelerine konuşlandırmıştı.

Washington'da bulunan araştırma kuruluşu New Lines Enstitüsü'nden Ortadoğu uzmanı Nicholas Heras, "Türkiye'nin, ticari ve askeri çıkarlarını ve dünyadaki gücünü arttırma açısından Afrika'yı açık bir büyüme alanı olarak gören bir politikayı, Nijer’de uyguladığı çok açık" dedi.

Rami Abdulrahman da Türkiye'nin kontrolü altındaki bölgelerden Suriye vatandaşlarının işe alımlarının arkasında SADAT'ın olduğunu söyledi.

İstanbul merkezli SADAT, VOA’nın yorum talebini reddetti. VOA ayrıca Türk Dışişleri Bakanlığı ile de temasa geçti ancak herhangi bir yanıt alamadı.

Ahmed isimli Suriyeli bir savaşçı, bu hafta AFP'ye yaptığı açıklamada, Sultan Murat Tümeni adındaki Türkiye destekli Suriyeli milislerin, kendisini Nijer'e gönderilmek üzere silah altına aldığını açıklamıştı.

İlgili Haberler "Rus birlikleri Nijer'de ABD ordusunun bulunduğu üsse girdi"


Halep vilayetinde bulunan Suriyeli savaşçı, yeni askerlerin Nijer'deki çatışmalara katılmadan önce kamplarda eğitileceğini söylemişti.

Ahmed, "İlk iki savaşçı kafilesi çoktan gitti ve üçüncü kafile de yakında yola çıkacak" demişti.

Başka bir Suriyeli savaşçı AFP'ye "1.500 dolar maaşla altı aylık bir sözleşmeyle" Nijer'de bir görev için silah altına alındığını söylemişti

AFP'ye göre üçüncü bir Suriyeli savaşçı, iki haftalık askeri eğitimin ardından Nijer'deki bir mayının yakınındaki bir alanı korumakla görevlendirildiğini açıklamıştı.

Suriyeli savaşçılar, bu gibi teklifleri mali nedenlerle kabul ettiklerini anlatıyor.

SOHR’a göre, Türkiye destekli Suriyeli paralı askerler, Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki sınır bölgesinde konuşlandırılıyor.

Abdulrahman, "Savaşta yaralananlar 30 bin dolara kadar tazminat alıyorlar. Öldürülenlerin aileleri de 60 bin dolara kadar ödeme alıyor" dedi.

İlgili Haberler Askeri darbelerin peşi sıra geldiği Afrika’da neler oluyor?


Birleşmiş Milletler, üç ülkeli sınır bölgesinin son yıllarda militan grupların yürüttüğü terör faaliyetleri gibi sebeplerle güvenliğin olmadığı önemli bir sıcak nokta haline geldiğini söylüyor.

BM’nin bu açıklaması, Nijerli ve Amerikalı savunma yetkililerinin, ABD güçlerinin tamamını ülkeden çekme planlarını tartıştığı bir zamanda geldi.

Geçen yılın Temmuz ayında ülkenin demokratik olarak seçilmiş başkanını deviren Nijer askeri cuntası, ülkedeki ABD askeri varlığının sona ermesini talep etti.

Aralık 2023'te Fransa da cunta liderlerinin benzer talebi üzerine Nijer'deki askeri varlığına son verdi.

Uzmanlar, Nijer cuntasının ülkede güvenlik desteğine olan ihtiyacın devam ettiğinin farkında olduğunu ve bu nedenle Rusya ve Türkiye tarafından konuşlandırılan paralı askerlere giderek daha fazla bağımlı hale geldiklerini söylüyor.

VOA'nın Kürtçe Servisi'nin hazırladığı bu haberde AFP'nin yayınladığı bazı bilgilerden yararlanılmıştır.