Birleşmiş Milletler'in 71 yıllık tarihinde ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi’ne, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin de aralarında bulunduğu 60 ülke lideri katılıyor. 23-24 Mayıs zirvesinde yardıma muhtaç 130 milyon kişi için insanı yardım stratejileri ve politikaları geliştirilmeye çalışılıyor. Ev sahipliğini BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Dünya İnsani Zirvesi, 175 ülkeden 6 bin kişinin katılımıyla İstanbul’da yapılıyor.
BM, Dünya İnsani Yardım Zirvesi öncesinde, dünya liderlerine somut adımlar atarak, insanı yardımlar konusunda belirlenen hedefleri gerçeğe dönüştürme çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) İnsanı Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien ve BM Genel Sekreteri Vekili Jan Eliasson, İstanbul'daki Dünya İnsani Zirvesi öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.
Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel röportajında Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien zirveyle ilgili beklentilerini şu şekilde ifade etti:
''Birçok ülkenin bu zirve sebebiyle İstanbul’da bir araya gelmesinden çok memnunuz. Türkiye olağanüstü bir şekilde ve cömertçe davranarak savaştan kaçan ve ihtiyaç sahibi 2,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye bu insanlarıngüvenliklerini ve temel ihtiyaçlarını sağlıyor. Onlara sığınacak bir yer temin ediyor vebu insanların tekrar kendi ayaklarının üzerinde durabilmelerine yardım ediyor. Suriye’deki şiddet ve savaş konusunda yapılabilecek en iyi şey, silahları bırakmak, müzakere etmek. Eğer insanlar bir fırsatları olsa ve kendilerini güvende hissetseler, tekrar evlerine dönmek ve hayatlarını yeniden kurmak isteyeceklerdir. Bizim de Suriye için tam olarak yapmayı arzuladığımız şeyinsanlara güvende hissedebilecekleri bir ortamı bu organizasyon sayesinde sağlayabilmek.''