Türkiye, İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıyı kınadı

Erdoğan İsrail'in İran'a saldırısını kınadığını söyledi.

Türkiye hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması hem de Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasıyla İsrail'in İran saldırısına tepki gösterdi. Erdoğan İsrail'in bölgesel bir çatışmanın fitili ateşlemeye çalıştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hatay'da konut teslim töreninde yaptığı konuşmada İsrail'in İran'a saldırısına ilişkin kısa bir değerlendirmede bulundu. Erdoğan konuşmasında "Dün gece İsrail saldırganlığının hedefi olan komşumuz İran'a ve İran hükümetine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Batılı güçler tarafından iyice şımartılan Siyonist İsrail hükümeti, bölgesel çatışmanın fitilini ateşlemeye çalışıyor. İsrail bu saldırılarla küresel bir çatışmanın fitilini ateşlemeye çalışıyor. Bu oyuna gelinmemesini arzu ediyorum. Allah'tan onların kahrını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da İsrail ordusunun Cumartesi sabaha karşı İran’daki hedeflere düzenlediği hava saldırılarının kınandığını bildirildi.

İran’ın başkenti Tahran’ın yanısıra Kerec kentinde sabaha karşı şiddetli patlamalara yol açan İsrail saldırıları hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, “İsrail’in İran’a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadesini kullandı.

“Gazze’de soykırım işleyen, Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan’da her gün sivilleri öldüren İsrail, bölgemizi daha büyük bir savaşın eşiğine getirmiştir” denilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “İsrail’in bölgede yarattığı teröre son verilmesi, uluslararası güvenlik ve huzurun tesisi bakımından tarihi bir görev haline gelmiştir. Hukukun uygulanması ve Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumu bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz. Orta Doğu’da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır”

İsrail, İran’ın Ekim ayı başında İsrail'e fırlattığı balistik füzelere misilleme olarak Cumartesi günü sabaha karşı üç dalga halinde düzenlenen bir dizi hava saldırısıyla İran'daki askeri hedefleri vurdu.

İsrail ordusu, uçaklarının İran'ın İsrail'e fırlattığı füzelerin yapımında kullandığı tesislerin yanı sıra karadan havaya füze mevzilerini de hedef aldığını açıkladı. Petrol ya da füze sahalarının vurulduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran'dan sınırlı hasar oldu açıklaması

İran saldırıların “sınırlı hasara” yol açtığı konusunda ısrar ederken, İran devlet medyası saldırıların ciddi bir tahribata yol açmadığını savundu. İran'ın Al-Alam televizyonunun bildirdiğine göre, İran ordusu saldırıda iki askerinin öldüğünü açıkladı.

İran Ulusal Hava Savunma Karargahı de İsrail'in Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerindeki askeri merkezlere saldırdığını duyurdu.

Karargahın açıklamasında, “Entegre hava savunma sistemi bu saldırgan eylemi başarıyla takip etmiş ve karşı koymuştur ancak bazı yerlerde sınırlı hasar meydana gelmiştir ve bu olayın boyutları şu anda araştırılmaktadır” denildi.

İlgili Haberler İran'daki askeri hedeflere hava saldırıları düzenleyen İsrail, misillemenin sona erdiğini açıkladı