Türkiye ilk kez bir vatandaşını IŞİD’e üyelikten tutukladı. Ankara’da serbest meslekle uğraşan 38 yaşındaki Musa Göktaş, eşini Suriye’ye götürmek için Türkiye’ye giriş yaptığında yakalandı ve çıkarıldığı mahkemede kaçma ve delil karartması yönünden kuvvetli şüphenin bulunduğundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Tutuklanan IŞİD sempatizanı: ‘İnanç eğitimi aldık, mutfakta çalıştık’
İkiz olan 15 yaşındaki iki oğlunu Suriye’de bıraktığı öğrenilen Göktaş’ın ifadesinde, “Kendi inançlarıma göre yaşamak istiyordum. İnanç olarak kendime yakın gördüğüm IŞİD’e katılmak istiyordum. Bu amaçla 2000 doğumlu ikiz oğullarımı da alarak kaçak yollardan Suriye’ye geçtim. IŞİD’in hakimiyeti olan bölgeye geçtik. Militanlara, yanlarına katılmak istediğimi söyledim” dedi.
IŞİD’in militanlarının 10-12 gün inanç eğitimi verdikten sonra mülakat sonrası aralarına kabul ettiklerini belirten IŞİD sempatizanı, oğullarıyla birlikte mutfak işinde görevli olarak çalıştıklarını ve kişi başına 90 dolar olmak üzere 270 dolar para aldıklarını belirtti.
Göktaş, sorgu sırasında “Hiçbir silahlı eyleme katılmadım. Türkiye’de borçlarım vardı. Eşimle de bazı sorunları konuşmam gerekiyordu. Gayrimenkulümü satıp borçlarımı kapatacaktım. Duruma göre ikiz oğullarımı da alıp dönebilirdim.” ifadelerini kullandı.
Cem Küçük: ‘Türkiye IŞİD’e yardım ediyor havası vererek hükümeti yıpratmak istiyorlar’
IŞİD saflarında çalıştığını ifade eden bir kişinin tutuklanması Türkiye’nin IŞİD’e yönelik net bir tavır aldığı anlamına gelir mi? Yeni Şafak gazetesinden Cem Küçük, Türkiye’nin bugüne kadar IŞİD’e yardım ettiği iddialarının gerçekdışı olduğunu söylüyor. eleştiriyor. Küçük’e göre, Türkiye’nin IŞİD’e yardım ettiği iddiaları AKP hükümetini yıpratma amacı taşıyor.
Yeni Şafak gazetesi yazarı, “Türkiye’nin IŞİD’e yardım ettiğine ilişkin somut bir delili yok. Varsa delili, çıkarsınlar göstersinler. Suriye Savaşı’nın başında evet Ankara, Özgür Suriye Ordusu’na yardım ediyordu ama o dönem Amerika Birleşik Devletleri de destek veriyordu. Bazı silahlar gönderiliyordu. Ben Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bu denli tepkisine çeken bir örgüte Türkiye’nin el altından gizli yardım yapacağını zannetmiyorum. Türkiye 2013 yılında IŞİD’i terör örgütü listesini almış İsrail’in yardımı olsa belki ses çıkarmazdı. Ama şu anda asla böyle bir durum yok” diyor.
Küçük, Türkiye’nin cihatçı militanların Paris saldırıları sırasında aranan Hayat Bumedyen’in ismini Fransa makamlarına bildirdiğinin de altını çiziyor ve ekliyor, “Türkiye sınırlarını kapatsın deniyor ancak herkese şüpheli muamelesi yapmak doğru değil. Burada istihbarat paylaşımı gerekli. Türkiye’nin ABD’ye bazı El Kaide militanlarını verdiğini biliyorum. Ha deniyorsa ki, ‘Bu militanlar sünni olduğu için ses çıkarmıyor’, bu da doğru olamaz çünkü bunun Türkiye’ye hiçbir faydası yok.”
Ümit Özdağ: ‘Türkiye IŞİD’in PKK’yı dengelediğini düşünüyor’
Ancak 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı Profesör Ümit Özdağ aynı görüşte değil. Tekil bir örnekten yola çıkarak Türkiye’nin IŞİD’e karşı net bir pozisyon aldığını söylemenin mümkün olmadığını belirten Prof. Özdağ, Türkiye’nin IŞİD’i PKK’yı dengeleyen bir örgüt olarak gördüğü kanısında:
“PKK, bir süredir ayaklanma çalışması içerisinde. Türkiye PKK’nın ayaklanmasını engelleyecek araç olarak IŞİD’i görüyor. Zira, özellikle Suriye’de PKK üzerinde baskı uygulayan bir örgüt.. Bu nedenle bu mantık kendi içerisinde tutarlı. IŞİD’in önünü kesmek PKK’nın önünü açmak anlamına geliyor. Bizim enstitü olarak yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’den bölgeye giren 12 bin kişi var. Bunlar aileleriyle birlikte büyük ölçüde El Nusra’ya katılıyor ama IŞİD’e katılan da var.”
Özdağ: Türkiye’den selefi güçlere katılmak isteyen 93 bin kişi mi var?
Ankara’da yapılan Büyükelçiler Konferansı’nda Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler, “Türkiye sınırından Suriye'ye geçmek isteyen 100 bin kişiyi önledik. Bunun yedi binden fazlası yabancı savaşçıydı” dediğini aktaran Özdağ, “bunların yedi bini yabancı savaşçıysa diğerleri Türkiye vatandaşı değil mi” diye sordu.
21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı, ABD’nin Ayn-el Arap (Kobani)’deki çatışmalar sırasında PKK’nın Suriye kolu YPG’den dost kuvvet olarak bahsetmesinin Türkiye’yi tereddüde düşürdüğünü söyledi. Özdağ, “Türkiye Kerkük petrolünün kendi üzerinden geçeceğinden hareketle Kuzey Irak yönetimine destek verdi. Ancak şimdi olası bir Kürt koridorunun bu hedef projeyi kadük bırakma ihtimali var. O nedenle eğitim anlaşmasında ayak sürüyor o nedenle İncirlik’i kullandırtmıyor” dedi.