Türkiye, bağımsızlık referandumunun ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yönelik ilk yaptırımını hayata geçirdi. Türkiye’den Erbil ve Süleymaniye’ye yapılan tüm uçuşları askıya aldı. Ankara’nın bu kararını Başbakan Binali Yıldırım açıkladı.
Çanakkale’de konuşan Yıldırım, “Bugün saat 18.00 itibarıyla Türkiye'den Süleymaniye'ye ve Erbil'e yapılan bütün uçuşlar iptal edilmiştir, süresiz olarak iptal edilmiştir. Irak Merkezi Hükümeti Sivil Havacılık İdaresinin aldığı karara uygun olarak biz de Süleymaniye, Erbil'e sefer yapmayacağız. Hem Türk Hava Yolları hem de özel şirketlerimiz seferleri durduruyor. Eğer orada mağdur olan vatandaşlarımız varsa bunları almak için özel uçak gönderebileceğiz. Böylece bu işlerde Türkiye'nin şakası olmadığını bir kez daha anlamalarını bekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin önlemlerinin salt havacılık sektörüyle sınırlı kalmayacağını belirten Başbakan, hükümetin atacağı adımları peyderpey kamuoyuyla paylaşacağını vurguladı.
Çavuşoğlu: Umarım Kürt Bölgesel Yönetimi Bağdat’ın çağrılarını olumlu yanıt verir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin bu konudaki kararlılığının IKYB tarafından artık dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Kolombiya Dışişleri Bakanı’yla İstanbul’da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Çavuşoğlu, “Atacağımız adımlarda özellikle Bağdat'ın yani Irak Devleti'nin ve Hükümeti'nin talepleri kriter olacaktır. Şu ana kadar bizden ve diğer ülkelerden talepleri oldu. Bazılarını uygulamaya başladık. Bağdat'ın Erbil'e havaalanlarının ve sınır kapılarının kontrolünün Bağdat'a devredilmesiyle ilgili süre bu akşam doluyor. Bu sebepten dolayı havayolu şirketlerimiz, uçuşlarını bu akşam itibarıyla durdurma kararı almışlardır. Umarım Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat'ın bu çağrılarına olumlu cevap verir ve sorun çözülür” dedi.
Ancak Türk Dışişleri Bakanı’nın “olumlu cevap” beklentisi şimdilik boşa çıktı. Zira Rudaw Haber Ajansı’nın hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hiçbir sınır kapısını kontrolünü Bağdat yönetimine terk etmeyecek.
Abdullah Gül: Gazetelere baktığımız bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler görüyorum
Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise bugün İzmir’de gazetecilere yaptığı açıklamada tüm taraflara sorumlu davranma çağrısında bulundu.
Gül, “Bir taraftan Irak’ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğini hep desteklememiz lazım ki biz bunu güçlü bir şekilde destekledik. Bir taraftan halk olarak, basın olarak, siyasiler olarak, demeçlerimizde söylemler öyle olmalı ki herhangi bir şekilde kendi vatandaşlarımızın bazılarının da asla onların kalbini de buruk hale getirmemek gerekir. Ne söylediğimi anladınız. Manşetlere baktığımda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler de görüyorum. Onda da çok dikkat etmek gerekir, bu coğrafyada herkes kendi ülkesinde huzur içinde, barış içinde yaşamalı. Bunu sağlamak da o ülkeyi idare edenlerin görevleri” dedi.
Gül: Aidiyetler sağlamlaştırılmazsa uzun vadede ayrışmalar çıkıyor
Türkiye’nin öteden beri Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin devamından yana olduğunu Gül, Irak’ın bu aşamaya gelmesinde ülkenin eski lideri Saddam Hüseyin’in Kürtlere karşı izlediği acımasızca bir politikanın büyük rol oynadığı kanısında.
Abdullah Gül, “Halepçe’de Kürtlere karşı kullanılan kimyasal silahlar, 32-36 paralellerin uygulamaya girmesi, adım adım bunlar hep oluştu. Onun için hep dikkatli olmak gerekiyor, onun için önce herkes kendi vatandaşlarının farklılıkları ne olursa olsun, kendilerine iyi bağlaması lazım. Herkesin aidiyetini ülkesine sağlamlaştırması lazım, bunlar yapılmazsa uzun vadede ayrışmalar ortaya çıkıyor” dedi.