Türkiye’de Sanayi Üretiminde Düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı sanayi üretim verilerini açıkladı. Buna göre Kasım’da sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 düştü.

Büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen sanayi üretiminde en son 2020'nin Haziran ayında yıllık düşüş kaydedilmişti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde Kasım’da madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,9 azaldı.

Sanayi üretimi Kasım’da Ekim ayına göre de yüzde 1,1 daraldı. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,3 geriledi.

İlgili Haberler Türkiye’de Enflasyon Verilerindeki Tartışma Bitmiyor

İşsiz sayısı Kasım'da arttı

TÜİK Kasım ayı işgücü istatistiklerini de açıkladı. Buna göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 23 bin artarak 3 milyon 576 bin oldu.

İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,8 iken, kadınlarda yüzde 12,9 olarak hesaplandı.

İstihdam edilenlerin sayısı bu dönemde bir önceki aya göre 285 bin artarak 31 milyon 574 bin, istihdam oranı ise 0,4 artış ile yüzde 48,6 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,7 iken, kadınlarda yüzde 31,7 olarak gerçekleşti.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 2,6 puanlık azalış ile yüzde 17,8 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 14,4, kadınlarda ise yüzde 23,9 olarak tahmin edildi.

TÜİK'e göre, Kasım'da haftalık ortalama çalışma süresi 44,4 saat olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler Kamu Emekçileri TÜİK Verilerini Protesto Etti