'Türkiye-Almanya İlişkileri Daha İyi Olacak'

1 Kasım genel seçimi, yurtdışında katılım oranının yüksekliği açısından rekor kırdı. 7 Haziran seçimlerinde kullanılan toplam geçerli oy sayısı bir milyon 41 bin 479 iken bu rakam 1 Kasım'da bir milyon 285 bin108 oldu. Seçimler için yurtdışı temsilciliklerinde ve gümrük kapılarında kullanılan oylarda AKP yüzde 55,56 ile oylarını arttırırken, HDP yüzde 19,85, CHP yüzde 15,51, MHP yüzde 6,94’lük oy oranlarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’ni takip etti. Yurtdışı seçmenle bağlantılı bir çarpıcı sonuç ise sandıkların açılmasının ardından baraj altında gösterilen HDP’nin yurtdışı oylarının da eklenmesiyle yüzde 10'luk seçim barajını aşması oldu. Yurtdışından aday olan toplam altı adaydan dört Türkiye kökenli siyasetçi yeniden meclise girmeyi başardı. 7 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili seçilen Ziya Pir, Feleknaz Uca ve Ali Atalan ikinci kez seçildi. CHP ve MHP ise Avrupa’dan aday göstermedikleri için yurtdışından meclise vekil gönderemedi. Mustafa Yeneroğlu ise İstanbul 3.Bölge Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili olmaya hak kazandı.

Seçime katılım oranın yüzde 40,79 olarak gerçekleştiği ve bir milyon 411 bin 198 seçmenin bulunduğu Almanya’da, AK Parti’ye sandıktan 340 bin 249 oy çıktı. Orana bakıldığında bu oy yüzde 59,7 olarak yansıdı. 7 Haziran’dan sonra 1 Kasım’da ikinci kez meclise seçilen Mustafa Yeneroğlu Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin Almanya’da aldığı rekor düzeydeki oy oranını, seçmenlerin partisinin ‘öncü vizyonuna, istikrara ve Türkiyelilik bilincine evet demesi’ olarak değerlendiriyor ve bu sonucun Alman siyasetine yönelik bir mesaj içerdiğini de savunuyor.

Köln kentinde uzun süre hukukçu olarak çalışan ve İslam Toplumu Milli Görüş teşkilatlarında üstlendiği görevlerle de tanınan Mustafa Yeneroğlu, milletvekili olarak yurtdışında özellikle de Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin sorunlarını gündeme taşıyacağını ve ‘gurbetçi’ imajının değişmesini hedeflediğini belirtiyor.

Almanya ile Türkiye arasında, Almanya’da yaşayan 3 milyon Türkiye kökenli göçmen nedeniyle de çok sıkı bir ilişki olduğunu belirten Mustafa Yeneroğlu, seçim sonrasında oluian siyasi istikrarla, ilişkinin daha da iyi bir konuma geleceğinden yola çıkıyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın Haberi