Geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebru sanatı, çok uzun yıllardır birçokları tarafından değişik tarzlarda uygulanmış olsa da, ebru sanatının dünya çapında üne kavuşmasına katkıda bulunan Garip Ay, son Van Gogh çalışmasıyla dünya basınının büyük ilgisini çekti.
Küçük yaştan itibaren sanata ilgi duyduğunu söyleyen Garip Ay, 1984 Siirt doğumlu. Diyarbakır’da Güzel Sanatlar Lisesi’nde Resim Bölümü okuyan sanatçı, daha sonra eğitimine Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde devam etti.
Üniversitede ebru sanatıyla tanışan Ay, lise yıllarında aldığı resim eğitimini ebru sanatıyla harmanlamaya karar verdi. Kalıplaşmış ebru sanatının dışına çıkarak ebruyu modern resimle buluşturan Garip Ay, resimlerini tuval yerine suya çizerek çok farklı çalışmalara imza atıyor.
Atatürk’ten Mevlana’ya, Piri Reis’ten Yunus Emre’ye kadar bir dizi ünlünün suretini suya aktaran sanatçı, özellikle ünlü ressam Van Gogh çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekti.
Suya resim çizen sanatçı, ebru sanatının son aşamasından ziyade oluşum aşamasının heyecan verici olduğunu belirterek çalışmalarını videoya kaydetmeye başlamış. Bu süreçte yeni arayışlara giren sanatçı, klasik ebru anlayışıyla modern resim sanatını birleştirerek özgün çalışmalara imza atmaya başlamış.
Özellikle Van Gogh çalışmasının kendisinde ayrı bir önemi olduğunu belirten Ay, ünlü ressamın tarzının, ebru sanatını anımsattığını ifade ediyor. Yaptığı Van Gogh çalışmasında sanatlar arası geçişi yakalamaya çalıştığını söyleyen Garip Ay, bu çalışmasıyla, dünyayla duygusal bir bağ oluşturduğunu düşünüyor.
Yaptığı çalışmaları sosyal medya aracılığıyla insanlara ulaştırmak isteyen sanatçı, yüklediği videoların bir haftada 200 milyon kişi tarafından izlendiğini anlatıyor. Yaptığı çalışmaların yurtdışında daha çok ilgi gördüğünü gözlemlediklerini belirten Ay, dünyanın sanki uzun zamandır böyle bir çalışmayı bekliyormuş gibi heyecanlandığını ve eserlerinin yurtdışında büyük ilgi görmesinden çok mutlu olduğunu belirtiyor.
Garip Ay, Van Gogh adlı çalışmasının yurtdışında büyük bir ilgi gördükten sonra yerel basının da kendi çalışmalarıyla ilgilenmeye başladığını, daha önce çalışmalarının yurtiçinde bu kadar ilgi görmediğini de sözlerine ekliyor.