Trump ve Harris bu hafta seçimin çekişmeli geçeceği eyaletlerde kampanya yürütecek

Hafta sonu kampanya etkinliklerine mola veren Donald Trump ve Kamala Harris, yeni haftada bazı kilit eyaletlere gidiyor.

ABD başkanlık seçimlerinin sonucu büyük olasılıkla, Cumhuriyetçi Parti adayı ve eski Başkan Donald Trump ile Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti adayı Kamala Harris arasında başabaş bir yarış olacağı düşünülen yedi eyaletteki seçmen tercihleriyle belirlenecek. Bu da adayların genellikle bu eyaletlere daha fazla zaman ve kaynak harcaması anlamına geliyor.

Hafta sonu kampanya etkinliklerine mola veren Donald Trump ve Kamala Harris, yeni haftada bazı kilit eyaletlere gidiyor.

Trump Pazartesi günü Michigan eyaletindeki Detroit'te düzenlenecek bir konferansta ABD Ulusal Muhafız Birliği mensuplarına hitap edecek. Bu, Trump'ın 2016'daki seçimlerde kazandığı Michigan eyaletine bu yıl yaptığı yedinci ziyaret olacak.

Ancak Trump 2020'deki başkanlık seçiminde Michigan’da Demokrat Partili rakibi Başkan Joe Biden'a mağlup olmuş ve yeniden seçilme şansını yitirmişti.

Trump'ın başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance, Salı günü Michigan'daki Big Rapids kasabasında bir miting düzenliyor. Perşembe günü tekrar Michigan’a dönecek olan Trump, Potterville kasabasındaki bir çelik fabrikasında ABD ekonomisi, tüketici fiyatları enflasyonu ve imalat hakkında konuşacak. Trump daha sonra komşu eyalet Wisconsin'e geçerek La Crosse'de seçmenlerle biraraya gelecek.

Cuma günü ise Trump Pennsylvania eyaletinin Johnstown kentinde bir miting düzenleyecek ve ardından Washington'a geçerek Moms for Liberty adlı muhafazakar bir gruba hitap edecek.

Harris ve Walz otobüsle tura çıkıyor

Harris ve başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz, Çarşamba gününden itibaren Georgia eyaletinin güneyindeki çeşitli şehirleri kapsayan bir otobüs gezisine çıkacak. Gezi, Perşembe gecesi Savannah'da Harris'in mitingiyle sona erecek. Biden 2020'de Trump karşısında Georgia’yı kıl payı kazanmış ve 1992'den bu yana ilk kez bir Demokrat başkan adayı Georgia’da galip gelmişti.

Bu Harris'in bu yıl Georgia'ya yaptığı yedinci, Savannah'ya ise ikinci ziyareti olacak.

Geçen haftaki başarılı Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’ndan önce bile ulusal çapta yapılan anketler Harris'in Trump'ın önüne geçtiğini gösteriyordu.

Harris, kurultay sonrasında da anketlerde geçici bir yükseliş yaşayabilir. Anketörler Harris'in şu anda ulusal düzeyde Trump'ın 2 ya da 3 puan önünde olduğunu söylüyor.

Ancak Harris, Trump ve başkan yardımcısı adayı JD Vance’in bu hafta kampanya yürüttüğü dört eyaletin yanısıra Kuzey Carolina ile ABD'nin batısındaki Arizona ve Nevada eyaletlerinin önemi göz ardı edilemez.

Yarışın çekişmeli geçeceği yedi eyalet, 5 Kasım seçim gününe kadar dört başkan ve başkan yardımcısı adayının yapacağı kampanya seyahatlerinin odak noktaları olacak gibi görünüyor. Bazı eyaletlerde erken oy verme işlemi Eylül ayının son iki haftasında başlıyor.

ABD'de başkan ve başkan yardımcısı ulusal çapta oyçokluğu ile değil Seçiciler Kurulu sistemi ile seçildiği için seçimin başabaş gittiği eyaletler, sonucu belirlemede çok büyük bir rol oynuyor.

Your browser doesn’t support HTML5

ABD’de Başkanlık Seçim Sonuçları Nasıl Belirleniyor?

Seçimler eyaletler bazında 50 yarıştan oluşuyor ve iki eyalet hariç tüm eyaletlerde kazanan adayın seçmenleri Seçiciler Kurulu’nda oylarının tamamını Harris-Walz ya da Trump-Vance için kullanıyor. Seçiciler Kurulu oyları nüfusagöre belirlendiği için en kalabalık eyaletler en fazla etkiye sahip.

Çekişmeli eyaletlerde anketler, adayların desteğinin birbirine çok yakın olduğunu gösterirken, diğer 43 eyalette Trump ya da Harris'in, bir terslik olmadığı takdirde, muhtemel sonuçta açık bir üstünlüğü var.

Washington Post gazetesinin son anketlerine göre Harris Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania'da az farkla önde. Trump ise diğer dört kritik eyalette hafif bir üstünlüğe sahip.

Trump hem 2016 hem de 2020'de ülke çapında daha az sayıda oy almıştı. Ancak 2016'da Seçiciler Kurulu oylarını kazanarak başkan seçilmiş, 2020'deyse yarışı Biden’a kaybetmişti.

İlgili Haberler Kamala Harris, seçim kampanyası için 540 milyon dolar topladı

Harris'in kampanyası Pazar günü yaptığı açıklamada, seçim gününe 10 hafta kala 540 milyon dolar topladığını ve bunun büyük bir kısmının çekişmeli eyaletlerde televizyon reklamları için harcanacağını söyledi. Bu miktarın 82 milyon dolarının geçen hafta dört gün süren parti kurultayı sırasında toplandığı belirtildi.

Trump da Harris'ten daha az olsa da oldukça yüksek miktarda bağış topladı. Trump kampanyası Ağustos başında ellerinde 327 milyon dolar nakit olduğunu bildirdi.