ABD’de başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayı eski Başkan Donald Trump’ın, “Rusya’yı, NATO’ya yeterli maddi katkı yapmayan müttefiklere her ne isterse yapmaya teşvik edeceğine” ilişkin sözlerinin ardından, Avrupa Birliği “AB Savunma Komiserliği” kurma çalışmalarını hızlandırıyor.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından kurulacak bir sonraki Avrupa Komisyonu’nda, şu anda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nin elinde bulunan “dış politika ve savunma portföyünün yeniden düzenlenmesi” ve bu iki konunun iki ayrı komisyonda planlanması tartışılıyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'daki savaş bağlamında “AB'nin askeri yeteneklerini güçlendirmek için çalışacak bir Savunma Komiseri atanması fikrini desteklediğini” bildirdi.
“AB’nin güvenliği için ikinci bir sigorta ihtiyacı”
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sözleri, Avrupa Birliği içinde "AB stratejik özerkliğinin" güçlendirilmesine ilişkin tartışmaları da yeniden alevlendirdi. Fransa başta olmak üzere bir grup AB üyesi ülke, AB’nin güvenliği için NATO’nun yanısıra “ikinci bir sigortaya ihtiyacı olduğunu” dile getirerek, “Avrupa savunmasının ve stratejik özerkliğinin” güçlendirilmesini istiyor.
Avrupa Parlamentosu'nun en büyük siyasi grubu ve Ursula von der Leyen'in de üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi (PPE) Grubu, geçtiğimiz ay, Avrupa savunma politikalarının yönetilebilmesi için “bir güvenlik komiseri atanmasını” önermişti.
İlgili Haberler Avrupa’da Trump paniği: Fransa, Almanya ve Polonya safları sıkılaştırıyorBu çerçevede, ilk adım olarak, AB içinde Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Josep Borrell’in yürüttüğü komiserlikten güvenlik başlığının ayrılarak, yeni ve güçlü bir Savunma Komisyonu kurulması öneriliyor.
AB sözcülüğü tarafından bugün yapılan açıklamada, “Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in, AB'nin Ukrayna'daki savaş karşısında askeri yeteneklerini güçlendirmesi nedeniyle, bir Savunma Komiseri atama fikrinden yana olduğu” belirtildi.
Brüksel medyasına açıklama yapan bir AB sözcüsü, “Kolej (komisyon üyelerinin) bileşimine ve dağıtılacak belirli rollere karar vermek AB Komisyonu başkanına bağlı olacaktır" diye hatırlatarak, “Söyleyebileceğim şey, Başkan von der Leyen'in, şu anda mevcut olmayan belirli bir pozisyon olan Savunma'ya tahsis edilmiş bir komiserin bulunması fikrini olumlu, çok olumlu bir şekilde karşıladığıdır” dedi.
AP seçimlerinden sonra kurulması planlanıyor
Avrupa Parlamentosu'nu yenileyecek Haziran seçimlerinden sonra, yeni atanacak olan AB Komisyonu Başkanı, bir “Savunma Komiseri atanıp atanmayacağına” da karar verecek. AB içindeki hazırlık planına göre, görev yapan komisyonlara bir yenisi eklenerek Savunma Komisyonu kurulacak ve bir Savunma Komiseri atanacak. Üye ülke savunma bakanlarından oluşacak 27 üyeli komisyona, Savunma Komiseri ve dönem başkanı ülkenin savunma bakanı başkanlık edecek.
Von der Leyen yeniden aday olmaya hazırlanıyor
Alman muhafazakar partisi kaynaklarından Brüksel medyasına sızan bilgilere göre, eski Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, 19 Şubat Pazartesi günü “AB Komisyon Başkanlığı için ikinci kez aday olduğunu” açıklayabilir.
Fransız kaynaklar da, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana savunma sanayisinden de sorumlu olan İç Pazar Komiseri Thierry Breton’un da Komisyon Başkanlığı için aday olduğunu açıklayabilir.
Stoltenberg’den Avrupa’ya uyarı
AB içinde “Güvenliğimizi ABD başkanının ruh haline bırakamayız” sesleri yükseliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesi, hem dün akşam, hem de bu sabah toplantı girişinde yaptığı açıklamalarda, Avrupa'yı “savunma konusunda tek başına hareket etmeye çalışmaması” konusunda uyardı.
Stoltenberg toplantıdan önce gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Avrupa Birliği, Avrupa'yı tek başına savunamaz. NATO'nun savunma harcamalarının yüzde 80’i, AB üyesi olmayan NATO müttefiklerinden geliyor. Avrupa'nın güvenliği sadece Avrupa'ya değil, ABD, Kanada, Türkiye, Norveç, İzlanda gibi AB üyesi olmayan NATO üyelerine de bağlı” dedi.
Stoltenberg, “Bu sadece savunma yatırım ve harcamalarını arttırma meselesi değil. Coğrafya da önemli. Haritaya bakarsanız, AB müttefiki olmayan tüm ülkelerin Avrupa'nın korunması için hayati önem taşıdığını görürsünüz. Avrupa'yı Kuzey Amerika'dan ayırmaya yönelik her türlü girişim Avrupa'yı da böler” dedi.