Trump ekibinden İran’a siber saldırı suçlaması: “İç yazışmalarımıza sızdılar”

ABD eski başkanı Donald Trump'ın seçim ekibi kampanyalarının hacklendiğini ve bu siber saldırının arkasında İranlı aktörlerin olduğunu öne sürdü.

Eski Başkan Donald Trump'ın başkanlık kampanyası ekibi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada kampanyalarının hacklendiğini ve bu siber saldırının arkasında İranlı aktörlerin olduğunu öne sürdü. Trump ekibi, İran'ın bu saldırıya karıştığına dair somut bir kanıt sunmadı; ancak iddia, Microsoft'un yabancı ajanların 2024 ABD seçim kampanyalarına müdahale girişimlerini detaylandıran raporundan bir gün sonra gündeme geldi.

Microsoft'un Haziran ayında yayınladığı raporda, İran askeri istihbarat biriminin, eski bir danışmanın ele geçirilmiş e-posta hesabından bir başkanlık kampanyasının üst düzey yetkilisine hedef odaklı spam e-postası gönderdiğine dair bir örnek verildi.

İlgili Haberler Microsoft: “İran, ABD seçimlerini etkilemek için siber faaliyetlerini hızlandırıyor”

Trump'ın kampanya sözcüsü Steven Cheung, bu saldırıdan "ABD'ye düşman yabancı kaynakları" sorumlu tuttu. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, uygunsuz yabancı müdahale raporlarını "son derece ciddiye" aldıklarını ve ABD'nin demokratik kurumlarına güveni sarsmaya çalışan herhangi bir hükümet ya da kuruluşu kınadıklarını belirtti, ancak bu konuda yetkinin Adalet Bakanlığı'nda olduğunu ekledi.

İran iddiaları reddetti

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, Trump kampanyasının iddialarına verdiği yanıtta, "Bu tür haberlere itibar etmiyoruz. İran hükümetinin ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmek gibi bir niyeti ya da amacı yoktur" dedi.

Ancak İran'ın, Ortadoğu ve ötesindeki düşmanlarına karşı uzun zamandır bilgisayar korsanlığı kampanyaları yürüttüğü iddia şüpheleniliyor. Tahran, Trump'ın 2020'de Devrim Muhafızları'nın önde gelen generallerinden Kasım Süleymani'yi hedef alan insansız hava aracı saldırısına misilleme yapma tehditlerinde bulunmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Trump da dahil olmak üzere ABD'deki siyasi figürlere yönelik suikast girişimleri planladığı ve gizli kolluk kuvvetleri olan sözde tetikçileri işe almaya çalıştığı iddia edilen İran bağlantılı bir Pakistan vatandaşı hakkında suçlamaları açıkladı. Bu davadaki mahkeme belgeleri, İran'ın rejim karşıtlarına karşı operasyonlar düzenleme ve devrim muhafızları lideri Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin intikamını alma arzusunu gözler önüne seriyor.

Sahte e-postada neler yer alıyordu?

Politico'nun haberine göre, siber saldırı olayı Cumartesi günü duyuruldu. Yayın organı, 22 Temmuz'da anonim bir hesaptan e-postalar almaya başladığını bildirdi. Kaynak, sadece "Robert" olarak tanımlanan bir AOL e-posta hesabı, kampanyanın Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance hakkında yaptığı bir araştırma dosyasını iletti. Belgenin tarihi 23 Şubat olup, Trump'ın Vance'i aday adayı olarak seçmesinden neredeyse beş ay önceye dayanıyor.

Cheung, "Bu belgeler yasadışı yollarla elde edildi" ve "2024 seçimlerine müdahale etmeyi ve demokratik sürecimize kaos tohumları ekmeyi amaçlıyordu" dedi.

Cheung, Cuma günü yayınlanan Microsoft raporuna ve bu raporun "İranlı bilgisayar korsanlarının Haziran 2024'te ABD başkanlık kampanyasındaki 'üst düzey bir yetkilinin' hesabına girdiği" yönündeki bulgularına atıfta bulundu. "İranlılar, Başkan Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk dört yılında yaptığı gibi terör saltanatlarını durduracağını biliyorlar" diyen Cheung, "belgeleri ya da iç yazışmaları yeniden basan medya ya da haber kuruluşları, Amerika'nın düşmanlarının emrini yerine getiriyor ve tam da onların istediklerini yapıyor" şeklinde uyarıda bulundu.

Cheung, kampanyanın Microsoft ile bu konudaki etkileşimleri hakkında sorulara hemen yanıt vermedi. Microsoft, Cumartesi günü yaptığı açıklamada blog yazısı ve Cuma günkü raporun ötesinde bir yorumda bulunmadığını belirtti.

Microsoft’un yabancı ajanların 2024 seçimlerine müdahale raporunun ayrıntıları

Raporda Microsoft, "2024 ABD seçimleriyle ilgili yabancı kötü niyetli etki operasyonlarının yavaş başladığını ancak son altı ay içinde Rusya ve özellikle İran'ın faaliyetleri nedeniyle hız kazandığını" ifade etti. Rapor, "İran'ın siber destekli etki operasyonlarının, seçim döneminin ilerleyen günlerinde ortaya çıktığını ve seçmenleri etkilemekten ziyade seçimlerin yürütülmesine yönelik siber saldırılar kullandığını" belirtiyor.

Microsoft, "Son dönemdeki faaliyetler, İran rejiminin - Kremlin ile birlikte - 2024 seçimlerine eşit derecede müdahil olabileceğini gösteriyor" sonucuna vardı.

Raporda, özellikle Haziran 2024'te İran askeri istihbarat birimi Mint Sandstorm'un eski bir danışmanın ele geçirilmiş hesabı üzerinden bir Amerikan başkanlık kampanyasına kimliğine erişim amaçlı spam e-postası gönderdiği belirtiliyor. E-posta, sahte bir ileti içeriyor ve trafiği, uygulayıcı tarafından kontrol edilen bir alan üzerinden yönlendiriyor.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası, bildirilen bilgisayar korsanlığı veya Demokrat adayın siber güvenlik protokolleri hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi.