Başkan Donald Trump, Corona virüsü aşısının ABD’de 3 Kasım seçimleri öncesinde piyasaya çıkmasının mümkün olduğunu söyledi. Beyaz Saray sağlık uzmanlarının tarih konusundaki beklentileri ise Başkan’ınkiler kadar iyimser değil.
Radyocu Geraldo Rivera’nın programına katılan Başkan Donald Trump, aşının ne zaman hazır olacağı sorusuna ‘‘Yıl sonundan önce, hatta çok daha erken olabilir’’ yanıtını verdi.
Bunun üzerine Rivera, aşının piyasaya çıkmasının, başkanlık seçimlerinin yapılacağı 3 Kasım tarihinden önce olup olmayacağını sordu.
‘‘Bazı durumlarda daha erken olması mümkün, ama tam o sıralarda’’ diyen Trump, şu anda başka bir Başkan görevde olsaydı aşının iki sene daha hazır olamayacağını söyledi.
Çin’in ABD’den aşı çalmış olup olamayacağı şeklindeki sorusunu ise Trump, ‘‘Bunu kesin olarak söyleyemem ama bu mümkün’’ şeklinde yanıtladı.
Your browser doesn’t support HTML5
Başkan Trump, bu hafta gazetecilere yaptığı açıklamada siyasetin aşı geliştirme çalışmalarını etkilemeyeceğini belirtmişti.
Üst düzey sağlık yetkilileriyse virüse karşı güvenli bir aşı geliştirme yarışında kısa yollara başvurulamayacağını söylüyor.
ABD hükümetinin en üst düzey salgın hastalık uzmanı Anthony Fauci, Çarşamba günü Reuters haber ajansına verdiği röportajda, yıl sonuna kadar en az bir aşının işe yarar ve güvenli olabileceğine dair göstergeler olduğunu söylemişti.
Fauci, gelecek yılın başında milyonlarca, 2021’in sonuna kadarsa en az 1 milyar doz Corona virüsü aşısının hazır olabileceğini söylemişti.
Başkan Trump da radyo programında, ‘‘Çok yakında aşılarımız ve tedavilerimiz olacak’’ diye konuştu.
Temel ilaçlara kararname ile yerli firma şartı
Öte yandan hükümetin, nüfusun öncelikli sağlı ihtiyaçlarını karşılayan ''temel ilaçları'' yabancı üreticiler yerine Amerikan firmalarından almasını öngören kararnameyi de Trump'ın bugün imzalaması bekleniyor.
Gazetecilere açıklama yapan Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro, Trump'ın Ohio'da fabrika ziyareti sırasında kararnameyi imzalayacağını açıkladı. Başkanlık seçimlerinin kilit eyaletlerinden Ohio'yu Trump 2016'da 8 puan farkla kazanmıştı.
Peter Navarro, kararname ile ABD hükümetinin temel ilaçlar listesi oluşturacağını ve bu ilaçları Çin gibi ülkelerden değil yerli firmalardan satın alacağını söyledi.
Navarro, ''Çin virüsü pandemisinden öğrendiğimiz bir şey varsa, o da temel ilaçlarımız, maske, eldiven, gözlük gibi tıbbi ihtiyaçlar ve solunum cihazı gibi tıbbi ekipman konusunda yabancı ülkelere tehlikeli oranda bağımlı olduğumuzdur'' dedi.
Trump Temmuz ayı sonunda da Kodak'ın ABD'de ilaçların etken maddelerini üretmeye başlayacağını ve bunun için şirkete 765 milyon dolar kredi vereceklerini açıklamıştı.
3 Kasım seçimlerinde ikinci dönem başkanlık koltuğuna oturmak için yarışacak Trump, bir yandan Corona virüsü önlemleri nedeniyle zayıflayan ekonominin toparlanması, okulların açılması ve hayatın normale dönmesi için çalışıyor. Ülkede her gün Corona virüsü nedeniyle ortalama 1.000’den fazla kişi hayatını kaybediyor.
AstraZeneca’dan Çinli firmayla aşı anlaşması
Öte yandan aşı çalışmalarının önde gelen firmalarından olan ve Oxford Üniversitesi’yle birlikte çalışan AstraZeneca, merkezi Çin’de bulunan biyolojik ürünler firması Shenzhen Kangtai ile üretim anlaşması imzaladığını duyurdu. Perşembe günü açıklanan anlaşma, AstraZeneca’nın dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biriyle yaptığı ilk aşı anlaşması oldu.
Bu anlaşmayla Çin’in önde gelen aşı üreticilerinden Shenzhen Kangtai, yıl sonuna kadar AstraZeneca’nın aşı adayından en az 100 milyon doz üretebilecek yıllık kapasiteye ulaşmak için çalışacak.
Çerçeve anlaşmaya göre merkezi Çin’in Shenzhen kentinde bulunan şirketin gelecek yılın sonuna kadar en az 200 milyon doz aşı üretimi yapma kapasitesine ulaşması gerekiyor.
Henüz Corona virüsüyle mücadelede güvenli ve başarılı bir aşı üretilmiş değil.
AstraZeneca bugüne kadar ABD, İngiltere, Güney Kore ve Brezilya’yla üretim anlaşmaları imzaladı. Tüm bu anlaşmalarla toplamda 2 milyar doz aşı üretilmesi hedefleniyor.
Çin, kendi üretimi aşıların çalışmalarında insanlı deneylerin son aşamasına geçti. AstraZeneca’yla yaptığı anlaşmaysa yabancı bir şirketle yaptığı belli başlı anlaşmalardan biri.
Son olarak Alman BioNTech ve Şanghay merkezli Fosun ile Amerikalı Inovio ile merkezi Pekin’deki Advaccine Biotechnology aşı konusunda ortaklığa gitmişti.