Trump Almanya'da G-20 Zirvesine Katılacak

Başkan Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin yanısıra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de telefonda görüştü. Görüşmede Trump, Merkel'in Temmuz ayında Hamburg'da yapılacak G-20 Zirvesi'ne davetini kabul etti.

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert konuyla ilgili açıklamasında, iki liderin yaklaşık 45 dakika süren konuşmasının çok olumlu bir havada geçtiğini ve Amerika ile Almanya arasındaki ilişkilerin öneminin yeniden vurgulandığını söyledi.

Merkel ve Trump’ın “NATO’nun barış ve istikrarı korumada vazgeçilmez önemi ve 21. yüzyılın temel sorunlarına çözüm getirebilecek kapasiteye sahip olduğu konusunda hemfikir olduklarını” aktaran hükümet sözcüsü, konuşmada Yakın ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika’da istikrarın sağlanması için ortak çabaların yoğunlaştırılması ve terörle mücadele konularının ele alındığını da bildirdi.

Donald Trump’ın, Başbakan Merkel’e, “Sizi yakında Washington’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyarım” diyerek Beyaz Saray’a davet ettiğini açıklayan Seibert, Başbakan Merkel’in ise Trump’ı 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’ta yapılacak G-20 zirvesine davet ettiğini, Trump’ın bu daveti kabul ederek, zirveye katılacağını söylediğini duyurdu. 1 Aralık 2016'da G-20 dönem başkanlığını Çin'den devralan Almanya, dönem başkanlığını kasım sonuna kadar yürütecek.

Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Kallstadt’tan 1869’da Amerika’ya göç eden Frederik Trump’ın torunu olan Trump, seçim kampanyasında, Başbakan Merkel'in liberal sığınmacı siyasetini sert dille eleştirmişti. Trump, NATO ve AB karşıtı açıklamaları ve ABD pazarına girecek Alman otomobillerine yüzde 30 gümrük vergisi getirileceği şeklindeki açıklamalarıyla da Alman siyasetinde ve kamuoyunda endişeye neden olmuştu. Trump seçildikten sonra da, Alman otomobil şirketlerinin Meksika’da ürettikleri arabaları ABD’de satmaya devam etmeleri durumunda yüksek oranda gümrük vergisi alınacağını söyledi.

Seçim sürecinde Almanya Dışişleri Bakanı ve 12 Şubat’ta Cumhurbaşkan seçilecek olan Frank Walter Steinmeier, Trump için “küstah ve kışkırtıcı” ifadelerini kullanırken, Başbakan Merkel Trump’ın göreve başlaması dolayısıyla yaptığı konuşmaya tepki olarak,“ortak kuralları koruma” çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile Paris’te bir araya gelen Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Trump’ın göçmen politikaları konusunda Almanya olarak ayrı görüşlere sahip olduklarını ifade etti.

Trump’ın mültecilerle bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ABD’ye girişini engelleyen kararını eleştiren Gabriel, “Bu durum bizi endişelendiriyor. Mültecilere kapımızı açmak bizim görevimiz” dedi.