Trump’ın Başkan Adaylığını Bugün Açıklaması Bekleniyor

Donald Trump’ın bugün 2024 başkanlık seçimleri için yarışacağını açıklaması bekleniyor. Potansiyel Cumhuriyetçi rakiplerini saf dışı bırakmayı amaçlayan Trump, 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ABD siyasetinin merkezine geri taşımayı umuyor.

Trump, Florida eyaletindeki konutu Mar-a-Lago’da akşam 9.00’da planladığı açıklamasını, geçen haftaki Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler’in istenen başarıyı yakalayamaması sonrası kendisini suçlamasının ardından yapacak.

2024 başkanlık seçimleri için alışılmışın dışındaki bu erken duyuru, Cumhuriyetçi Parti içinde hızla yükselen Florida Valisi 44 yaşındaki Ron DeSantis ve Trump'ın eski başkan yardımcısı 63 yaşındaki Mike Pence gibi potansiyel rakipleri savuşturmayı amaçlıyor olabilir.

İlgili Haberler Ara Seçimlerin Kaybedeni Eski Başkan Trump mı?

Reuters haber ajansına göre Trump'a yakın kaynaklar, 76 yaşındaki eski başkanın bu yıl desteklediği adayların karışık sonuçlar almasına rağmen ilerlemeyi planladığını söyledi. Trump’ın desteklediği ünlü doktor Mehmet Öz'ün Pennsylvania'da ve Don Bolduc'un New Hampshire'da kaybetmesi, Cumhuriyetçiler’in ABD Senatosu'nda çoğunluğu kazanamamasının nedenleri arasındaydı.

Trump'ın seçtiği bir diğer aday olan eski futbol yıldızı Herschel Walker ise, Demokrat ABD Senatörü Raphael Warnock'a karşı Georgia'daki yarışında 6 Aralık'ta ikinci tura kaldı.

Bu durum, Trump'ın açıklamasının, 2020 başkanlık seçimlerinden sonra 2021 Ocak ayında Demokratlar’a şu anki çoğunluklarını kazandıran ikinci tura benzer bir şekilde, Georgia'da Cumhuriyetçi Parti’nin şansını yeniden azaltabileceğine dair endişelere yol açtı.

Seçim sahtekarlığı iddialarını kampanyalarında odak noktası yapan Trump'a sadık çok sayıda aday da yenilgiye uğradı.

İlgili Haberler Trump’a Adaylık Açıklamasını Erteleme Çağrısı

Temsilciler Meclisi'nin kontrolu hala belirsizliğini korurken, Cumhuriyetçiler’in kendilerini büyük bir çoğunluğa taşımasını bekledikleri "kırmızı dalga", Demokrat Başkan Joe Biden'ın düşük kamuoyu onay oranlarına rağmen gerçekleşmedi.

Anayasa Mahkemesi’nin ulusal kürtaj haklarını sona erdiren kararına duyulan öfke, seçmenin yüksek enflasyona ilişkin endişelerini dengeledi.

Beyaz Saray için adaylığını koyması gündemde olan Maryland Valisi Larry Hogan, "Bu büyük bir kırmızı dalga olmalıydı ve yine de performans gösteremedik" dedi.

Ilımlı bir Cumhuriyetçi olan Hogan, CNN'e yaptığı açıklamada, "Bu, Donald Trump'ın bize yarışa mal olduğu üst üste üçüncü seçim. Kaybetmekten yoruldum" diye konuştu.

Seçimden önce yapılan bir Reuters anketi Amerikalılar’ın yüzde 53'ünün ve neredeyse her dört Cumhuriyetçi’den birinin Trump'a olumsuz baktığını gösterdi. Anket, benzer sayıda Amerikalı’nın Biden'a da olumsuz baktığını ortaya koydu.

Trump'ın planlarını bilen iki kaynak, bu endişelere rağmen Trump'ın kampanyasını 5 Kasım 2024 seçimlerinden yaklaşık iki yıl önce başlatmayı planladığını söyledi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters’a konuşan bir kaynak, "Başkan Donald J. Trump ve ekibi tüm gücüyle çalışıyor ve tamamen ülkemizi kurtarmaya odaklanmış durumda" dedi.

Trump'ın alaycı bir şekilde "Ron DeSanctimonious" lakabını takarak ikiyüzlü olduğunu savunduğu DeSantis ara seçimlerde yeniden seçilmeyi başardı. Pence bugün, Trump'ın 2020 yenilgisini tersine çevirmek için yürüttüğü başarısız baskı kampanyasını detaylandıran bir kitap yayınladı.

Yasal sorunlar

Trump, Beyaz Saray'dan gizli belgelerin çıkarılmasıyla ilgili bir ceza soruşturması ve 6 Ocak 2021'de destekçileri tarafından ABD Kongre Binası'na yapılan saldırıdaki rolüyle ilgili bir Kongre celbi dahil çeşitli cephelerde sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen partisinin adaylığı için çabalayacak.

Trump, hakkında açılan çeşitli soruşturmaları siyasi amaçlı olarak nitelendiriyor ve suç işlediğini reddediyor.

İlgili Haberler Kongre'den Trump’ın Vergi Kayıtlarına İlişkin Talep

Görevden ayrıldığından bu yana Cumhuriyetçi Parti üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan Trump, Biden'a karşı kaybettiği 2020 seçimlerinin yaygın oy sahtekarlığı yoluyla çalındığı iddialarında bulunmaya devam etti.

Trump, ikinci dönemi 1897'de sona eren Grover Cleveland'dan sonra, tarihte iki dönem görevi art arda yapmamış ikinci ABD başkanı olmaya çalışıyor.

79 yaşındaki Biden henüz nihai bir karar vermemiş olsa da, ikinci bir dört yıllık görev süresi için yeniden seçime girme niyetinde olduğunu söyledi.

İlgili Haberler Biden: "Niyetim 2024’te Yeniden Aday Olmak”

2017-2021 yılları arasındaki başkanlığı sırasında Trump, demokratik normlara meydan okudu ve kendisini sağcı bir popülist olarak sunarken "Önce Amerika" milliyetçiliğini teşvik etti.

Kongre’deki Demokratlar, Trump’ı görevden alma girişimlerinde başarısız olsa da, hakkında iki kez azil davası açılan ilk ABD Başkanı oldu.