Transatlantik İttifakın Geleceği Ne Olacak?

Your browser doesn’t support HTML5

Ortak değerler ve örtüşen ilgi alanları ABD ve Avrupa arasındaki Transatlantik yatırım ortaklığının temelini oluşturuyor. Demokrasi, açık toplum anlayışı, serbest piyasa ve insan haklarının savunucusu olan Atlantik’in iki yakası da, dünyanın birçok yerindeki zorluklar ve krizlerle karşı karşıya.

“Yunanistan’ın borç krizi, mülteci akını, artan güvenlik tehditleri, popülist siyasi hareketlerin yükselmesi ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı Avrupa’yı kökünden sarstı" diyen Almanya’nın Amerika Büyükelçisi Peter Wittig de birçok uzman gibi Avrupa’nın zor dönemlerden geçtiği görüşünde.

Bu gelişmeler uzmanları AB’nin geleceği için olmasa da uyumu konusunda endişelendiriyor.

Georgetown Üniversitesi'nden Jeffrey Gedmin, “Bahse girerim önümüzdeki iki ile beş yılda Avrupa’da daha çok mülteci ve daha çok terör olacak. Amerika’nın daha az angaje olacağı, muhtemelen de daha çok Rusya’nın müdahil olacağına da bahse girerim. Bu durum da istikrarlı, sağlıklı ve canlı bir transatlantik ilişki ortaya koymuyor” diye konuştu.

Avrupa, güvenlik ve liderlik konularında ABD’ye bağımlı. Ancak “NATO ve Amerika’nın, AB’ye ve Avrupa’nın güvenliğine, verdiği taahhütler sallantıda görünüyor” diyen uzman Stephen Szabo’ya göre yeni göreve gelecek yönetimle bu durum değişebilir.

Bu arada Tufts Üniversitesi uzmanlarından eski NATO komutanı Amiral James Stavridis’e göre Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak ederek, nüfuz etme siyasetini Avrupa’ya taşıdı.

Stavridis, ayrıca Kremlin’in AB siyasetine karışarak AB karşıtı güçleri desteklediği uyarısında bulunuyor.

Ancak Avrupa’nın yaşadığı sıkıntılar NATO’yu yeniden gerekli kılıyor. Uzman Christopher Chivves, AB üyesi ülkelerin keşif uçaklarından insansız hava araçlarına ve hava savunma sistemleriyle savaş gemileri alma planı yaptıklarına dikkat çekiyor.

Szabo, gelecek yıl Fransa ve Almanya'da yapılacak seçimlerin Avrupa Birliği üzerinde güçlü bir siyasi etkiye sahip olacağını, ancak ılımlıların hakim olabileceğini söylüyor.

2017, liberal uluslararası düzenin önemli bir parçası olan Transatlantik ittifakın geleceğini belirleyecek bir yıl olacak gibi görünüyor.