TMMOB: 'Bugün Hepimizin Kara Günü'

TMMOB Başkanı Soğancı, Manisa‘nın Soma İlçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen patlamada, şimdiye kadar beş maden mühendisi üyelerini, Koray Karadağ, Burak Karayel, İbrahim Çelik, Mehmet Efe ve Sinan Yılmaz’ı kaybettiklerini açıkladı.

Mehmet Soğancı yaptığı basın açıklamasıda şu görüşlere yer verdi: “Nasıl gerçekleştiği henüz bilinmemekle birlikte, böyle bir facianın bu havzada yaşanabileceği gerek Maden Mühendisleri Odası‘nca ve gerekse Birliğimiz tarafından daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yine havzada yaşanan iş kazalarıyla ilgili Meclis‘e verilen araştırma önergesi geçtiğimiz ay AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiştir.80‘li yılların başından itibaren uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans vb neoliberal politikalar ve uygulamaları; kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması, iş cinayetlerinin ve ölümlerin misli olarak artmasına neden olmuştur. Yaşadığımız son olay bunu bize bir kez daha göstermiştir. Facia sonrası kurtarma operasyonunda ciddi bir organizasyon bozukluğu yaşanmış ve devlet sınıfta kalmıştır.

Karadon, Kozlu, Elbistan ve son olarak Soma‘da madende yaşanan iş cinayetleri, emekçilerin yaşamının piyasanın insafına bırakıldığının açık bir göstergesidir. AKP Hükümeti, bugünlerde Meclis‘e sunacağı taşeron ve istihdam yasasıyla emeği daha da köleleştirmeye çalışmaktadır. Buradan bir kez daha uyarıyoruz. İş cinayetlerini artıracak bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli ve yasa Meclis‘e getirilmemelidir. Özelleştirmeler durdurulmalı, taşeronlaşma uygulamalarına son verilmelidir.”

TMMOB Genel Sekreter Vekili Can Doğan’la Soma’dan konuştuk, Doğan Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlarken olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Doğan, ölü sayısının artmasından ve bunun Türkiye’nin en büyük maden kazası olmasından korktuklarını söyledi, özelleştirme uğruna yetersiz şirketlere teslim edilen madenlerde ölüm oranının artmasının, işlerin plansız yapılmasının ciddi bir kaygı konusu olduğuna dikkati çekti.

Your browser doesn’t support HTML5

Can Doğan ile Söyleşi


TMMOB, 1954 yılında kurulan ve Türkiye’deki bütün mimar ve mühendis birliklerini çatısı altında toplayan bir konfederasyon. O zamanlar 10 meslek odasını ve 8 bin üyeyi çatısı altında toplayan TMMOB, bugün 24 mimar ve mühendis odasını ve yaklaşık yarım milyon çalışanı temsil ediyor.

TMMOB’ye bağlı sendikalar, Soma’nın sorumlusunu bildiklerini ve olayın iş kazası değil ‘cinayet olduğunu bildirdi. ‘İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin tamamen bir maliyet unsuru olarak görüldüğü ve maksimum kazanç elde etmek için en acımasız üretim süreçlerinde çalışmak zorunda bırakılan Soma‘daki yüzlerce işçinin başından beri ölüme terk edildiğini’ belirten sendikalar, DİSK-KESK-TMMOB ve TTB olarak tüm işçileri harekete geçmeye çağırdı.

Çağrıya göre, 15 Mayıs Perşembe sabahı tüm Türkiye‘de bütün işyerlerinde 3 dakikalık saygı duruşu yapılarak iş bırakılacak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri önüne yürünecek. Ayrıca, aynı gün halktan da siyahlar giymesi, siyah kurdeleler takması, evinin, işyerinin balkonuna, aracına siyah bezler asması istendi.