İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mahalle Tiyatroları projesi kapsamında oluşturulan gruplar, Mahalle ve Köy Tiyatroları Festivali’nde seyirci karşısına çıktı. Beş ayrı mahallede profesyonel eğitmenlerin yönlendiriciliğinde sekiz aydır çalışmalarını sürdüren mahalleli oyuncular, sahnedeki performanslarıyla göz doldurdu.
Nisan ayında başlatılan Mahalle Tiyatroları projesi ilk meyvesini verdi. Aliağa, Selçuk, Gültepe, Bornova ve Altındağ’da sekiz ay boyunca hem tiyatro eğitimi alan hem de sergileyecekleri oyunu çalışan mahalle sakinleri 28-30 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Mahalle ve Köy Tiyatroları Festivali’nde seyirci karşısına çıktı. İlk kez düzenlenen festivalde, beş mahalle tiyatrosunun yanı sıra dört köy tiyatrosu da sahne aldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Oğluyla beraber aynı sahnede
Proje çerçevesinde yedi profesyonel eğitmen, tiyatroya gönül veren her yaştan mahalleliyle birlikte çalıştı. Festivalde Selçuk Mahalle Tiyatrosu Musahipzade Celal’in yazdığı İstanbul Efendisi oyununu sahneledi. Oyuncular arasında oğlu Ümit Baysal’la birlikte projeye katılan emekli baş komiser Güven Baysal, VOA Türkçe’ye ilk kez bir tiyatroda oynadığını söyledi: “İyi ki böyle bir oluşumun içinde yer almışım. Çok heyecanlıyım. Yaklaşık üç ay eğitim aldık. Daha sonra oynayacağımız oyunu çalıştık, provalar yaptık. Mahalledeki arkadaşlar görünce şaşırıyorlar. ‘Bu ne cesaret’ diyorlar. Elbette cesaret edeceksin. Hem kahveden oyun oynayan yaşıtlarıma hem de gençlere örnek oldum”.
Lise iki öğrencisi Zehra Nur Özyaman, birlikte sahneye çıktığı bir arkadaşının teşvikiyle projeye katılmış. “Daha önce İstanbul’da küçük bir gösteride yer almıştım. Orada çok heyecanlanmıştım. Söyleyeceğim sözleri unutmuştum. Ama şimdi çok daha rahatım. Artık alıştım. Projeye katılmayan arkadaşlarımız da bundan sonra katılmayı düşünüyorlar. Onlara da örnek olduk. Biz de yeni oyunlarla devam edeceğiz”.
“Amaç mahallelerde sanat hareketi yaratmak”
Projenin koordinatörlüğünü yürüten 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk projenin asıl amacının mahallelerde sanat hareketi yaratmak olduğunu söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Çelenk, projenin başlangıcında mahalle sakinlerinin katılımını sağlamakta biraz zorluk yaşandığını belirtti: “Tabii bir şeyi başlatmak zor. Ama şu anda mayanın tuttuğunu görüyoruz. Mahalleli, kendi arkadaşlarının, komşularının yaptıklarını izlemeye başladı. Bundan sonra bu hareketliliğin artacağını düşünüyoruz. Ocak ayında projenin ikinci aşaması başlayacak. Seferihisar, Kahramanlar ve Çiğli’nin de katılımıyla mahalle tiyatrolarının sayısı sekize çıkacak. Haziran ayında bu festivalin ikincisini yapacağız”. Çelenk, uzun vadede mahalle tiyatrolarının kendi eğitmenlerini, yönetmenlerini ve tasarımcılarını yetiştirmesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi.