TikTok temyiz mahkemesinde kendini savundu: “ABD Anayasası ihlal ediliyor”

ABD, Başkan Biden tarafından 24 Nisan'da imzalanan yasa ile, ByteDance'a TikTok'u satması için 19 Ocak'a kadar süre vermiş ve aksi durumda uygulamayı yasaklamaya karar vermişti.

Kısa video uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance'ın avukatı Andrew Pincus, dün ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi heyetine, şirketinin savunmasını sundu.

ABD, Başkan Biden tarafından 24 Nisan'da imzalanan yasa ile, ByteDance'a TikTok'u satması için 19 Ocak'a kadar süre vermiş ve aksi durumda uygulamayı yasaklamaya karar vermişti.

ByteDance, TikTok’u yasaklamayı öngören yasanın ifade özgürlüğü korumalarına aykırı olması da dahil bir dizi gerekçeyle ABD Anayasası'nı ihlal ettiğini savunmuş ve yasanın yürürlüğe girmesini önlemek için bir ihtiyati tedbir talebiyle Mayıs ayında temyize başvurmuştu.

Yaklaşık iki saat süren duruşmada Avukat Andrew Pincus yargıçların sert sorularıyla karşılaştı.

Adalet Bakanlığı Avukatı Daniel Tenny, Çin mülkiyetindeki TikTok'un, 170 milyon Amerikalı tarafından kullanılan uygulamanın, ülke vatandaşları hakkında büyük miktarda kişisel veriye erişimi nedeniyle ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu yönündeki ABD hükümetinin görüşünü yineledi.

Tenny, Çin'in Amerikalılar’ın popüler uygulama aracılığıyla tükettiği bilgileri gizlice manipüle edebileceğini iddia etti.

"Anayasa ihlal ediliyor" savunmadı

Avukat Andrew Pincus ise, yargıçlar Sri Srinivasan, Neomi Rao ve Douglas Ginsburg'a ABD hükümetinin TikTok'un gerçekten ulusal güvenlik riski oluşturduğunu kanıtlamadığını savundu.

Pincus ayrıca yasanın, hükümetin konuşmayı kısıtlamasına karşı, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Ek Maddesi korumalarına ters düşmek de dahil olmak üzere bir dizi gerekçeyle, anayasayı ihlal ettiğini savundu.

Pincus yargıçlara, “Bu mahkemenin önündeki yasanın eşi benzeri yok ve etkisi sarsıcı olacak” dedi ve “tarihte ilk kez Kongre, konuşmasını ve 170 milyon Amerikalının konuşmasını yasaklayan belirli bir ABD'li konuşmacıyı açıkça hedef aldı” diye devam etti.

İlgili Haberler Trump TikTok hesabı açtı saatler içinde milyonlar takip etti

Çin'in bu uygulama sayesinde Amerikalılar’ın verilerine erişebileceği ya da onları gözetleyebileceği endişesiyle ABD Kongresi, bu tedbiri ezici bir destekle kabul etmiş ve Başkan Joe Biden da yasayı imzalamıştı.

Dava, yasanın onaylanması halinde Kongre'nin “ulusal güvenliği öne sürerek ve herhangi bir gazete ya da web sitesinin yayıncısına kapatılmamak için satış yapmasını emrederek” Birinci Ek Madde’nin etrafından dolanabileceğini göstereceğini iddia etti.

Adalet Bakanlığı geri adım atmadı

Adalet Bakanlığı Avukatı Tenny yasayı savundu ve Çin'in manipülasyon çabaları konusunda uyarıda bulundu.

Tenny, “Windows işletim sisteminin tamamından 40 kat daha büyük olan ve her gün 1000 kez değiştirilen bu 2 milyar satır kodun bir şekilde değiştirildiğini tespit edeceğimizi düşünmek çok saçma. Çin'de Amerika Birleşik Devletleri'nin kontrolü dışında o kadar çok şey oluyor ki, bu ciddi bir ulusal güvenlik riski oluşturuyor” dedi.

Yargıç Neomi Rao, güncellemeler hariç olmak üzere kaynak kodunun gözden geçirilmesinin üç yıl sürebileceğine dair bir tahminden bahsetti ve Avukat Pincus'a, “Peki, ifşayı ya da doğrulanmış ifşayı nasıl yapacaksınız” diye sordu.

Rao, TikTok'un argümanlarının birçoğunun, mahkemenin Kongre'yi “aslında bir yasa çıkaran” bir yasama organı yerine bir yürütme organı olarak görmesini istediğini söyledi.
Yargıç Rao, Kongre hakkında düşünmek için “bu çok garip bir çerçeve” diye ekledi.

Yargıç Douglas Ginsburg, bunun yayın lisansına yabancıların sahip olmasını engelleyen bir başka ABD yasasından neden farklı olduğunu sordu.

Üçüncü yargıç Sri Srinivasan, Pincus'u sorgularken, ABD'nin Çin ile savaş halinde olduğu varsayımını ve bu durumda Kongre'nin ABD'de faaliyet gösteren büyük medya kuruluşlarının yabancı sahipliğini engelleyip engelleyemeyeceğini gündeme getirdi. Pincus, Kongre'nin muhtemelen bunu yapabileceğini söyledi, ancak yasa yapıcıların mevcut yasaya bu gerekçeyi dahil etmediklerini belirtti.

İlgili Haberler TikTok ve ByteDance ABD’de TikTok yasağı yasasına karşı dava açtı 

19 Ocak'a kadar süre

Yasa, Apple ve Alphabet'in Google'ı gibi uygulama mağazalarının TikTok'u sunmasını yasaklıyor. ByteDance TikTok'u 19 Ocak'a kadar elden çıkarmadığı sürece internet barındırma hizmetlerinin TikTok'u desteklemesini engelliyor.

Yasaya göre Biden, ByteDance'ın satış yolunda önemli bir ilerleme kaydettiğini belgelemesi halinde süreyi üç ay uzatabilir.

TikTok ve Adalet Bakanlığı, 6 Aralık'a kadar bir karar verilmesini talep etti. Bu da ABD Yüksek Mahkemesi'nin, bir yasak yürürlüğe girmeden önce herhangi bir itirazı değerlendirmesine olanak sağlayabilir.

Dava, ABD başkanlık kampanyasının son haftalarında görülüyor. Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ve Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris, TikTok'ta aktif olarak yer alıyor ve genç seçmenlerin ilgisini çekmeye çalışıyor.

Beyaz Saray, ulusal güvenlik gerekçesiyle Çin merkezli mülkiyetin sona erdiğini görmek istediğini, ancak TikTok'un yasaklanmasını istemediğini söyledi. 2020'de TikTok'u yasaklamaya çalışan ancak başarısız olan Trump, Kasım ayında seçilmesi halinde TikTok'un yasaklanmasına izin vermeyeceğini söyledi.