Threads Twitter’ın yerini alır mı?

  • Associated Press

Facebook, Instagram ve Whatsapp sosyal medya uygulamalarını çatısında altında bulunduran Meta şirketi, son dönemde ünlü milyarder Elon Musk’ın satın almasından sonra çalkantılar yaşayan Twitter’a rakip uygulamasını devreye soktu. Twitter’a benzer bir işleve sahip olan uygulamanın adı Threads.

Threads sosyal medyaya hızlı bir giriş yaptı. İlk gün sonunda kullanıcı sayısı 55 milyonu aştı. Instagram’daki hesabı ve ağı kendi içerisine taşıma özelliği sunan Threads’te Shakira, Oprah gibi ünlüler Washington Post, Reuters gibi medya kuruluşları da ilk günden Threads platformunda yer alıp paylaşımlar yapmaya başladı.

İlgili Haberler Twitter’a rakip Threads’e saatler içinde milyonlar üye oldu 


Meta, Threads’i “Günlük konuşmalar ve anlık bilgilenmeler için yeni ve ayrı bir alan” olarak tanımlıyor. Threads, mevcut özellikleriyle Twitter’a rakip olarak piyasaya çıktı. Ancak yeni uygulamaya dair bazı veri güvenliği soruları da gündeme geldi. Bu nedenle Threads şu an bazı AB ülkelerinde faaliyete başlayamadı.

Threads’i nasıl kullanabilirim?

Threads, şu anda Apple ve Google Android işletim sistemlerinin uygulama mağazalarında ücretsiz olarak indirilebilen bir uygulama. Hali hazırda dünya genelinde 100’den fazla ülkede Threads kullanabilmek mümkün.

Threads uygulamasını Instagram ekibi geliştirdiği için uygulamaya doğrudan Instagram üzerinden de geçiş yapmak mümkün. Threads, Instagram’da kullandığınız kullanıcı adınız ve bilgilerinizi otomatik olarak kendi içine taşıyor. Ancak uygulamaya geçtikten sonra normalde Instagram’da takip ettiğiniz ama Threads’ta takip etmek ya da edilmek istemediğiniz kişileri listeden çıkarabiliyorsunuz.

Ancak hesabı silmek konusunda dikkatli olmak gerekiyor çünkü eğer Threads uygulamasından çıkmak isteyip hesabınızı silerseniz bu Instagram hesabınızın da silineceği anlamına geliyor. Hesap istenildiği zaman askıya alınabiliyor.

Instagram hesabı olmadan Threads kullanabilir miyim?

Şimdilik sadece Instagram hesabı sahipleri Threads uygulamasını kullanabiliyor. Dolayısıyla Threads kullanmak istiyorsanız önce bir Instagram hesabı açmalısınız.

Bu her ne kadar ilk anda kısıtlayıcı gibi görünse de Meta şirketi açısından son derece iyi bir pazarlama stratejisi olarak görülüyor. Uzmanlar bu sayede Threads’in açılmasından sonra sadece 7 saatte 10 milyon kullanıcıya erişmesini de bu stratejiye bağlıyorlar.

Ancak Threads, ilk baştaki bu kullanıcı ilgisini canlı tutmayı başarabilecek mi bu şimdilik bir soru işareti.

Threads Twitter’a ne kadar benziyor?

Threads aslında temelde Twitter’a çok benziyor. Tıpkı Twitter’da olduğu gibi kullanıcıları bir görüşü yazabilir, bir mesajı yeniden paylaşabilir ya da kendi mesajı içinde alıntı olarak kullanabilir. Threads, bir paylaşım için 500 karakterlik bir alan sağlıyor. Twitter’da bu ücretli üye olmayanlar için 280 karakterle sınırlı. Threads içinde paylaşımlarda da tıpkı Twitter’da olduğu gibi fotoğraf ve 5 dakikaya kadar uzunluktaki videolar kullanılabilir.

Threads uygulamasını kullanıma açtıktan sonra Meta şirketinin sahibi ve yöneticisi Mark Zuckerberg, Threads’i samimi bir platform olarak nitelendirdi ve Twitter’a göre avantajının ve başarısının anahtarının bu olacağını söyledi.

Twitter Meta’ya karşı dava açacak mı?

İlk olarak Semafor haber portal tarafından duyurulan bir haberde Twitter’ın, Meta’ya Threads’le ilgili olarak dava açma tehdidinde bulunduğu belirtildi. Twitter avukatı Alex Spiro tarafından Meta şirketinin CEO’su Mark Zuckerberg’e gönderilen mektupta, Meta, Twitter’ın ticari sırlarını yasadışı olarak kullanmak ve eski Twitter çalışanlarını işe alarak şirketin gizli verilerine ulaşmakla suçlandı.

Meta Basın Sözcüsü Andy Stone, bu iddialara ilişkin yaptığı açıklamada “Threads’in mühendis ekibinde herhangi bir eski Twitter çalışanı bulunmuyor” dedi.

Twitter’ın sahibi Elon Musk da doğrudan Threads’le ilgili bir paylaşımda bulunmadı ama bazı mesajlara verdiği yanıtta gülücük işareti de paylaşarak Threads’in özelliklerinin ‘Twitter’dan kopyala yapıştır’ şeklinde olduğunu ifade etti.

Twitter CEO’su da kamuoyuna resmi bir açıklama yapmadı ama paylaştığı Twitter mesajında “Twitter topluluğu asla kopyalanamaz” ifadesini kullandı.

Bu daha önce yapılmadı mı?

Twitter’ın son dönemde getirdiği bazı uygulamalar bazı kullanıcıları rahatsız ederken farklı alternatifler de ortaya çıktı. Threads’ten önce de Bluesky, Mastodon ve Spill isimli benzer uygulamalar faaliyete geçti.

Threads içeriği nasıl düzenliyor?

Meta şirketinin açıklamasına göre Threads, Instagram’ın kullandığı güvenlik kurallarını kullanıyor. Dolayısıyla Instagram’da paylaşımına izin verilmeyen pek çok içerik Threads’te de denetime takılıyor. Buna COVID-19 aşılarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler de farklı konulardaki komplo teorileri de dahil.

Kişisel güvenliğe yönelik kaygılar neler?

Threads uygulaması mevcut kullanıcı anlaşması gereği, aralarında sağlık, finansal bilgiler, telefon rehberi, internette arama geçmişi, konum bilgisi ve alışverişler gibi pek çok bilginize ulaşabiliyor.

Threads bu kuralları nedeniyle hali hazırda Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kullanıma geçemedi.

AB Komisyonu Sözcüsü Graham Doyle, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu aşamada henüz Threads’in mevcut güvenlik düzenlemeleri nedeniyle AB ülkelerinde kullanımına izin verilmeyeceğini söyledi. Meta şirketi de güvenlik kaygıları ve düzenlemeleri üzerine çalışmaların sürdüğünü ifade etti ancak AB’deki kurallar nedeniyle o bölgedeki belirsizliğe de dikkat çekti.

Threads’i nasıl bir gelecek bekliyor?

Threads uygulamasının da diğer birçok uygulama gibi başarılı olacağının bir garantisi yok. Uzmanlar Meta’nın daha önce de benzer şekilde uygulamalar başlatıp başarısız olunması üzerine kapatıldığını hatırlatıyorlar. Hatta bir dönem Threads adıyla açılan Instagram doğrudan mesajlaşma uygulaması da buna örnek gösteriliyor.

Ancak yine de Threads’in Twitter ve Elon Musk açısında bir başağrısı yaratacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İlgili Haberler Twitter'dan Threads platformu nedeniyle Meta aleyhine dava tehdidi