IŞİD’in Paris saldırısı, Avrupa’da vizesiz seyahatin geleceğini tehdit ediyor. Olayın sanıklarının bir kısmı istihbarat servisleri tarafından tanınsa da engellenemedi. Avrupalı bakanlar Brüksel’de yaptıkları acil toplantıda güvenliği arttırmak için ne yapılabileceğini görüşüyor.
Paris saldırganlarının Avrupa’da rahatlıkla seyahat ettikleri ve hazırlıkları Fransa ve Belçika’da yaptıkları ortaya çıktı.
Schengen bölgesi Avrupa’daki 26 ülke arasında vizesiz seyahate olanak sağlıyor. Vizesiz seyahat AB’nin mihenk taşlarından biri olsa da uzmanlar bunun aynı zamanda kırılganlık yarattığını söylüyor.
İngiltere’deki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Calum Jeffray, Schengen’in sonunun geldiğini düşünmediğini, ancak gelecek aylarda farklı ülkelerin sınır güvenliklerini güçlendirmeye çalışacağını belirtiyor. Jeffray, Schengen’in, AB için sonlandırılamayacak kadar önemli olduğunu söylüyor.
Hollanda, çok sayıda göçmenin geldiği İtalya ve Yunanistan’ı dışarda bırakacak bir mini-Schengen bölgesi oluşturulması teklifinde bulundu. Ancak Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu fikri reddetti.
De Maiziere, amacın Schengen bölgesine giriş çıkışları olabildiğince işlevsel hale getirmek olması gerektiğini söyledi ve önemli olanın Suriyeli savaşçıların ve IŞİD destekçilerinin girişlerini engellemek olduğunu ifade etti.
Paris saldırılarındaki intihar bombacılarından biri olan Ahmet El Muhammed’in Suriye üzerinden Türkiye, oradan da Yunanistan’a geçen bir mülteci gibi davrandığı düşünülüyor.
Saldırıların asıl planlayıcısı Abdelhamid Ebayoud, çarşamba günkü polis baskınında öldürüldü. Ebayoud, sosyal medyada, Avrupa ve Suriye’deki IŞİD bölgesi arasında, son derece kolay seyahat etmekten böbürleniyordu.
İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Ebayoud’un hareketlerinin izlenmediğini açıkladı. Ebayoud’un Avrupa’ya giriş yaptıktan sonra Fransa’ya vardığını söyleyen bakan, saldırganın Yunanistan’a giriş yaptığına dair haberin ancak 16 Kasım saldırısından sonra, AB dışında bir ülke tarafından kendilerine bildirildiğini belirtti.
Fransa, tüm Avrupalı ortaklarına güvenlik ve istihbarat konusunda iyileştirmeye gitmeleri çağrısında bulundu ve AB’nin kaderinin buna bağlı olabileceğini belirtti.