Milli Eğitim Bakanlığı, 2017-2018 eğitim öğretim yılında TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) sınavının yapılmayacağını kesin olarak açıkladı. Ancak TEOG yerine ne geleceği henüz belli değil.
Cumhurbaşkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konu üzerinde çalışmaları sürüyor.
Bugün TRT Haber’e konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, daha önceki sınav sistemlerinden daha iyi olduğunu söylediği TEOG’un yerine getirilecek sistemin de ondan iyi olacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı, TEOG’un yerine konacak sistemle ilgili iddialı konuşmasına rağmen nasıl bir sistem olacağı yönündeki soruya, “Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor, alternatifler bize geldikten sonra Bakanlar Kurulu’na ve velilerimizin önüne sunacağız” demekle yetindi.
Milli Eğitim Bakanı: “TEOG yerine konacak sistemi bir ay içinde Bakanlar Kurulu’na sunarız”
Yılmaz, “1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. ‘Her okul kendi sınavını yapsın’ diyen var. ‘Herkesi mahallesindeki okula alın’ diyen var. ‘Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için matematik, fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir’ diyen oluyor. ‘Açık uçlu soru sorun’ diyen oluyor. ‘Açık uçlu sorulara ne cevap verdiği, notları da ailesine gönderin ki ailesi de değerlendirsin.’ Bu da bir başka alternatif. Bütün ihtiyaçları gözönüne alarak bir çalışma yapacağız. Kalkan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi. Gelen de TEOG'dan daha iyi olacak. Sadece sınav dikkate alınmıyordu, not ortalaması da alınıyordu. Eskisinden çok daha iyi bir sistemi çalışıyorlar. Bir ay içinde Bakanlar Kurulu’na sunar açıklarız” dedi.
Türk Eğitim-Sen, bugün TEOG’u kaldırmak isteyen Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yürürlüğe konan sisteme ilk günden beri karşı olan eğitim kolunda faaliyet gösteren sendikalardan biri.
Türk Eğitim-Sen: “TEOG olsa da olmasa da eğitimde fırsat eşitliği yok”
Türk Eğitim Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan, öteden beri var olan itirazlarına rağmen TEOG’un kaldırılmasının hiçbir sorunu çözmeyeceği iddiasında.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Bostan,“TEOG sınavı gerçekten hem öğrencileri hem de velileri sıkıntıya sokan ve yoran bir sistem. Yılda dört defa değil de bir defa yapıldığında bu kadar problem çıkmaz. Ama bildiğiniz gibi doğu illerinde, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde öğrenim görenler, İstanbul’da eğitim görenlerle aynı sınava giriyor. Eğitimde fırsat eşitliği olması gerekirken en büyük eşitsizlikle sınava giriliyor. Yalnız Doğu ve İç Anadolu illerinde değil İstanbul’un içinde de eşitsizlik var. Kadıköy ve Beşiktaş’ta sınıflar dolmazken Bağcılar, Avcılar, Esenyurt ve Sultanbeyli’de sınıflar 50’den fazla mevcutla ders yapıyor. Önce bu haksızlığı gidermek lazım” dedi.
Hanefi Bostan: “İmam Hatip Lisesi’ni tercih etmeyenler açık liselere yönlendiriliyor ve bu gençler heba ediliyor”
Öğretmen ve derslik açığının sürekli gündem dışı bırakıldığını vurgulayan Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan’a göre, imam hatip ve diğer meslek liselerinin tatminkar eğitim vermemesi, bu nedenle de tercih edilmemesi sistemik sorunlar yaratıyor: “Bugün 110 bine yakın öğretmen açığı var. Bu açığı iki yıllık yüksekokul mezunu adaylarla gidermeye çalışıyorlar ama Anadolu bunun büyük sıkıntısını yaşıyor. Derslik sayısı yetersiz. Bu şartlar düzeltilmeden sınav yaptığınızda eşitsizliği gidermiş olmuyorsunuz. Anadolu’dan bir çocuk nasıl İstanbul Erkek Lisesi’ne, Ankara Fen Lisesi’ne gidecek. Binde bir. Her tarafı İmam Hatip Lisesi yaptılar ama birçok öğrenci o okullara gitmek istemiyor. Meslek liseleri zayıf. Kaliteli eğitim olmadığı için oralar da rağbet görmüyor. Anadolu liselerini kazanamayan çocuklar açık liseleri tercih ediyor. Açık liseler zulümdür. Bu öğrenciler feda ediliyor hatta heba ediliyor.”
Hanefi Bostan’ın çıkış yolu için işaret ettiği seçenekler arasında düz lise veya temel lise olarak bilinen kurumların geri getirilmesi de yer alıyor.
Özgür Bozdoğan: “Hükümetin imam hatip okullarına yönlendirme kaygısı taşıdığı açık”
Pazar günü Kartal’da “bilimsel ve laik eğitim mitingi” düzenleyen Eğitim Sen ise bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na itirazlarını bildirmek yerine doğrudan halkla temas kurmak yolunu seçmiş durumda.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, TEOG’un kaldırılmasıyla “İmam Hatipleşmeye” hız kazandırmayı amaçlandığını öne sürüyor.
Hükümetin bu değişikliği plansız bir şekilde değil ciddi bir planlamayla gündeme getirdiğini savunan Bozdoğan, “Eleme usulüne biz de karşı çıkıyoruz. Biz herkesin eşit, parasız, nitelikli kamusal eğitim almasını istiyoruz. Yeni sistemimin ne olduğunu bilmiyoruz. Ama şu ortada hükümet, üst ve orta gelir düzeyindeki %5’lik kesimi yüksek puanlı okullara, %95’lik kesimi ise adrese dayalı bir sistemle mahalle mekteplerine göndermeyi hedefliyor Hükümetin imam hatip türü okullara yönlendirme kaygısı taşıdığı açık. Son dönmede imam hatip liselerinden başka okul açıldığını duydunuz mu? Üstelik şimdi tek bir okul içinde üç okul programı olacak. Daha vasat öğrenciyi Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne, biraz daha iyi olanı Sosyal İmam Hatip Lisesi’ne, ondan iyiyi de Fen İmam Hatip Lisesi’ne kaydedecekler. Başarılı öğrencileri imam hatip liselerine göndermek ve üniversite sınavındaki başarısızlıklarını gidermenin bir yolunu arıyorlar” dedi.