ABD Temsilciler Meclisi, geçen yılki Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya’ya yeni yaptırımlar getirilmesini oylayacak. Kabul edilmesi beklenen yaptırım tasarısı, Kongre’ye, Başkan Donald Trump’ın Moskova üzerindeki yaptırımları hafifletmeye yönelik herhangi bir girişimini gözden geçirme yönünde yeni yetkiler de tanıyor.
Senato, tasarının kendi hazırladığı versiyonunu daha önce ezici çoğunlukla geçirmişti. Kongre’nin her iki kanadında ele alınan tasarılarda da, Trump’ın Rusya yaptırımlarını sınırlamaya yönelik herhangi bir adımının 30 gün içinde oylamaya sunulması öngörülüyor. Trump’ın kaldırmaya yeltenebileceği yaptırımlar arasında, önceki başkan Barack Obama’nın Amerika’da Ruslar’a ait iki binayı kapatmasının bulunabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le daha dostça ilişkiler geliştirme gayreti yürüten Trump, tasarıda Rusya yaptırımlarını hafifletme konusunda tek taraflı adım atmasını engelleyen düzenlemeye itiraz ediyor. Trump’ın onaylayıp-onaylamayacağı henü net değil. Ancak veto ederse Kongre tarafından vetosunun aşılması riskiyle karşı karşıya kalacak. Tasarının son halinin İran ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımlar da içermesi bekleniyor.
Senato kendi yaptırım tasarısını 2’ye karşı 98 oyla geçirmişti ve Temsilciler Meclisi’nin de başkanın vetosuna imkan bırakmayacak çoğunlukla tasarıyı kabul etmesi bekleniyor. Bunun ardından da Kongre’nin iki kanadının, geçirdikleri tasarılarda yer alan farklılıkları giderip üzerinde uzlaştıkları metni Trump’ın masasına göndermeleri öngörülüyor.
Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri geçen hafta Washington’da nadir görülen bir siyasi uzlaşmacılık sergileyerek, yaptırım tasarısı üzerinde anlaşmaya varmıştı.
Tasarının oylaması, Rusya’nın Trump’ın kazanmasına yardım etmek için Amerikan seçimlerine müdahalesine dair aylardır süren soruşturmaların tam ortasına denk geliyor. Amerikan istihbarat camiası müdahalenin bizzat Putin tarafından yönlendirildiği tespitine varmış ancak Putin iddiaları reddetmişti.
Trump ise Rusya’nın müdahale ettiği konusunda Amerika’da farklı organlarca yürütülen soruşturmaları hafife alan bir tavır sergiliyor ve kendisine karşı bir “cadı avı” yürütüldüğünü öne sürüyor. Ancak tasarı, Başkan’ı, Moskova’ya karşı herhangi bir yaptırımı hafifletme ya da kaldırmak istediği takdirde Kongre’ye bunun gerekçelerini izah eden bir rapor sunmakla yükümlü kılıyor.
Beyaz Saray’ın yeni iletişim direktörü Anthony Scaramucci Pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada, “Rusya konusu tamamen düzmece ve mantıksız” demişti.
Yeni görevine geçen hafta atanan Scaramucci, Başkan Trump’ın, Demokrat Ulusal Komisyonu’nun Washington ofisinin bilgisayarlarına sızılması ve Hillary Clinton’a zarar vermek için WikiLeaks üzerinden binlerce e-postanın paylaşılmasının arkasında Rusya’nın bulunduğundan hala emin olmadığını söyledi.
Kongre’deki birden fazla komisyon Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rus çıkarlarına olası bağlarını soruşturuyor. Soruşturmanın cezai ayağını idare eden eski FBI başkanı Robert Mueller, Trump’ın kampanyasının Moskova’yla yasadışı biçimde gizli anlaşmaya varıp-varmadığını ve Trump’ın bir önceki FBI Başkanı James Comey’yi kovarak yargıya müdahale edip etmediğini araştırıyor.