15 Temmuz Darbe Girişimi’nin birinci yılında darbeye karşı gösterilen direnişte hayatını kaybedenler İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek törenlerle anılacak. Törenler yarın saat 13’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılacak özel oturumla başlayacak.
Eski adı Boğaziçi Köprüsü darbe girişimi sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de etkinlikler yapılacak. Gece yarısı trafiğe kapatılacak olan köprünün Anadolu yakasında saat 18.30’da başlatılacak Milli Birlik Yürüyüşü saat 20’de sona erecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bir yıl önce köprüde darbeci askerler tarafından öldürülenlerin yakınları ve o gece yaralananlarla birlikte tören alanına yürüyecek.
Köprüdeki anma törenine katılanlar için daha sonra Kuran okunacak. 25 dakika sürecek 15 Temmuz belgeselinin izlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yapacak.
81 ilde demokrasi nöbeti
Cumhurbaşkanı’nın konuşması sonrası darbe girişimine direnirken hayatlarını kaybedenlerin isimleri tek tek okunacak, bunun ardından “15 Temmuz Şehitler Makamı” adı verilen anıtın açılışı yapılacak.
Gece yarısı 00.13’te 81 ildeki camilerden tıpkı darbe girişimi gecesi olduğu gibi selalar okunacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla “demokrasi nöbeti” tutulacak.
Erdoğan daha sonra Ankara’ya geçerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki törenlere katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Başkanı’nın konuşmalar yapacağı oturuma CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu davet edilmedi.
Sabah namazı Millet Camii’nde kılındıktan sonra Şehitler Abidesi açılacak
Gençlerin 81 ilden getirdikleri bayrakların Erdoğan ve Kahraman tarafından teslim alınmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Millet Camii’nde sabah namazı kılınacak ve yine külliyenin içine yapılan 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılışı yapacak.
İstanbul ve Ankara’da yapılacak anma programları kapsamında Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ankara Gölbaşı Özel Harekat Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde video mapping gösterileri yapılacak.
81 ildeki demokrasi nöbetleri ise 16 Temmuz pazar günü 24’te sona erecek.
15 Temmuz Anma Törenlerinin en tartışmalı konusu MHP dışındaki muhalefete uygulanan dışlanma.
Bülent Tezcan: Genel başkanımız konuşacak, biz hazır bulunacağız
Programda olmadığı halde CHP liderinin Meclis’te konuşacağını belirten CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, ana muhalefet partisinin TBMM’ de olacağını açıkladı.
Tezcan, “Biz başından beri 15 Temmuz’a karşı direnişte, Gazi Meclis’in bir kere daha kararlı ve cesaretli duruşuyla Gazi Meclis olduğunu tescillediğini ifade etmiştik. TBMM o gece büyük bir direnç gösterdi, hepimiz oradaydık, bombaların altındaydık. Parti ayrımı gözetmeden, demokrasiyi savunma konusunda, Meclis’in kuruluş iradesinin yeniden yaşandığı bir geceydi o gece. Bu çerçevedeki Meclis törenlerinin dışında olmamız mümkün değil. Bu nedenle Genel Kurul’da hazır bulunacağız ve Sayın Genel Başkanı’mız orada bir konuşma yapacak.
Daha sonra gece 00.13’te, 16 Temmuz sabaha karşı Birinci Meclis’te başlayacak yürüyüşte, Sayın Genel Başkanımızla ve bütün milletvekillerimizle birlikte hazır olacağız” dedi.
HDP: Eşbaşkanlarımız olmadığı için reddediyoruz, katılmıyoruz
Halkların Demokratik Partisi ise CHP’nin aksine davet almadığı gerekçesiyle Meclis’teki törenlere katılmayacağını açıkladı.
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Yarın Grup Başkanvekilimiz genel kurulda hitabını gerçekleştirecek. Önce söz konusu etkinliğe davet edilmedik. Ama şu an yapılan davet de yanlış yere yapıldı. Çünkü Yüksekdağ ve Demirtaş şu an cezaevinde. Davet onlara yapılmalıydı. Onlar darbe sonucu cezaevinde. Eşbaşkanlarımız olmadığı için reddediyoruz, gitmiyoruz, katılmıyoruz” dedi.
TÜSİAD: Türkiye bir an önce olağan döneme geçmeli ve reform gündemine yoğunlaşmalı
TÜSİAD da 15 Temmuz’la ilgili yayınladığı mesajında darbe karşıtı mücadelenin demokrasi mücadelesine ışık tutmasını istedi.
Açıklamada “Türkiye özgürlükler, adalet ve refah ülkesi olarak ancak toplumsal uzlaşma ve çoğulculuk içinde 15 Temmuz’un yarattığı sarsıntıyı geride bırakabilir. Darbe girişiminin arkasındaki karanlık emelleri engellemenin en etkili yolu Türkiye’nin bir an önce olağan bir döneme geçmesi ve milli menfaat konularımızı içeren reform gündemine yoğunlaşmasıdır: Bu çerçevede Demokrasi ve Milli Birlik içinde güçlü bir Türkiye için önceliklerimiz: Erkler arasında denge ve denetime, güçlü parlamentoya, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemine dayalı çağdaş demokrasi düzeni kurmak;Demokratik standartların ve küresel rekabetçiliğin en etkin kaynaklarından biri olan AB sürecini kararlılıkla sürdürmektir” dendi.