Telefonunuz Yürürken Şarj Olsun İster misiniz?

Her gün yaptığımız hareketler enerji üretmeye yarasa; hatta bu virüslerin yardımıyla yapılsa nasıl olurdu? İşte Amerikalı uzmanlar bunun, yani her gün belki onlarca kez yaptığımız kapı kapama ya da merdivenden çıkma gibi eylemler sırasında oluşan titreşimlerden elektrik enerjisi üretme peşinde.

Laboratuvarda virüsler üzerinde çalışan Berkeley Üniversitesi uzmanları, virüsleri kullanarak mekanik güçlerden elektrik enerjisi yaratabilecek küçük aygıtlar üretmeyi hedefliyor. Çalışmaların ilk hedefi kağıt kalınlığında, bir diğer deyişle bir kağıt kadar ince güç jeneratörü üretmek. Bu jeneratörü ayakkabınızın altına yerleştirdiğinizde, attığınız her adımdaki mekanik enerji elektrik enerjisine dönüşecek ve örneğin telefonunuzu şarj edebileceksiniz.


Bu deneylerde kullanılan M13 virüsleri tamamen zararsız. Laboratuvarda genleriyle oynanıyor. Uzmanlar, virüslerin voltaja dayanıklılığını arttırabilmek için genlerine negatif yüklenmiş moleküller ekliyor.

Özel bir işlemden geçirilen virüslerden yapılan nano-jeneratör test edildi bile. Testte, bu virüslerle kaplı pul büyüklüğündeki bir elektrota parmakla küçük vuruşlar yapılması yoluyla elektrik elde edildi. Uzmanlar bu sayede küçük dokunuşlarla ya da basit mekanik hareketlerle mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürebilecek, yani bir çeşit güç jeneratörü rolü oynayabilecek aygıtlar üretmeyi amaçlıyor. Bu sayede bir dokunuşla küçük bir LCD ekranı çalıştırmak mümkün olabilecek.

Uzmanlar şimdilik 1’er santimlik küçük deneme jeneratörleri üretmiş durumda. Hedef, bu kişisel jeneratörlerin boyutlarını daha fazla virüs ekleyerek büyütmek ve günlük eylemlerimizde ortaya çıkardığımız titreşimleri kullanarak elektrik enerjisi üretmeyi sağlamak.