TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini 2,5 kat arttı: Gıda fiyatlarında yüzde 61,5 artış bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon tahminininde ciddi değişimlere gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı.

TCMB’nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Enflasyon Raporu” toplantısında yaptığı sunumda, enflasyon tahminin 2024 yılı için yüzde 33, 2025 yılı için de yüzde 15 olarak güncellendiğini açıkladı.

Seçimden sonra TCMB Başkanlığı’ndan alınarak Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu Başkanlığı’na atanan eski guvernör Şahap Kavcıoğlu, 4 Mayıs tarihinde yapılan “Enflasyon Raporu II” başlıklı toplantıda, Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminini yüzde 22,3 olarak ilan etmişti. Aynı toplantıda bankanın 2024 ve 2025 tahminleri ise yüzde 8,8 ve yüzde 5 olarak açıklanmıştı.

TCMB Başkanı enflasyon tahminindeki 2,5 katlık artışı gıda fiyatları, ücret zamları ve TL’nin değer kaybıyla açıkladı

Hafize Gaye Erkan, yaklaşık üç ay içinde yalnızca bir başkan değişimiyle Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminindeki yaklaşık 2,5 kat artışı şöyle izah etti: “Tahmin patikamızdaki revizyon, 2023 yıl sonu için 35,7 puan, 2024 yıl sonu için ise 24,2 puan olmuştur. Tahminlerimizdeki bu önemli değişikliğin kaynaklarını, sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarındaki gelişmeler, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 7,5 puan yükseltirken; 2024 yıl sonu enflasyon tahminimizi 8,3 puan yukarı çekti. Bu gelişmede döviz kuru gelişmeleri, temel belirleyici olmuştur. Gıda fiyatları, gerçekleşmenin ve varsayımlardaki artışın etkisinden dolayı tahminlerimizi 2023 yılı için 8,5 puan, 2024 yılı için ise 6,0 puan yukarı yönde etkiledi. Ayrıca, hane halkına yapılan transferler, vergi, ücret ve yönetilen yönlendirilen fiyat ayarlamaları gibi diğer ekonomi politikalarındaki değişiklikler ise 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi 7,5 puan yukarı yönlü etkilerken 2024 yıl sonu enflasyon tahminimizi 3,6 puan artırdı”

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan

Gıda fiyatlarında bir önceki raporda yıl sonu artış beklentisi, yüzde 27,9 iken üç ay sonra bugün açıklanan yeni raporda bu tahminin yüzde 61,5 olarak güncellendiği görüldü.

“Seçici kredi sıkılaştırması yoluyla enflasyonu hedefleyen dengeleyici adımlar atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz”

TCMB Başkanı orta vadeli yüzde 5’lik enflasyon hedefinin sürdüğünün altını çizerken buna dair bir yıl hedefi koymadı.

Erkan, “Politika faizini kademeli olarak arttırırken, makro ihtiyati çerçevede sadeleştirme süreciyle, hem piyasa mekanizmalarının işlevselliğini arttıracak hem de piyasa faizlerinin enflasyon beklentileri ile daha uyumlu bir noktada şekillenmesine çalışacağız. Bunun yanında, seçici kredi sıkılaştırması yoluyla enflasyonu hedefleyen dengeleyici adımlar atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz” dedi.

Son iki ayda dokuz puanlık artışla politika faizini yüzde 8,5’den yüzde 17,5’a çeken Para Politikası Kurulu toplantıları sonrası piyasaya kararlı ve kademeli artış mesajları verdiklerini söyleyen Hafize Gaye Erkan, uluslararası rezervlerdeki iyileşmenin ve CDS primlerindeki gerilemenin bu hamlelerden kaynaklandığını söyledi.

Erkan, “Merkez Bankası uluslararası rezervleri, Haziran ayından itibaren güçlü bir artış göstermektedir. Brüt uluslararası rezervler, 2022 yılı sonu itibarıyla 128,8 milyar dolar seviyesinden, mayıs sonunda 98,5 milyar dolara gerilemiştir. Rezervlerimiz, 14 Temmuz itibarıyla yaklaşık 15 milyar dolar artmış ve 113 milyar doların üzerine yükselmiştir. Risk primine baktığımızda olumlu bir görünüm söz konusu. 5 yıl vadeli CDS primi, yurt içi belirsizliklerin etkisiyle mayıs ayında 700 baz puanın üzerine çıkarak bu yılın zirve seviyesine ulaşmıştır. Haziran ayından itibaren belirgin bir düşüş eğilimi başlamış ve bugün itibarıyla 435 puan düzeyine gerilemiştir. Risk primlerindeki düşüşle birlikte, Haziran ayından itibaren 1,5 milyar doları aşan net portföy girişi gerçekleşmiştir” diye konuştu.

“Dezenflasyon süreci 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissedilecek, 2025 istikrar döneminin başlangıcı”

Alınan önlemlerle dezenflasyonist bir sürece geçildiğinin ilk işaretlerinin 2024 ortasından itibaren hissedileceğini belirten TCMB Başkanı, 2025 yılından sonra istikrar döneminin başlayacağını dile getirdi.

Erkan, “Faiz arttırım kararlarımız, miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023’ün sonunda ve özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız. Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır. Söz konusu gelişmeler sonucunda enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler tutarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacaktır. 2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır. Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir” dedi.

İlgili Haberler Sürpriz yok: FED gösterge faiz oranını 25 baz puan arttırdı