İZMİR- Türkiye’de tatil beldelerinde görev yapan devlet memurları yüksek ev kiralarına çözüm istiyor. Kiralarını ödemekte zorlanan memurlar için Çeşme, Marmaris, Bodrum gibi yazlık beldeleri sürgün yerine dönmüş durumda. Evsahiplerinin yaz aylarındaki yüksek kiralar nedeniyle evlerini genelde sezonluk olarak kiralamaya yanaşması da memurların yıl boyunca ev bulmasını zorlaştırıyor.
Memurlar yüksek kiralar yüzünden birden fazla kişiyle ortak ev tutuyor ya da birçoğu tayin arayışında. Memurların talebi, devlet tarafından kendilerine lojman sağlanması ve kira yardımı yapılması. İktidarın da seçim vaatlerinden olan memura kira yardımı konusunda, seçimlerin ardından sessizlik hakim.
Your browser doesn’t support HTML5
“15 bin TL’nin altında kiralık ev yok”
İzmir’in turistik ilçesi Çeşme, yaz aylarında satılık ev fiyatına sezonluk kiraların olduğu yazlık yörelerin başında geliyor. Çeşme’de 15 yıldır öğretmenlik yapan ve aynı zamanda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ilçe temsilcisi olan Gülay Canbek, ilçedeki öğretmenlerin barınma sorunundan yakındı.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Canbek, “Çeşme’de kiralar çok yüksek. Yazlık bir yer olduğu için evsahipleri de sezonluk kiraya veriyor. Dolayısıyla sene içerisinde normal kiralık ev bulmak zor. Yani memurun, öğretmenin oturabileceği fazla sayıda ev seçeneği de yok. Şu an tayin olup Çeşme’ye gelen bir memur, bir öğretmen muhtemelen 15 bin TL’nin altında kiralık ev bulamayacak. Çeşme gibi yazlık, sezonluk kiranın daha revaçta olduğu yerler artık bir sürgün yeri” dedi.
Öğretmenlerin barınma sorununa farklı çareler aradıklarını anlatan Canbek, “Örneğin benim okulumda yaklaşık iki yıldır karavanda kalan bir arkadaşım da var. Bekar bir öğretmen, karavanını kendi yapmış, şu an karavanda yaşıyor. Ya da öğretmenler İzmir’den geliş gidiş yapıyorlar. İzmir’de daha uygun ev ayarlayıp birkaç arkadaş bir arabayla ya da toplu taşımayla uzun yolculuğu göze alarak Çeşme’ye her gün işe gelip gidiyor” diye konuştu.
“Öğretmenler tayinlerini istedikleri için birçok okulda kadro sıkıntısı var”
Kira artışlarına dayanamayan öğretmenlerin görev süresi dolar dolmaz tayin istediklerini de vurgulayan Canbek, “Birçok okulda kadro sıkıntısı var bu anlamda. Onların yerine de ücretli öğretmenler çalıştırılıyor. Onlar da burada ailelerinin yanında yaşayan atanamayan öğretmenler. Mecbur boşta kalmamak için düşük ücretlere ücretli öğretmenlik yapıyorlar” dedi.
Çeşme’de geçmişte Milli Eğitim Bakanlığı’na ait lojmanlar bulunduğuna dikkat çeken Canbek, kira sorununa çözümün yine öğretmenlere lojman sağlanmasından geçtiğini söyledi. Canbek, “Çeşme’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın lojmanları vardı ama güçlendirme yapılması gerekirken yıkıldı. Yıkılan yere tekrar lojmanlar yapılabilir. Ayrıca yerel yönetimler, belediyeler sosyal konut da yapabilir. En acil önlemse kira yardımı olabilir. Büyükşehirler bazında ve en çok sorun yaşanan bu tatil yörelerinde yaşayan memurlar için kira yardımı önceliği konulabilir” şeklinde konuştu.
Devlet tarafından memurlara kira yardımı desteği yapılacağı eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından seçimlerden önce açıklanmıştı. Ancak seçimlerin ardından kabine değişikliği sonrası iktidarın seçim vaatlerinden olan kira yardımı sözü tekrar dillendirilmedi.
“2020’den beri dermatoloji doktorumuz yok”
Çeşme Devlet Hastanesi’nde beş yıldır sağlık teknikerliği yapan Mazlum Durgut da, ilçedeki sağlık çalışanlarının yaşadığı barınma sorunu dile getirdi. Aynı zamanda Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çeşme temsilcisi olan Durgut, barınma sorunu yüzünden hastanede kadroların boş kaldığını anlattı.
VOA Türkçe’ye konuşan Durgut, “Barınma sorunu çok büyük bir problem şu an önümüzde. Özellikle yeni gelen arkadaşlarımız hiçbir şekilde ev bulamıyorlar. Buldukları evler de çok fahiş fiyat olunca haliyle göreve de başlayamıyorlar. Çoğu kadromuz boş kalıyor bu yüzden. Gerek doktor olsun gerek sağlık hizmetleri kadrolarımız olsun hayat pahalılığından dolayı Çeşme’ye gelemedikleri için kadrolarımız ve hizmetlerimiz noksan kalıyor. Kiralarımız o kadar yüksek ki altından kalkamıyoruz artık” dedi.
Maaşlarının kiralara yetmediğinden yakınan Durgut, sağlık çalışanlarının sürekli tayin arayışında olduğunu vurguladı. Durgut, “Sürekli bir sirkülasyon var. Bugün gördüğünüz bir doktoru bir yıl sonra görmeyebiliyorsunuz. Ya da bugün gördüğünüz bir hemşire, sözleşmesi bitip kadroya geçtikten sonra tayin hakkı alıp memleketine geri dönüyor. Burası artık bir istasyon gibi oldu. Sürekli hizmetlerde bir eksiklik oluyor. Mesela 2020’den beri dermatoloji doktorumuz yok. Kadromuz boş. Fizik tedavi doktorumuz geçici görevlendirmeyle idare edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
“Son yapılan maaş zammı da kiralara ve hayat pahalılığına yetmedi”
Yüksek kiraların tüm devlet memurlarının ortak sorunu olduğunu belirten Durgut, “Bu sorun tamamen lojman yapılarak çözülür. Bu sorun sadece Çeşme’ye özel bir sorun değil. Tüm tatil beldelerinde, büyükşehirlerde olan bir sorun. Özellikle Çeşme olsun, Bodrum olsun, Marmaris olsun, diğer tüm tatil beldelerinde bu sorun hepsinde var. Sadece sağlık çalışanlarına özel bir sorun da değil. Öğretmeni olsun, polisi olsun, diğer belediyede çalışan kamu personelleri olsun herkes bu sorunu yaşıyor” dedi.
Memur maaşlarına en son yapılan zammın da kiraları ve hayat pahalılığını karşılamaya yetmediğini söyleyen Durgut, “Talebimiz yoksulluk sınırının üstünde maaş almamız ve en önemlisi lojman talebimizin yerine getirilmesi. Yerine getirilene kadarsa çok hızlı bir şekilde kira yardımı adı altında bir bütçe verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.