Sürücüler, %10 Başka İşlerle Meşgul

.

Otomobil sürücüleri direksiyon başındayken yemek yiyor, telefon konuşması yapıyor, mesaj atıyor. Yeni bir araştırmaya göre sürücüler, araç kullandıkları sürenin yüzde 10‘unda gözlerini yoldan ayırıp başka işlerle uğraşıyor

Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Virginia Tech Üniversitesi’nin ortak araştırmasına göre, otomobil kazalarında en çok gençler risk altında. Video ve araç içi sensörler kullanılarak yapılan araştırmaya göre otomobil sürücüleri direksiyon başında yemek yiyor, telefon konuşması yapıyor, mesaj atıyor, araç kullandıkları sürenin toplam yüzde 10‘unda gözlerini yoldan çeviriyor ve başka işlerle uğraşıyor.

Otomobil kullanırken sürücü dikkatinin dağılması en çok yeni ehliyetini almış, deneyimsiz, genç sürücüler için risk oluşturuyor. Otomobil kullanırken bir yandan da mesaj yazan ya da telefonla konuşan genç sürücülerin kaza yapma ya da kazadan kıl payı kurtulma riski, yetişkinlere oranla çok daha yüksek.

Ulusal Sağlık Enstitüsü Eunice Kennedy Shriver Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Bölümü’nden Bruce Simon Morton, sürücünün gözünü yoldan ayırmasına yol açan her türlü dikkatsizliğin tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Uzman, bu dikkatsiz davranışların en çok deneyimsiz genç sürücülerin canını yaktığını belirtiyor. Bunun nedeni, genç sürücülerin direksiyon başında mantıklı düşünecek ve güvenliği ön planda tutacak olgunluğa henüz erişmemiş olması.

Washington DC ve Virginia eyaletini kapsayan sürücü araştırmasının sonuçları, Amerikan Tabipler Birliği’nin yayın organı olan dergide yer aldı. Araştırmaya göre deneyimli yetişkin sürücülerin cep telefonuyla konuşurken kaza yapma ya da kazadan kıl payı kurtulma riskleri genç sürücülerle aynı. Ancak yetişkinlerin otomobil kullanmanın yanında örneğin yemek yeme gibi diğer işlerle meşgulken kaza yapma riskleri, gençlere oranla daha düşük.

Ancak araştırmacılar, dikkatin otomobil kullanırken dağılmasının yeni sürücüler için çok büyük risk taşıdığını vurguluyor. Deneyimsiz genç sürücülerin dikkatlerinin dağılması birçok olumsuz sonuçları da beraberinde getiriyor.

Gençlerin kaza yapma ya da kazadan kıl payı kurtulma riski, telefon ederken sekiz kat, telefonlarını ya da başka bir nesneyi ellerine almaya çalışırken yedi kat, telefonda mesaj yazarken dört kat, yemek yerkense üç kat daha fazla.

Telefonla konuşmak yetişkin ve genç sürücülerin kaza yapma riskini arttırmıyor. Ancak telefonla konuşmaya başlamadan önce telefona uzanmak, telefonu açmak ya da numaraları çevirmek, kaza riskini arttırıyor. Araştırmayı yapan uzmanlar, bu verilerin, elektronik aygıt kullanımını kısıtlayan kuralların uygulanmasını ve dikkat dağılmasının tehlikeleriyle ilgili eğitim verilmesini haklı çıkardığını kaydediyor.

Daha önce yapılan araştırmaları da hatırlatan uzmanlara göre, yollarda direksiyon sallayan sürücülerin yüzde 6‘sını, 15 ila 20 yaş arasındaki gençlerin oluşturuyor. Bu genç sürücülerin yüzde 11’i ölümle, yüzde 14‘üyse yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında pay sahibi. Bu oranlar, dikkat dağılmasının otomobil kazası yapma veya geçirme riskini büyük ölçüde arttırdığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, bu çalışma için 150 sürücünün otomobiline yerleştirilen kamera görüntülerini inceleyerek işe başladı. Sürücülerin dörtte birine yakını acemiydi, sürücü ehliyetlerini alalı henüz üç haftadan az süre geçmişti. Yaşları 18 ila 72 arasında değişen sürücülerin geri kalanının ise ortalama 20 yıl direksiyon deneyimi vardı.

Görüntüler, 12 ila 18 ay boyunca, otomobiller sürüş halindeyken çekildi. Sensörler hızlanmaları, ani frenleri ve savrulmaları, araçların yol şeritlerindeki kaymalarını görüntüledi.

Kaza olduğunda ya da sürücü kazadan kıl payı kurtulduğunda araçtırmacılar sürücülerin dikkatlerini dağıtacak işlerle meşgul olup olmadığını tespit etmeye çalıştı. Sürücülerin cep telefonuyla konuştuğu, telefon numaralarını çevirdiği ya da telefona uzandığı anları belirledi. Dikkati dağıtan bu hareketlerin yanısıra sürücülerin araçlarında başka nesnelere erişmeye çalıştığı, araçlarının sıcaklığını ya da radyo kanallarını ayarladığı, yemek yediği, içecek içtiği, dışarıda herhangi bir şeye baktığı, aynayı ya da emniyet kemerini ayarladığı anlar da belirlendi. Uzmanlar, bu hareketlerin ne kadar sıklıkla kazaya sebebiyet verdiğini de inceledi.

Araştırmayı yürüten uzmanlardan Doktor Bruce Simons Morton, elde ettikleri verilerin, araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın ve mesaj yazmanın yasaklanması gerektiğini kanıtladığını söylüyor. Anne babalar, genç sürücülere örnek olmalı. Gençler, otomobil kullanırken telefon her çaldığında cevap vermeleri gerekmediğini anlamalı. Telefon edenler anne babaları bile olsa genç sürücüler mutlaka araçlarını kenara çektikten sonra telefona yanıt vermeli.