Yeni karar, çoğu devlete ait 11 şirket ve kurum ile 12 nüfuzlu Suriyelinin mal varlıklarının dondurulmasını ve bireylere seyahat yasağı getirilmesini öngörüyor.
Yaptırıma hedef olacak bireyler arasında Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcaları ile rejime mali destek sağladığı ileri sürülen çok zengin işadamları da var.
Arap Birliği ise aralarında Esad'ın kardeşi Mahir, bakanlar ve zenginlerin bulunduğu 17 kişiye seyahat yasağı getirdi ve üye ülkelerden Suriye'ye uçak seferlerini kesmelerini istedi. Tavsiye niteliğindeki kararın Birliğin Pazar günü Doha’da yapılacak toplantısında onaylanması gerekiyor.
Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay Suriye’de ölenlerin sayısının 4,000’i aştığını bildirdi. Gerçek rakamın çok daha yüksek olabileceğini belirten Pillay, Şam hükümetine tekrar vahşete son vermesi çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Komisyonu yarın Suriye’deki son gelişmeleri görüşecek. Birleşmiş Milletler İşkenceyle Mücadele Komisyonu’na sunulan raporlarda, Suriye’de gösteriler sırasında gözaltına alınan kişilere, çocuklar dahil ağır işkence yapıldığı belirtiliyor.
Son haberlere göre bugün Humus’da 5, Hama’da ise 6 eylemci daha öldürüldü. İnsan hakları dernekleri Humus’daki cinayetlerden orduda “sniper” diye bilinen pusuya yatmış askerleri, Hama’daki ölümlerden ise güvenlik kuvvetlerini sorumlu tutuyor.
Öte yandan rejim karşıtı hareketin öncüleri Suriye Ulusal Konseyi ile Özgür Suriye Ordusu’nun Türkiye'de yaptıkları toplantıda işbirliği kararı aldığı öğrenildi. Suriyeli muhalefet gruplarının toplantısı Hatay'da yapıldı.