Samer El Kadri, Türkiye’ye sığındığında kendisinin Arapça kitaplar bulmakta çok zorlandığını, bu sebeple kendisi gibi ülkesinden kaçan çok sayıda sığınmacının bu sorununu çözmek amacıyla yola çıktığını söylüyor. Kitabevini, sadece kitap satmak amacıyla açmadığını söyleyen El Kadri, kitabevi-kafe konseptiyle kurduğu bu mekanda Suriyeliler’i buluşturmak, kendi kültürlerini tanıtmak ve Türkler’le Suriyeliler’i kaynaştırmak istediğini belirtiyor.
Samer El Kadri, Suriye’den neden kaçtığını ve kitabevi-kafe fikrini neden tasarladığını şöyle anlatıyor:
“Suriye’de bir diktatör var. Suriye’deki rejimin Kuzey Kore’den hiçbir farkı yok. Biz orada okula giden, silah kullanan askerleriz. Orada düşündüğümüz hiçbir şeyi söyleyemiyoruz, istediğimiz hiçbir şeyi yapamıyoruz. Devrim başladıktan bir buçuk sene sonra ülkemi terk ettim çünkü orada kalsaydım ölebilirdim.”
“Pages” adlı kitabevi-kafeyi açmanın kendisi için çok önemli olduğunu ve burayı açarken birçok şeyi hedeflediğini ifade eden Samer El Kadri, öncelikle Türkiye’de yaşayan çok sayıda Suriyeli mültecinin olduğunu ve onların da kendi dillerinde kitaplara ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.
Bu fikirle yola çıkan yayıncı El Kadri, kitabevini açarken, Suriyeliler’in kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini ve bu mekanı diğer Suriyeliler’le buluşabilecekleri kültürel, sosyal bir buluşma noktası olarak tasarladığını belirtiyor.
Türk insanının Suriyeliler’e karşı başka bir bakış açısı geliştirmelerini sağlamak istediğini belirten yayıncı; dünyaya, Suriyeliler’in sadece medyada görüldüğü gibi olmadıkları mesajını vermek istediğini kaydediyor.
Samer El Kadri, Suriyeliler’in sadece savaştan kaçan ve sığınmacı olarak yaşamaya çalışan insanlar olarak akıllarda yer etmelerini istemediğini, Suriyeliler’in eğitimli ve çok eski bir kültüre sahip olduklarını duyurmak istediğini sözlerine ekliyor.
Savaştan kaçarak başka ülkelere göç etmek zorunda kalan insanların, kendi kültürlerinden gelen insanlara ihtiyaç duyduklarını, kendilerini rahat hissedebilecekleri ortamları arzuladıklarını dile getiren yayıncı El Kadri, açtığı bu kitabevi-kafenin, insanların bu ihtiyaçlarına hizmet ettiğini belirtiyor.
Samer El Kadri, Türkiye’de devletin ve insanların Suriyeliler için çok yardımda bulunduğunu ancak çoğu Suriyeli mültecinin çalışma izinlerinin olmamasından dolayı geleceğe endişeyle baktıklarını, bir sonraki yıl ne olacağı hakkında hiçbir şeyin net olmadığını, burada kalıcı olup-olmadıklarını bilmediklerini ve bu yüzden korkularının bulunduğunu da sözlerine ekliyor.
Suriyeliler’le Türkler arasında bir köprü oluşturan, iki milletin birbirini daha yakından tanımasına olanak sağlayan “Pages” kitabevi-kafe, İngilizce, Türkçe ve Arapça kitapların satıldığı bir kitabevi olmanın yanı sıra insanların kendilerini evlerinde gibi hissettikleri, onlara yabancı bir ülkede olduklarını unutturan ve kimliklerine sahip çıkma imkanı sağlayan nezih bir mekan.