Suriyeli Kardeşlerin Avrupa Macerası

Your browser doesn’t support HTML5

Suriyeli Kardeşlerin Avrupa Macerası

İç savaştan kaçan yüzbinlerce Suriyeli Akdeniz’i teknelerle aşıp Avrupa’ya ulaşıyor. Bu, her anı tehlikelerle dolu son derece zor bir yolculuk. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, Almanya’ya ulaşmaya çalışan bir grup Suriyeli’nin serüvenini adım adım izledi.

İç savaştan kaçan Suriyeli altı gencin önünde iki buçuk milyon kilometrekarelik Akdeniz uzanıyor. Gençlerden dördü kardeş. Yanlarında iki de arkadaşları var.

15 saat sonra ufukta İtalyan sahil güvenliğine ait iki gemi beliriyor. Mülteciler sevinç çığlıkları atıyor.

Gençler Lampedusa Adası’na götürülüyor. Bu küçük adaya ne kadar çok kaçak göçmenin akın ettiği, daha girişte anlaşılıyor. Yetkililer, dört kardeşi buradan Sicilya’ya gönderiyor ve serbest bırakıyor. Kardeşlerin planı Milano’ya giden ilk gece trenine binmek.

Amerika’nın Sesi, Milano Garı’nda soğuk mermer bir sıranın üzerinde bekleşen huzursuz, yorgun ve korku içindeki dört kardeşle ilk kez burada görüştü.

Suriyeli göçmen Giyat, “önce Ürdün’e, sonra Cezayir’e ve daha sonra da Libya’ya kaçak olarak girdik. Beş gün çölde süründük ve adeta ölümle yüzleştik. Önce Trablus’a, oradan da Sabrata’ya vardık. Sabrata’daki aracı bizi dolandırsada, kaçarak Lampedusa’ya giden tekneye binmeyi başardık” dedi.

Giyat ayrıca, tekne yolculuğunun Suriye’deki savaştan daha korkunç olduğunu söylüyor.

Dört kardeş Giyat, Hüseyin, Ela ve Bara, arkadaşları Baha ve Ahid’le gece treniyle Almanya’ya gidiyor. Kardeşlerin babası, Berlin’de, ancak anneleri hala Suriye’de. Kardeşlerden Ela, Suriye’de kaybolan geleceklerini Almanya’da bulacaklarını umuyor. Kardeşler Suriye’de durumun düzelmesiyle geri döneceklerini söylüyor.

Gençler, trenin kalkmasına birkaç dakika kala eşyalarını toplayıp aprona koşuyor, trene binerken görüntülenmek istemiyorlar.

Mülteciler, Avrupa yasaları uyarınca iltica başvurusunu vardıkları ilk ülkede yapmak zorunda. Polis bazen vagonlarda arama yapıyor, mültecileri İtalya’ya geri gönderiyor. Altı gencin kaderini bu tren yolculuğu belirleyecek.

Gençlerden iki gün boyunca haber alınamıyor. Sonra, Amerika’nın Sesi’ne gönderdikleri mesajda Münih’e vardıklarını söylüyorlar.

Mülteci barınağında bir gece geçiren gençler, Berlin’e doğru yola çıkıyor. Tren’de yeniden buluşuyoruz. Artık hepsi rahat ve mutlu. 6 sene sonra ilk defa babasını görecek olan Giyat, yakında annesinin de kendilerine katılacağı zamanı sabırsızlıkla bekliyor.

Baha, Amerika’nın Sesi’yle Berlin Garı’nda babalarına kavuşmalarını gösteren bu görüntüleri paylaştı.

Avrupa’daki mülteci krizini çözmek hiç kolay olmayacak. Ancak en azından bu dört kardeş ve arkadaşları için savaştan kaçış serüveni mutlu sonla bitti.