Suriye’de 2011’den beri devam eden iç savaş, milyonlarca kişinin ülkeyi terketmesine ve farklı ülkelere sığınmalarına yol açtı. Komşu ülkelere sığınan milyonlarca Suriyeli, gittikleri ülkelerde en çok dil engeliyle karşılaşıyor. İletişim kuramıyor, çalışamıyor ve en önemlisi de okul çağındaki çocuklar okula gidemiyor.
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyonu buluyor ve bunun neredeyse 3’te birini okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Ancak çoğu Türkçe bilmeyen binlerce Suriyeli çocuk, dil problemi yüzünden ya okula başlamıyor ya da başladıktan kısa bir süre sonra adapte olamadığı için okulu bırakıyor.
Dil problemi yüzünden okula gidemeyen Suriyeli çocukların, Türkçe öğrenmeleri ve okula adapte olabilmeleri için bir proje hayata geçiren Suriye Nur Derneği, “bir çocuğu bile topluma kazandırsak kardır” düşüncesiyle yola çıkmış.
Derneğin Eğitim Koordinatörü Elif Boyraz, proje kapsamında 80 öğrenciye Türkçe eğitim verdiklerini belirtti. Boyraz, projenin amacının mülteci çocukların Türk okullarına başlaması için dil problemlerini gidermek, onları Türk eğitim sistemine hazırlamak ve onların adaptasyonunu hızlandırmak olduğunu açıkladı.
Türkiye’deki okullara giden mülteci çocukların, Türkçelerinin daha iyi bir seviyeye gelmesi için veya okula hiç başlamayan çocukların dil öğrenmesi için başlatılan projede, çocuklar dil seviyelerine göre sınıflara yerleştiriliyor.
Türk eğitim sistemiyle aynı müfredatı işlediklerini belirten Boyraz, müfredatın kendi bünyelerindeki Türk öğretmenler tarafından hazırlandığını ifade etti. Mülteci çocuklara ders veren öğretmenlerin, çocukların gittiği Milli Eğitim’e bağlı okullardan temin edildiğini belirten Suriye Nur Derneği Eğitim Koordinatörü Elif Boyraz, çocukların öğretmenleri bu kurum aracılığıyla zaten tanıdıkları için devlet okullarında da yabancılık çekmediklerini kaydetti.
Dernek olarak, Fatih bölgesindeki okullardan çocuklarının kaydını aldıran Suriyeli ailelerle tek tek görüştüklerini belirten Boyraz, çocukların dil problemi yaşadıkları için okula gitmek istemediklerini tespit ettiklerini ve okullara giderek yetkililerden bu konuda öğrenciler için neler yapabileceklerini görüştüklerini, çocukları tekrar okullara kaydettirdiklerini söyledi.
Okula gitmeyi hiç istemeyen çocuklara da kendi kurumlarında Türkçe öğrettiklerini anlatan Boyraz, kurum olarak mülteci ailelere eğitimin yanısıra gıda yardımı, sağlık hizmetleri gibi birçok konuda yardımcı olduklarını belirtti.
Suriyeli ailelerden gelen talep üzerine böyle bir proje başlattıklarını dile getiren Suriye Nur Derneği Eğitim Koordinatörü Elif Boyraz, mülteci çocukların daha dil öğrenmeden, Türk eğitim sistemine alışmadan, hiçbir adaptasyon süreci geçirmeden okullara başladıkları için eğitimden soğuduklarını, dernek olarak kendilerinin de bu problemleri gidermeyi hedeflediklerini ifade etti.
Projenin dört ayı kapsadığını açıklayan eğitim koordinatörü, bu sürenin maalesef yetersiz olduğunu dile getirdi. 10.30- 14.00 arası kurumda eğitim gören çocukların, 14.00’dan sonra da okullarına gittiğini söyleyen Boyraz, dernek olarak çocukların ödevlerinde de yardımcı olduklarını oldukları belirtti.
Suriye Nur Derneği’nin açtığı dil okulunda Türkçe öğrenen 12 yaşındaki Mohammed Abdullah, annesi, babası ve 3 kardeşiyle birlikte Şam’dan Türkiye’ye gelmiş. Biraz Türkçe bilen Mohammed, dilini geliştirmek için kuruma geldiğini ve ortaokula gittiğini belirtti. 4 buçuk yıldır Türkiye’de olduğunu söyleyen Mohammed Abdullah, buradaki öğretmenlerini çok sevdiğini ve ileride doktor olmak istediğini söyledi.