Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye sığınan milyonlarca Suriyeli, artık sadece geçim derdiyle boğuşmak istemiyor, geride bıraktıkları ülkelerinde olduğu gibi okula gitmek, futbol oynamak dahası hayata karışmak istiyor.
Savaş mağduru Suriyeli çocuklar, Bayrampaşa Belediyesi’nin kendilerine verdiği destekle yeşil sahalarda buluşuyor.
Yaşları 13-17 arasında değişen 20 okuldan yaklaşık 350 Suriyeli çocuk, Bayrampaşa Belediyesi’nin kapılarını onlar için açtığı futbol sahasında ter döküyor, ileride profesyonel bir futbolcu olabilme hayaliyle idmanlara katılıyorlar.
Suriyeli çocukları çalıştıran takımın antrenörü 52 yasındaki Samir Müfit, 2014 yılında Şam’dan Türkiye’ye gelmiş. 1990-2008 yılları arasında Suriye Futbol Ligi’nde ve ordu takımında profesyonel futbolculuk yaptığını anlatan Müfit, 2011 yılına kadar da futbol antrenörlüğü yapmış. Samir Müfit, Suriyeli çocukların hayata tutunması için futbolun çok iyi bir motivasyon kaynağı olduğunu söylüyor:
“Ülkemizden uzakta boş durmadan iyi bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Hem burada boş vakit geçirmemiş oluyoruz hem de savaş bitip ülkemize döndüğümüzde burada çalışmalarımızın karşılığını görmek istiyoruz. Bu ülkede birçok gencimiz var ve biz onları kaybetmek istemiyoruz. Gençlerimizi sporla buluşturarak onların geleceğini kurtarmak istiyoruz. Şu anda çok yetenekli futbolcularımız var. Onların Türkiye’deki futbol kulüplerinde oynamalarına yardımcı olunmasını istiyoruz. Böylelikle hem Türk kulüpleri bundan faydalanmış olur hem de çocuklar bundan faydalanır. Bu yetenekli gençlerimizin Türk futboluna kazandırılmaları için devletin onlara lisans konusunda yardımcı olmasını bekliyoruz.”
16 yaşındaki Ubayda Faed, lise 3. sınıfta okuyor. Suriye’nin Humus şehrinden ailesiyle birlikte 4 sene önce Türkiye ye gelen Faed, burada futbol oynayıp yeteneklerini geliştirmeye çalıştığını söylüyor. Geçen sene Türk takımlarına gitmeye çalıştığını, Cevatpaşa’da oynadığını anlatan Faed, lig yaklaştığında Suriyeli olduğu için kendisine lisans çıkaramadıklarını anlattı. Takımda çok iyi oyuncuların olduğunu belirten Suriyeli çocuk, kendilerine fırsat verilmesini istiyor.
Futbolcu olmak istediğini anlatan Suriyeli Faed, futbol oynayınca bütün olumsuzlukları unuttuğunu ve çok mutlu olduğunu söylüyor:
“Normal hayatta savaşın seslerini, akrabalarımın öldüğünü unutamıyorum ama futbol oynarken her şeyi unutuyorum ve kendimi çok iyi hissediyorum.”
5 yıl önce ailesiyle birlikte Şam’dan Türkiye’ye gelen 18 yasındaki Yaser Arnavut’un futbol ile ilgili kurduğu hayalleri var:
“Suriye’deyken futbolla çok ilgilenmiyordum. Türkiye’ye geldikten sonra eski hocam, futbol yeteneğimi keşfetti. Beni bu takıma çağırdı, takımla oynamaya başladım. Yeteneğimi geliştirmeye başladım. Türk futbol kulüplerine ya da yabancı kulüplere gitme hayalim var. Bu hayalimi gerçekleştirmeye çalışıyorum.”
Ailesinin geçinebilmek için atölyelerde çok çalıştığını anlatan Arnavut, onları daha iyi şartlarda yaşatmak istediğini söylüyor. Ülkesinin isminin sadece savaşla anıldığını söyleyen Suriyeli çocuk, artık ülkesinin adını sporla ilgili başarılarla duyurmak istediğini belirtiyor.
Kimi okula giden kimi ise ailesine destek olabilmek için çalışan Suriyeli çocukları ortak bir paydada buluşturan futbol, onların geleceğe daha umutla bakmasını, savaşın izlerini unutmalarını sağlıyor ve adete onlar için bir terapi oluyor.