Birleşmiş Milletler bir yıldır süren demokrasi hareketi sırasında ölü sayısının 7,500'i geçtiğini açıkladı. Örgüt geçen ay ölü sayısını 5,400 olarak açıklamıştı.
Genel Sekreter Ban ki Moon’un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, her gün ortalama 100 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Ölenler arasında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğunu belirten Pascoe, 100 ile 200 bin arasında iç mülteci bulunduğunu ve en az 25,000 kişinin komşu ülkelere sığındığın açıkladı.
Şam hükümeti ise ölümlerden silahlı çeteler ve teröristleri sorumlu tutuyor ve şimdiye kadar 1,345 güvenlik görevlisiyle 2493 sivilin öldüğünü iddia ediyor.
Bu arada Humus'ta geçen hafta yaralanan Sunday Times gazetesi foto muhabiri Paul Conroy Lübnan’a kaçırıldı. Kurtarma operasyonuna öncülük eden Avaz adlı grup tahliye sırasında 13 Suriyelinin öldüğünü duyurdu. Gruba göre 3 kişi Conroy’a yardım ederken, 10 kişi ise bölgeye yardım ulaştırmaya çalışırken hayatını kaybetti.
Bacağı kırılan Fransız Le Figaro muhabiri Edith Bouvier ve diğer iki meslektaşının ise hala Humus’ta, haftalardır top ateşine maruz kalan Baba Emir semtinde mahsur kaldığı sanılıyor.
Gazetecilerin kaldığı binaya 22 Şubat’ta bomba isabet etmiş, olayda Bouvier ve Conroy yaralanmış, bir Fransız ile bir İngiliz gazeteci ölmüştü.
Dün de 20’si Helfaya’da olmak üzere 41 kişi daha öldürüldü. Bölgeden gelen haberlere göre Devlet Başkanı Beşar Esat’ın kardeşi Mahir’in komutasındaki Dördüncü Tümen’e bağlı tanklar kuşatma altındaki Humus’un içine girmeye başladı.
Öte yandan Tunus Cumhurbaşkanı Muncif Marzuki bir Fransız gazetesine verdiği demeçte, iş savaşı önlemek için Beşar Esat ve yakınlarına siyasi sığınma hakkı tanımaya hazır olduğunu söyledi.
Dara
http://www.youtube.com/embed/bNG908NYx2o