Merkezi Londra’da bulunan İnsan Hakları Suriye Gözlem Örgütü, hükümete bağlı askerlerin İdlib bölgesinin kuzeybatısında bulunan bir köyde 111 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.
Saldırı, yabancı gözlemcilerin 9 aydır süren çalkantılı dönemi sona erdirmek üzere Suriye’ye giriş yapmaya hazırlandığı döneme rastladı.
Suriye, yabancı gazetecilerin ülkeye girişini kısıtladığı için İnsan Hakları Suriye Gözlem Örgütü’nün bu iddiaları bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.
Öte yandan Arap Birliği yetkilileri gözlemcilerin görev süresi başlamadan önce ön hazırlık yapmak üzere güvenlik, hukuk ve insan hakları uzmanlarından oluşan bir heyetin yarın Suriye’de olacağını açıkladı. Suriye, uluslararası baskılar karşısında yabancı gözlemcilerin ülkeye girmesine izin vermişti.
Ancak kimi uzmanlar bu adımın zaman kazanmak için atılan bir adım olduğu görüşünde. Pennsylvania Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı Ian Lustick Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bölgedeki başka bazı ülkelerde de benzer senaryoların yaşandığını, Suriye’deki yabancı gözlemcilerin misyonunun planlandığı gibi gideceğinden şüphe duyduğunu söylüyor. Lustick, “Yabancı gözlemci planına sıcak bakabiliriz ancak Yemen ve diğer ülkelerdeki liderlerin birtakım anlaşmalara imza atıp sonra da biraz zaman kazanmak, yeni fırsatlar kollamak ya da diğer tarafın hata yapmasını beklemek için geri çekildiği durumlara çok sık rastladık. Bu nedenle yüzlerce yabancı gözlemcinin Suriye’ye giriş yapmasına izin verilmesi beni çok şaşırtır. Hatta bu gözlemcilerin Halep ve Şam dışında, şiddet eylemlerinin en sık yaşandığı bölgelere gitmesine izin verilmesine daha da şaşarım” şekilde konuşuyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland Arap Birliği gözlemcilerinin masum sivillerin korunması ve tüm dünyaya Suriye’de olup bitenler hakkında daha net bilgi verilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Birleşmiş Milletler, Devlet Başkanı Beşat El Esat hükümetine karşı başlayan ayaklanmalarda 9 ay boyunca en az 5 bin kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.