Türk inşaat ve çimento şirketlerinin hisseleri, Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın isyancılar tarafından devrilmesinin ardından Suriye'nin yeniden inşasından kazanç sağlayacakları beklentisiyle haftanın ilk günü yükseldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Esat'ın devrilmesinden sonra Suriye'nin yeniden inşası için çalışacağını ve evsahipliği yaptığı Suriyeli göçmenlerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yardımcı olacağını söyledi.
Aracı kurum Trive Yatırım Menkul Değerler’den Yakup Toktamış, “Esat rejiminin düşmesiyle birlikte Suriye'nin yeniden inşası yönünde ilerleme kaydediliyor” dedi.
İnfo Yatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Yusuf Doğan, inşaat, çimento ve çelik sektörlerinde Türk şirketleri için önemli fırsatlar olacağını söyledi.
Doğan, Türkiye'nin coğrafi yakınlığı ve mevcut ticari ilişkilerinin Suriye'nin yeniden inşa sürecinde Türk şirketlerine avantaj sağlayacağını da kaydetti.
Hisselerde artış dikkat çekti
Türkiye'nin en büyük inşaat şirketi Enka İnşaat hisseleri yaklaşık yüzde 4,6 yükseldi. Çimento şirketleri Bursa Çimento, Oyak Çimento, Afyon Çimento, Akçansa, Limak Dogu Anadolu Çimento hisseleri yüzde 8-10 arasında artış gösterdi.
İlgili Haberler Suriye’deki gelişmeler Türkiye’de Kürt meselesini nasıl etkiler?Bursa Çimento hisseleri Mayıs 2023'ten ve Oyak Çimento hisseleri Eylül 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Çelik üreticisi İskenderun Demir Çelik yaklaşık yüzde 10 yükselirken, Türkiye'nin en büyük gayrimenkul şirketlerinden Emlak Konut ise yüzde 2 değer kazandı.
Çimento şirketlerini içeren Türkiye metal dışı endeksi yüzde 7,79 artışla Eylül 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, inşaat endeksi yüzde 3,41 artışla şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı.
ALB Yatırım'dan Serhat Başkurt, Limak Doğu Anadolu Çimento ve Bursa Çimento'nun özellikle iyi seviyede olduğunu söyledi.
İlgili Haberler Esat rejiminin devrilmesi sonrasında Suriye'de yeni hafta: Geçiş hükümeti çalışmaları başladıLimak Doğu Anadolu Çimento'nun 3,6 milyon ton üretim kapasitesi ile yeni yatırımlardan veya daha yüksek pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan klinker üretiminden faydalanabileceğini belirten Başkurt, Bursa Çimento'nun da 1,4 milyon ton klinker kapasitesi olduğuna dikkat çekti.
Talep geri dönüşlere bağlı
Şubat 2023'te yayınlanan bir raporda Dünya Bankası, 2011'de başlayan iç savaştan bu yana Suriye'nin 14 ana şehri ve farklı sektörlerindeki toplam hasarın 11,4 milyar dolar olduğunu tespit etmişti.
Analistler, yıkımın boyutunun bilinmemesi ve siyasi geleceğin hala belirsiz olması nedeniyle Suriye'nin yeniden inşa ihtiyaçlarını değerlendirmenin zorluğuna dikkat çekiyor. Buna ek olarak, yeniden inşa talebi dünya çapında dağılmış olan mültecilerin ne kadarının geri döneceğine bağlı olacak.