Suriye-Ürdün Sınırında 75 Bin Mülteci Yaşam Mücadelesi Veriyor

Your browser doesn’t support HTML5

Çöl ortasındaki mezar taşları, onbinlerce mültecinin daha önce hiç dile getirilmeyen acılarını yansıtıyor.

Bir yıldan az süre içinde çöldeki sınırda mansur kalanların sayısı birkaç yüzden 75 bine fırladı. Suriye ve Ürdün arasındaki sınır, altı Ürdün askerinin IŞİD’in parmağı olduğu sanılan ve bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybettiği Haziran’dan beri kapalı.

Uluslararası Af Örgütü'nden Sara Hashhash, “Konuşmayı başardığımız mülteciler şartların son derece zor olduğunu anlattı. Gıda stokları tükeniyor, salgın hastalıklar yayılıyor. Kimileri, tamamen önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Tıbbi yardıma erişimleri olsa bu insanların çoğu hayatta kalabilir. İşin en acı yanı da bu” diye konuşuyor.

Birleşmiş Milletler Gıda Programı, Ağustos ayı başında iki ülkeyi ayıran kum tepelerinden aşağıya dev vinçlerle gıda ve ilaç kolileri attı. Ancak bu stoklar çoktan tükendi.

BM Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Ürdün’e kısa süre önce yaptığı ziyarettte mahsur kalan mültecilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti. Jolie, “Ürdün, mülteci kriziyle başa çıkamayacağı uyarısını yıllardır yapıyor. Tüm dünya, Suriye-Ürdün sınırında mahsur kalan mültecilerin durumunun aylardır farkında. Ancak bir çözüm önerisi getirilmedi. Bu durum, daha yaygın bir sorunun belirtisi” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, konunun, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları kapsamındaki iki mülteci krizi zirvesinde ele alınması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu.

Yardım örgütlerine göre, Ürdün-Suriye sınırındaki durum, tüm dünyanın mülteci krizini engellemeyi başaramadığını açıkça gösteriyor.