Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, bugün Şam’da Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile görüştü.
Şam yönetiminin Ortadoğu’daki ülkelerle yakınlaşma döneminde gerçekleşen görüşme, ülkedeki iç savaş sonrası Suriye’nin bölgesel izolasyonunu sonlandırmak için bugüne kadarki en önemli adım olarak görülüyor.
Riyad ve Şam arasındaki bağlar, Esat’ın 2011 yılında protestocuları ölümcül bir şekilde bastırmasıyla başlayan iç savaş sonrasında kopmuştu.
Bugünkü görüşme, on yıldan uzun süredir Suudi Arabistan’dan üst düzey bir diplomatın Şam’a yaptığı ilk ziyaret oldu.
Suudi resmi haber ajansında yer alan bir habere göre, gorüşmede Suriye’nin Arap kimliğini koruyacak ve Arap çevrelere dönmesini sağlayacak siyasi çözüm için atılması gereken adımlar ele alındı.
Suriye resmi haber ajansındaki habere göre Esat, Suudi krallığın "açık ve gerçekçi politikalarının" bölgeye yarar sağladığını söyledi.
Açıklamalarda, Riyad'ın önümüzdeki ay evsahipliği yapacağı Arap Birliği Zirvesi’nden bahsedilmedi.
İlgili Haberler Suriye Dışişleri Bakanı Resmi Ziyaret İçin Mısır'daGeçen Cuma, Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları ile Mısır, Irak ve Ürdün'ün dışişleri bakanları, Suudi Arabistan'daki bir toplantıda Suriye'nin Arap Birliği’ne olası dönüşü üzerine konuşmuştu. Ancak bakanlar, bir anlaşmaya varamamıştı.
2011’de ülkede başlayan iç savaş sonrası Suriye, Arap Birliği’nden çıkarılmıştı.
Suudi Arabistan gibi bazı Körfez ülkeleri, Esat karşıtı isyancı grupları desteklemişti.
Esat, müttefikleri İran ve Rusya'nın yardımıyla Suriye'nin büyük bir kısmının kontrolunu yeniden ele geçirdi. Suudi Arabistan geçtiğimiz aylarda Esat’ı izole etmenin işe yaramadığını söylemişti.
İlgili Haberler Suudi Arabistan Tahran ve Şam Elçiliklerini Açıyorİki ülke, diplomatik ilişkileri yeniden başlatma konusunda anlaştı. Öte yandan kaynaklar, daha önce Reuters haber ajansına Faysal bin Ferhan'ın Esat'ı Arap Birliği zirvesine davet etmek için Şam'a gideceğini söylemişti.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin de arasında bulunduğu bazı ülkeler Şam ile bağlarını düzeltirken, Katar ve başka ülkeler, çatışmaya siyasi bir çözüm bulunmaması nedeniyle Şam ile normalleşmeye ve Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden kabul edilmesine karşı çıkıyor.
Yakın zamanda Suudi Arabistan, Cezayir ve Tunus'u ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı, ülkesinin Arap Birliği'ne dönüşünün "ikili ilişkileri düzeltmeden neredeyse imkansız" olduğunu söyledi.
Riyad ile Şam arasındaki ilişkilerdeki yakınlaşma, Suudi Arabistan ve bölgedeki rakibi İran'ın, iki ülke arasındaki bağları yeniden kurmak için anlaştıkları bir dönemde gerçekleşiyor.
Bölgedeki tansiyonları yumuşatmayı hedefleyen bu anlaşmalar, Körfez ülkelerinin ekonomik çıkarlarını öncelik haline getirmesiyle ortaya çıktı.
Mikdad’ın Tunus ziyareti
Öte yandan, dün Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad üç gün sürecek Tunus gezisine başladı. Mikdad’ın ziyareti, Tunus ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatmayı hedefliyor.
Mikdad’ın bugün ve yarınki programına dair ayrıntı açıklanmadı. Ancak Mikdad dün akşam, Tunus Dışişleri Bakanı Nabil Ammar ile görüştü.
Tunus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin ikili ilişkilerin yeniden kurulmasına yardımcı olmasını hedeflediği belirtildi.
Mikdad’ın Tunus ziyareti son on senede bölgedeki değişimlerin çarpıcı bir örneği olarak görülüyor. Tunus 2011’de Arap Baharı ile bölgede yayılan demokrasi hareketinin doğum yeriyken bugün, otoriterliğe savruluyor ve Esat yönetimindeki Suriye ile bugün yeniden ittifak kurmak istiyor.
Bu ayın başlarında, Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied, Şam'a bir büyükelçi atanması talimatını verdi. Bunun üzerine, Suriye hükümeti Tunus'taki büyükelçiliğini yeniden açma ve bir büyükelçi atama kararı aldı.