17 ülkenin yer aldığı Suriye’nin Dostları Grubu, Avusturya’nın başkenti Viyana’da çıkmaza giren siyasi görüşmeleri yeniden başlatma yollarını görüşmek için biraraya geldi.
Şubat ayının sonunda yürürlüğe giren ateşkes Suriye’de şiddeti önemli ölçüde düşürdü ancak daha sonra şiddet yeniden alevlendi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier toplantının amacının daha iyi bir ateşkes için koşullar oluşturmak olduğunu söyledi. Steinmeier, bir diğer amacın alandaki durumu iyileştirmek; böylece muhalefetin siyasi görüşmelere katılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Your browser doesn’t support HTML5
Amerika ve Rusya tarafların biraraya gelmesi için nüfuzlarını kullanmaya çalışıyor. Rusya, Suriye rejimini desteklerken, Amerika muhaliflere destek veriyor.
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Pazartesi günü Suriye krizini görüşmüştü. Rus Interfax ajansı gündemdeki konulardan birinin “teröristlerin” Suriye-Türkiye sınırında destek hatlarının kesilmesi olduğunu belirtti.
Suriye yardımı
Ateşkesin bir başka hedefi yardım malzemelerinin muhaliflerin ya da rejim güçlerinin kuşatması altındaki bölgelere sevkinin kolaylaştırmasıydı.
Ancak Birleşmiş Milletler ve yardım grupları konvoylara saldırılar olduğunu, hırsızlık yapıldığını söylüyor. Ayrıca, Suriye rejimi kuşatma altındaki bazı bölgelere girilmesini engelliyor.
Birleşmiş Milletler yüzbinlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarcasının evlerini kaybettiği çatışmaya siyasi bir çözüm bulmayı amaçlıyor.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffen de Mistura Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin ne zaman başlayacağına dair tarih belirlemeden önce Salı günkü toplantının sonucunu bekleyeceğini kaydetti.