Bir yıl oldu, Suriye’de muhalefet bastırılmaya devam ediyor – ölü sayısı sekiz bini aştı. Bölgede artan etkinliği ve coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin Suriye konusunda öncü rolü oynaması umulurken, Türkiye uluslararası toplumun zemin oluşturmasını, bir koalisyon kurulmasını arzuluyor. Washington’da temaslarda bulunan Stratejik İletişim Merkezi (STRATİM) Başkanı Suat Kınıklıoğlu, “Herkes birbirine bakıyor,” dedi.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kınıklıoğlu, uluslararası toplumun Suriye’deki ölümleri durduracak siyasi kararlılığı gösteremediğini bildirdi. Batı ülkelerinde, uluslararası toplum nezdinde Suriye meselesini Türkiye’ye ihale etme eğilimi görüldüğünü, ancak Türkiye’nin maceraya atılacak bir ülke olmadığını belirtti. Suriye’nin etnik yapısının bu kadar karışık olması ve olası bir iç savaşın bölgeye yayılabileceği tehlikesi nedeniyle Türkiye’nin dikkatle hareket ettiğini anlatan Kınıklıoğlu, bununla birlikte Türkiye’nin güneyinde de bir yangın olduğunu vurguladı.
Kınıklıoğlu, Suriye konusunda kararlı hareket edecek uluslararası bir koalisyonun Devlet Başkanı Beşar Esad’a net bir mesaj vermesi ve bunun yanında bazı askeri hareketlenmelerle birlikte krizin çözümünde sonuç alınabileceğini düşünüyor. “Doğrudan müdahale olmadan, askeri seçeneğin ciddi bir olasılık olduğu Şam tarafından görüldüğü an, rejimin Esad’ı ve ailesini yollayacağını düşünüyorum,” diyen Kınıklıoğlu statükonun birkaç ay daha devam etmesi durumunda Esad’ın Suriye’de hakimiyeti yeniden kurabileceğini söylüyor ve bunun Türkiye için ciddi bir prestij kaybı olacağı uyarısında bulunuyor.
Arap uyanışı konusunda Türkiye’nin tarihin doğru tarafında yer aldığını vurgulayan Kınıklıoğlu, Ankara’nın bölgedeki gelişmelere iyi karşılık verdiğini ancak esas notunun, Suriye krizinin nasıl sonuçlanacağı bağlı olduğunu belirtti.
'Suriye Konusunda Herkes Birbirine Bakıyor'
Stratejik İletişim Merkezi (STRATİM) Başkanı Suat Kınıklıoğlu Suriye'deki gelişmeleri, uluslararası toplumun tutumunu değerlendirdi