Suriye’de istihbarat devletinden geriye kalanlar: İnsanlar tutuklu ve kayıp yakınlarının izlerini arıyor

Suriye’de Esat yönetiminin devrilmesinin ardından halkın ilk akın ettiği yerler hapishaneler ve istihbarat şubeleri oldu.

Onlarca yıldır BAAS Partisi ve baba-oğul Esat’lar tarafından yönetilen Suriye bir istihbarat devleti olarak biliniyordu.

Suriye dışındakiler sadece Muhebarat’ın (İstihbarat Genel Müdürlüğü) adını biliyor olsa da ülke içinde bilinen 14 istihbarat birimi vardı. Her bir birime bağlı onlarca küçüklü-büyüklü şubenin olduğu Suriye’de insanlar bu birimlerin önünden bile geçmeye korkuyordu.

Esat yönetiminin devrilmesinin ardından halkın ilk akın ettiği yerler hapishaneler ve istihbarat şubeleri oldu. Çünkü her bir istihbarat şubesinin hapishanesi var.

Yakınları, tutuklu ve kayıplara dair bir iz bulabilmek için istihbarat şubelerinin arşivlerini arıyor.

Yakınları, tutuklu ve kayıplara dair bir iz bulabilmek için istihbarat şubelerinin arşivlerini tarıyor.

Suriye’de BAAS Partisi’nin iktidara geldiği 1973’ten beri binlerce kişinin gözaltında ya da tutukluyken kaybolduğu biliniyor. Kaybolan, akıbeti belirsiz kişi sayısı tam olarak bilinmese de kimileri yüzbinlerce olabileceğini öne sürüyor.

İlgili Haberler Suriyeliler’in geri dönmesinin önündeki en büyük engel ekonomi ve altyapı

"Sonsuza kadar Esat"

Şam’daki "Filistin Birimi" olarak bilinen istihbarat şubesinin binalarından birinin girişindeki kulübenin üzerindeki “Sonsuza kadar Esat” ifadesi göze çarpıyor.

Demir kapılarla korunan ana binanın olduğu bölümün bahçesinde ise harap durumdaki bir askeri araç ve birkaç da servis aracı var.

Bahçenin köşesinde ise, Suriyeliler’i korkutan "istihbaratın arabası" olarak bilinen beyaz araçlar bulunuyor.

Çok katlı binanın bahçesinde, dışarıdan ardiye ya da depo gibi görünen küçük kapılı kulübe ise ışık görmeyen hücrelere açılıyor.

Ağır bir kokuyla birlikte nemden soyulmuş duvarların olduğu bu bölümde elektrik kabloları etrafa saçılmış. Arşiv olarak kullanılan küçük bölümlerden birinde ise içeriden başlatılmış ama bütün yapıyı sarmadan sönmüş olan bir yangından geriye kalanlar göze çarpıyor.

Arşiv bölümünde hala çok sayıda dosya olsa da muhalifler binadaki sorumuluların arşivleri yaktığını söylüyor.

Çok katlı binanın bahçesinde, dışarıdan ardiye ya da depo gibi görünen küçük kapılı kulübe ışık görmeyen hücrelere açılıyor.

Binanın dışından da yakılmaya çalışıldığı anlaşılıyor. Muhalifler, “Kendi suçlarını ört bas etmek için binayı yakmaya çalışmışlar” diyor.

Suriyeliler hala hapishanelerde ve istihbarat şubelerinde kayıp yakınlarına dair bir iz, hayatta olup olmadıklarına dair bilgi arıyor.

İlgili Haberler Suriye’de Esat rejiminin devrilmesinin ardından kayıp onbinlerce kişi aranıyor