Suriye’deki kırılgan ateşkesin başarılı olup olmayacağını, önümüzdeki birkaç güç içinde tarafların atacağı adımlar belirleyecek. Uzmanlar, barışın kalıcı olabilmesi için tarafların görüşme planlarını somutlaştırması gerektiği görüşünde.
Brookings Enstitüsü’nden Steven Heydemann’a göre Suriye rejimiyle isyancıların birbirlerine yönelik büyük çaplı saldırılardan kaçınması, siyasi müzakerelerin hızına bağlı. Heydemann, önümüzdeki günlerde bu sağlanmazsa, son altı ayda tanık olunan yoğunluktaki çatışmalar yeniden başlayabilir.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, hükümet ve muhalefet arasında Şubat ayının başında askıya alınan görüşmelerin yeniden başlama tarihi olarak önce 7 Mart’ı verdi, ardından iki gün ertelemeyle 9 Mart’a işaret etti.
Uzmanlara göre taraflar, ateşkes ihlallerine nasıl yanıt vermeleri gerektiği üzerinde anlaşmalı ve çatışmanın iki tarafı için eşit koşullar oluşturulmalı.
Hem iyimser hem de temkinli olan Amerikalı yetkililer, ateşkesin yardıma erişimi hızlandıracağını söylüyor. Savunma Bakanı Ash Carter, ateşkesin iç savaşı sona erdirme ve Suriye halkının acılarını dindirme konusunda ilk adımı olacağını söyledi.
Ancak yetkililer ateşkes ihlaliyle ilgili iddiaların soruşturulmasını istiyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, ateşkese dahil tüm taraflarla iletişim içinde olacaklarını belirtti.
Yetkililer, bu aşamada ateşkes ihlallerine nasıl yanıt verileceği konusunda karar alınmadığını belirtiyor.