Suriye Demokratik Güçleri’nden üst düzey bir yetkili, Türkiye’yle ABD arasında varılan uzlaşmaya uygun olarak sınırdaki bir bölgeden çekileceklerini açıkladı. Yetkili, çekilme işleminin, Türkiye’nin kuşatma altındaki Resulayn kentinden SDG’nin kalan savaşçıları ve sivillerin tahliyesine izin vermesinden sonra yapılacağını belirtti.
SDG yetkilisi Redur Halil Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Resulayn’dan tahliyenin, gecikme olmaması durumunda ertesi gün için planlandığını söyledi.
Halil, gerçekleşmesi halinde tahliyenin ardından, kendisine bağlı güçlerin Resulayn ve Tel Abyad arasındaki 120 kilometrelik bölgeden sınırın 30 kilometre gerisine çekileceğini belirtti.
Redur Halil’in açıklamasıyla, SDG sınırdan çekileceğini ilk kez açıkça beyan etmiş oldu. YPG’nin omurgasını oluşturduğu grup, çekilme sürecini Amerikalılarla koordine ettiklerini kaydetti.
Halil, Cumartesi daha erken saatlerde Resulayn’dan kısmi bir çekilmenin olduğunu da sözlerine ekledi.
Ateşkeste son durum
ABD ve Türkiye arasındaki Suriye uzlaşması kapsamında Türkiye’nin harekata verdiği 120 saatlik arada 48 saat geride kaldı. YPG Türkiye destekli silahlı muhaliflerin Resulayn’ı kuşatarak çekilmeyi engellediklerini iddia etti. Üst düzey bir Türk yetkili iddiayı yalanladı.
Suriye’nin kuzeyinde ateşkesin ikinci gününde bölgeden Türkiye destekli silahlı muhalifler ve YPG arasında çatışmaların yaşandığı haberleri geldi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin varılan anlaşmaya tam olarak uyduğu ve Washington’la da bölgede sükunetin sürmesi için koordinasyon içinde olunduğu vurgulandı. YPG’nin çoğu Resulayn’da olmak üzere son 36 saat içerisinde 14 saldırı ve taciz ateşinde bulunduğu, hava topu, roket ve uçaksavar ve tanksavar makineli tüfek kullandığı belirtildi.
Associated Press, Suriye-Türkiye sınırındaki mevzilerden YPG’lilerin çekildiklerine ilişkin bir işaret görülmediğini aktarmıştı. Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye destekli silahlı muhaliflerin kuşatması yüzünden Resulayn’dan çekilemediğini, silahlı güçlerin yaralıların tahliyesini de engellediğini savundu.
YPG komutanı Mazlum Abdi Amerika'nın Ankara'ya anlaşmaya uyması konusunda yeterince baskı uyglamadığını ileri sürdü. Anlaşmanın mimarı olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e anlaşmaya uyulmasını sağlaması çağrısında bulundu.
Milli Savunma Bakanlığı: "Engelleme yapılmadı, emniyetle kullanılacak yollar ABD'lilere iletildi"
AP’ye konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise YPG’nin çekilmesinin engellendiği iddiasını yalanladı. Ankara’nın Mike Pence ile görüşmelerde istediği her şeyi aldığını belirten yetkili “Böyle bir anlaşmayı ihlal edeceğimizi düşünmek tuhaf” dedi.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "PKK/YPG’li teröristlerin 120 saat içerisinde bölgeden çıkması yakından takip edilirken, bu kapsamda kesinlikle hiçbir engelleme yapılmadığı gibi emniyetle kullanılacak yollar ABD’li askeri yetkililere iletildi." denildi.
CNN televizyonuna konuşan ABD'li bir yetkili ise ateşkesi Cuma sabahı Türkiye destekli silahlı muhaliflerin ihlal ettiğini savundu. Yetkili "Türkiye destekli muhaliflerin ya Türkiye kontrolu dışında hareket ettiğini, ya da Türkiye'nin umursamadığını" söyledi.
“Yardım konvoyu için koridor açıldı”
YPG Resulayn’da sağlık görevlilerinin bölgeye giremediğini iddia etmiş, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Türkiye destekli silahlı muhaliflerin tıbbi yardım taşıyan konvoyun Resulayn’a girişini önlediğini ileri sürmüştü.
Uluslararası haber ajanslarına yansıyan haberlere göre, Cumartesi günü akşam saatlerinde yaklaşık 40 yaralının tahliyesi için Resulayn’a 20 ambulanstan oluşan tıbbi yardım konvoyunun girişine izin verildi. Bölgede gönüllü yardım görevlisi olarak çalışan Dani Ellis’e göre, Türkiye destekli silahlı muhalifler konvoyun girişi için koridor açtı.
Türk Kızılay’ı da Resulayn kasabasında yaşayan iki bin kişiye insani yardım dağıttığını açıkladı.
“Türkiye destekli silahlı muhalifler Resulayn’a sızma girişiminde bulundu”
Suriye devlet medyası, Türkiye destekli silahlı muhaliflerin Cuma günü Resulayn’a sızma girişiminde bulunduğunu ancak rejim ve YPG arasında varılan anlaşma kapsamında Resulayn’ın güneyine konuşlanan Suriye hükümet güçleri tarafından püskürtüldüğünü aktardı.
İbrahim Kalın: “Suriye hükümeti güçlerinin sınır bölgelerinden uzaklaşmasını istiyoruz, Ruslarla görüşeceğiz”
ABD’nin bölgeden çekilmesinin ardından YPG ve Esat rejimi arasında varılan anlaşma uyarınca Suriye hükümeti güçleri sınır hattındaki bazı bölgelere konuşlanmış, bu gelişme Türkiye’nin Suriyeli mültecileri yerleştirmek üzere güvenli bölge oluşturulması sürecinde soru işaretlerinin oluşmasına yol açmıştı.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Associated Press’e verdiği röportajda, Türkiye’nin yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteciyi yerleştirmek üzere, Suriye hükümeti güçlerinin sınır hattından uzaklaşmasını istediğini söyledi.
“Suriyeli mülteciler rejimin kontrolundaki bölgelere dönmek istemiyor” diyen İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu önümüzdeki Salı günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmede gündeme getireceğini belirtti.
Kalın, “Ruslarla görüşeceğimiz konulardan birisi bu. Çünkü mültecileri gitmek istemedikleri bir yere zorla göndermeyeceğiz. Kendilerini güvende hissettikleri, onlar için uygun olacak koşulları yaratmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Soylu: “Yakalanan IŞİD’liler Türkiye’nin kontrolundaki bölgelere yerleştirilecek”
Geçtiğimiz hafta Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’lilerin ailelerinin bulunduğu Ayn İsa kampından çatışmalar sırasında 700 kişinin kaçtığına ilişkin haberler gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan YPG’yi 750 IŞİD mensubunu ve yakınlarını serbest bırakmakla suçlamış, YPG ise Türkiye’nin harekatı sırasında yaşanan yoğun çatışmalar esnasında IŞİD mensuplarının ve ailelerinin gardiyanlara saldırarak kamptan kaçtıklarını söylemişti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önce yakalanan 195 IŞİD mensubunun dışında, 41’inin daha yakalandığını söyledi. Soylu, yakalanan IŞİD zanlılarının Afrin ve El Bab dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin kontrolunda bulunan bölgelere yerleştirileceğini belirtti.
Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi, IŞİD'e karşı koalisyonla yeniden çalışmaya başladıklarını söyledi, ABD'nin bölgedeki varlığının önemli olduğunu savundu.
AFP'ye konuşan Mazlum Abdi, "Deyr Ez Zor'daki IŞİD hücrelerine karşı askeri operasyonu yeniden başlattık. Güçlerimiz orada koalisyon güçleriyle çalışıyor." dedi. Türkiye sınırı yakınlarında konuşlu ABD askerleri bu bölgeden çekilmiş ancak ülkeyi terk etmemişti.
Mazlum Abdi "Suriye'de ABD için bir rol olmasını, sadece Rusya ve diğerlerinin tekelinde olmamasını istiyoruz. Amerikan güçlerinin Suriye'de dengeyi muhafaza etmesi bizim çıkarımıza." şeklinde konuştu.
“ABD IŞİD gözaltı merkezlerini havadan gözlem faaliyetlerine devam edecek”
ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde IŞİD mahkumlarının tutulduğu cezaevlerini izlemek üzere havadan gözlem faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenli bölgenin 32 km derinliğinde ve 440 km eninde olacağını belirtmiş, ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey ise Türkiye ile uzlaşmanın Resulayn ve Tel Abyad arasındaki daha dar bir bölgeyi kapsadığını söylemişti.
“ABD’nin Suriye’den çekilmesi büyük bir stratejik hata”
ABD Başkanı Trump’ın Suriye kararına Kongre cephesinden kendi partisi içinden tepkiler gelmeye de devam ediyor. Başkan Trump'ın Suriye kararının Rusya ve İran'ın bölgede nüfuzunu arttırmaları için önünü açmış olduğu eleştirileri dile getirilmişti.
Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'nun çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell Washington Post gazetesinde bir görüş yazısı kaleme aldı. ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesinin büyük bir stratejik hata olduğunu savundu.