Her şey Türkiye sokaklarında Kobani gerilimi yaşanmasıyla başladı. Hükümetin Kobani konusunda yeterli adım atmadığını savunan Türkiye’deki Kürt siyasi hareketi halkı sokağa çağırdı ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarında en az 35 kişi hayatını kaybetti. İlk açıklamayı HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı ve “süreç durdu” dedi. Hükümet kanadından son yanıt, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’dan geldi. Akdoğan HDP’nin tavrını eleştirdi ve “Süreç tartışmalarla, eleştirilerle yol alacak” dedi.
Bu sözleri ve Çözüm Süreci’nde gelinen noktayı Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.
Your browser doesn’t support HTML5
‘Süreci bitirmenin maliyeti var’
Aysel Tuğluk çözüm sürecine yönelik hükümetten gelen açıklamaları “umut kırıcı” olarak niteledi ve sürecin bittiğine dair bir inanç oluşturduğunu savundu:
“Çözüm süreci aslında bitirilmiş diyebiliriz. Ama bunu kimin ilan edeceği konusunda bir şey var. Sanki hükümet bitirmiş ama bunun ilanını bizim yapmamızı istiyor. Çünkü çözüm sürecini bitirmenin bir maliyeti var. Bu maliyeti üstlenmek istemiyor ve bu faturayı da bize çıkartmak istiyor.”
‘Mevcut koşullarda silahsızlanma hayal’
Hükümeti pratik adımlar atmamakla suçlayan Tuğluk, Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da vereceği mesajda “tamamen silah bırakılması” çağrısını yapmayacağını söyledi:
“Mevcut koşullarda, silahsızlanma bir hayal. Bugünkü ortamda Kürtler nasıl silah bıraksınlar? Bu soru önemli. Ama çözüm süreci ilerlerse, radikal demokrasiye geçiş gerçekleşirse, Kürtler’in halk olmaktan kaynaklı anayasal hakları tanınırsa, tabii ki silahlı faaliyetler bitirilebilir.”
‘Kürtlerin sabrı sonsuz değil’
Aysel Tuğluk, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “Bu süreç tartışmalarla, eleştirilerle yol alacak. Önemli olan iyi niyet” açıklamasını ise şöyle yorumluyor:
“Sadece tartışmalarla giderse, Kürtler’in de sabrının sonsuz olmadığının da bilinmesi gerekiyor. Önce Kobani politikasını netleştirmesi gerekiyor. Kobani ve Suruç birleşti. Kobani’ye yaklaşım, Kuzey’de çözüm sürecine de yaklaşımı gösteriyor. ABD bile YPG’nin bu barbarlığa karşı direnişini bu iradeyi tanımak zorunda kaldı.”
‘MGK’da hayırlı şeyler konuşulmadı’
Tuğluk ayrıca Kürt sorunu konusunda tutum değişikliğine gidilerek, güvenlikçi bir politika izlenmeye başlandığını da savundu. Buna gerekçe olarak da 6-7 Ekim olayları sonrasında yapılan Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nı gösterdi.
“MGK toplantısı çok kritikti. 11 saat süren toplantıda ağırlıklı çözüm süreci tartışıldığını, burada çok da hayırlı şeylerin konuşulmadığını tahmin ediyorum.”
Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, hükümeti Çözüm Süreci konusunda daha şeffaf davranması gerektiğini savunurken, sürece olan inancını yitirmediğini sözlerine ekliyor.