NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin, Ukrayna’ya “yeterli mühimmat sağlamadığını” belirterek, bu eksikliğin Rusya'nın Ukrayna kuvvetlerini geri püskürtmesine yol açtığını söyledi.
NATO müttefiklerinden daha fazla “siyasi irade” göstermelerini isteyen Stoltenberg, “Ukraynalılar’da biten cesaret değil, cephane. Müttefikler Ukrayna’ya hızla ve daha çok yardım etmeli” dedi.
Stoltenberg, Rusya’da yapılan seçimlerin bir değişikliğe yol açmayacağını da ifade ederek, Rusya’nın işgal edilen topraklarda yapacağı bir seçimin “yasadışı” olacağı uyarısında bulundu.
Genel Sekreter Stoltenberg, Brüksel’de NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, ilk kez Finlandiya ve İsveç'ten yapılan anketleri de içeren NATO'nun 2023 yılı kamuoyu anketlerinin sonuçlarını açıkladı.
Stoltenberg “Veriler açık. Atlantik'in her iki yakasında da NATO'ya verilen halk desteği son derece güçlü. Bugün bir oylama yapılsaydı, müttefik ülkelerdeki vatandaşların ezici çoğunluğu NATO lehine oy kullanırdı” dedi.
İlgili Haberler ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri krediToplantıda Rusya-Ukrayna savaşında gelinen son durumu değerlendiren Genel Sekreter, ABD Kongresi’nde Ukrayna’ya askeri desteğin Cumhuriyetçiler’in engellemelerine takılmasının ardından, NATO üyesi ülkelerin daha fazla destek sunması gerektiğini söyledi.
Müttefiklerin 2023’te Ukrayna'ya benzeri görülmemiş bir destek sağladığına dikkat çeken Stoltenberg, “İlk defa bazı müttefikler Storm Shadow ve SCALP füzeleri gibi uzun menzilli sistemler; bazıları da F-16 uçağı göndermeyi kabul etti” dedi.
Ancak savaşta gelinen noktada bundan daha fazlasının yapılması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, şunları söyledi:
“Ukrayna'nın şimdi ve daha fazla desteğe ihtiyacı var. Ukraynalılar’ın cesareti tükenmiyor, cephaneleri tükeniyor. Ekonomik olarak Ukrayna'ya ihtiyacı olanı sağlama kapasitesine sahibiz, şimdi bunu yapacak siyasi iradeyi göstermemiz gerekiyor. Tüm müttefiklerin hızlı bir şekilde bu ihtiyaçları teslim etmesi gerekiyor. Her gün gecikmenin Ukrayna'daki savaş alanında gerçek sonuçları oluyor. Dolayısıyla bu kritik bir an ve Putin'in galip gelmesine izin vermek büyük bir tarihi hata olur. Otoriter liderlerin güç kullanarak kendi yollarına gitmelerine izin veremeyiz.”
Stoltenberg, bunun için her müttefikin kendi savunma sanayisi ile daha geniş kapsamlı anlaşmalar imzalaması gerektiğini belirterek, “Hükümetlerimizin, üretimi arttırmaya yönelik ticari kararlar alabilmeleri için savunma sanayiyle sözleşmeler imzaladıklarından emin olmalıyız” diye konuştu.
“Rusya’da seçimler hiçbir şeyi değiştirmeyecek”
Yaklaşan Rus seçimlerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Stoltenberg, “Rusya seçimleri özgür ve adil olmayacak. Çünkü bunun için rekabete, tartışmaya, bağımsız medyaya ihtiyacınız var. Rusya’da gerçek muhalefet yok. Muhaliflerin bir bölümü öldürüldü, bir bölümü cezaevinde, bir bölümü sürgünde. Özgür ve bağımsız basın da yok. Başkan Putin, Rusya'da on yıllardır iktidarı elinde tutuyor ve hiç kimse Rusya'da bu hafta yapılacak seçimlerin Kremlin'de herhangi bir değişiklik getirmesini beklemiyor” dedi.
İlgili Haberler Rusya'da seçim: Putin’in yeniden seçilmesi, ülkesini ve dünyayı nasıl etkileyecek?Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde bir seçim düzenlemeye yönelik girişimlerinin ise “tamamen yasadışı ve uluslararası hukuka aykırı” olduğunu söyledi.
Karadeniz’de NATO füzeleri
Genel Sekreter Stoltenberg, Karadeniz’in güvenliği konusunda bir soruyu yanıtlarken de, Ukrayna’nın Karadeniz’de Rus filolarına önemli kayıplar verdirdiğini, ancak “Karadeniz Filosu gemilerine yönelik saldırıların NATO üyesi ülkelerin sağladığı füzeler sayesinde olduğunu” açıkladı.
Stoltenberg, Ukrayna’nın, NATO üyesi diğer kıyı ülkeleri Türkiye, Bulgaristan ve Romanya ile de yakın çalıştığını söyledi.
İlgili Haberler Türkiye, Bulgaristan ve Romanya, Karadeniz’de mayın mutabakatı imzaladı: ABD ve NATO memnunGenel Sekreter, 2023'te Avrupa ve Kanada'da savunma harcamalarının art arda dokuzuncu kez arttığını hatırlatarak, bu sayede savunma harcamalarının benzeri görülmemiş bir şekilde yüzde 11 oranında arttığının altını çizdi.
Genel Sekreter Stoltenberg, “2024 yılında Avrupa'daki NATO Müttefikleri ilk kez toplam GSYİH'lerinin yüzde 2'sine tekabül eden toplam 470 milyar dolarlık savunma yatırımı yapacak. 2014'te sadece üç Müttefik yüzde 2 seviyesindeydi. Bu yıl Müttefiklerin üçte ikisi yüzde 2 hedefine ulaşacak” dedi.
Stoltenberg, Temmuz ayında Washington’da yapılacak NATO'nun 75. Yıldönümü Zirvesi'nde de “müttefiklerden Ukrayna'yı desteklemeye, NATO'nun savunmasını güçlendirmeye, kaynak sağlamaya ve dünya çapındaki ortaklıklarını derinleştirmeye devam etmelerini beklediğini” kaydetti.