NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi’nin Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantısında, savaş koşullarının geciktirdiği Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda müttefiklerin “hemfikir” olduğunu belirterek, “Ukrayna NATO’ya her zamankinden daha yakın” dedi.
NATO Dışişleri Bakanları’nın Brüksel’de düzenledikleri toplantının ikinci ve son günü, NATO-Ukrayna Konseyi’ne ayrıldı. NATO karargahında, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’nın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Ukrayna’ya yapılacak mali yardım, alandaki son durum ve Ukrayna’nın NATO’ya katılabilmesi için gerçekleştirmesi beklenen reformlar konusu ele alındı.
Toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, ittifakın dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Ukrayna’yı destekleyeceği konusunda Kiev'e güvence verdi. Blinken, NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeliyiz ve edeceğiz" dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, bakanlar toplantısının başında yaptığı konuşmada, Amerika'nın Ukrayna'ya askeri desteğinin devam edeceğinden "emin olduğunu” belirterek bu açıklamaya katıldı.
İlgili Haberler Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel'de NATO toplantısına katılacakStoltenberg, NATO'nun kapsamlı yardım programının, "Ukrayna'nın Sovyet döneminden NATO teçhizat ve standartlarına geçişine yardımcı olmak ve kuvvetlerini ittifak ile tamamen birlikte çalışabilir hale getirmek" amacıyla “çok yıllı bir yardım programına dönüştürüldüğünü” açıkladı.
“Rusya geleceğini Çin’e ipotek etti”
NATO Genel Sekreteri, Şubat 2022'den bu yana 300 bin Rus askerinin öldürüldüğü tahminini dile getirerek Moskova'nın "önemli" askeri kayıplar verdiğini savundu.
Ukrayna’nın NATO’nun da desteğiyle, Rusya'nın ekonomik, askeri ve siyasi olarak "geri çekilmesini" sağladığını dile getiren Stoltenberg, Rusya’nın, savaş nedeniyle, Kafkaslar ve Orta Asya'da siyasi açıdan güç kaybettiğini söyledi.
Stolternberg bir gazetecinin, “Rusya’nın geleceğini tümüyle Çin'e ipotek ettiğini ne tür delillere dayanarak söylüyorsunuz?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Ekonomik çizgileri görüyoruz. Rusya'nın giderek Çin'e nasıl bağımlı hale geldiğini görüyoruz. Finansman için, emtialar için ve ayrıca savunma sanayine yönelik temel emtialar için. Ve ayrıca Rusya'nın, başta doğalgaz olmak üzere ana ve en önemli pazar olan Avrupa'ya daha önce olduğu gibi enerji ihraç edemediği gerçeği var. Bu onları Çin'e daha da bağımlı kılıyor. Yani evet, Moskova her geçen yıl geleceğini Pekin'e ipotek ediyor ve bu, Rusya'nın bu savaşın sonucunda ekonomik olarak nasıl giderek zayıfladığının örneklerinden biri.”
Ukrayna’nın NATO üyeliği
Ukrayna'yı ittifak üyeliğine hazırlamayı amaçlayan yıllık bir programı onayladıklarını açıklayan Genel Sekreter, NATO üyeliği için Ukrayna'nın savaşın ortasında birçok reform uygulama "iradesini" memnuniyetle karşıladıklarını, şimdi Kiev’in "yolsuzlukla mücadelesini hızlandırması, hukukun üstünlüğünü güçlendirmesi ve insan haklarını ve azınlıkları desteklemesi" gerektiğini ekledi.
Konsey tarafından yapılan açıklamada da, Ukrayna'nın NATO ile askeri düzeyde tam olarak birlikte çalışabilmesini amaçlayan bir yol haritasının geliştirilmesinin üstlenildiği kaydedildi. Açıklamada, "Ayrıca, savunma satın alımlarının stratejik incelemesine dayalı olarak, insani mayınların temizlenmesi, yaralı Ukraynalı askerlerin tıbbi rehabilitasyonu ve Ukrayna'nın savunma sanayii kapasitesi ile ilgili yeni projelerin geliştirilmesi üzerinde de çalışıyoruz" ifadesine yer verildi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da toplantının ardından, "Teknik kabiliyetler, yaklaşımlar ve ordu yönetim ilkeleri açısından neredeyse bir NATO ordusu haline geliyoruz" dedi.
Billström: “Hakan Fidan İsveç'in NATO üyeliği onayının haftalar içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi”
Toplantı marjında dün İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşen Hakan Fidan, görüşmeye ilişkin, “ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki durum ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecini görüştük” demekle yetinirken, görüşmeye ilişkin ipuçları Billström’den geldi.
İsveç Dışişleri Bakanı, Fidan'ın ülkesinin NATO üyeliğinin "birkaç hafta içinde" onaylanacağının sinyalini verdiğini belirterek, “Hakan Fidan bana İsveç'in NATO üyeliği onayının haftalar içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi" dedi. Billstöm, tarafların onay için birbirlerinden yeni bir talepte bulunmadıklarını da söyledi.
“İsveç’e Noel hediyesi var mı?”
Stoltenberg de bu konuda yöneltilen, “İsveç’e bir Noel hediyesi var mı?” sorusuna, “Bu konuda güzel bir tartışma yaptık. NATO müttefiklerinden gelen mesaj da, onayın mümkün olan en kısa sürede sonuçlandığını göreceğimiz yönünde çok açıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belgeleri TBMM’ye sunması, aynı zamanda onay önerdiği anlamına da geliyor, çünkü bu parlamentoya sunulan teklifin bir parçası ve dolayısıyla Vilnius'ta mutabakata vardığımız şeyle de uyumlu. Bunun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz ve ne kadar erken olursa o kadar iyi. Çünkü bu hem İsveç hem de tüm NATO müttefikleri için iyi olacaktır” yanıtını verdi.