NATO Genel Sekreterliği görevinden ayrılan Jens Stoltenberg'in, 2025 yılından itibaren Christoph Heusgen'in yerine Münih Güvenlik Konferansı (MSC) Başkanı olacağı açıklandı.
Münih Güvenlik Konferansı Vakfı Mütevelli Heyeti’nin bu yöndeki kararını doğrulayan Vakıf Başkanı Wolfgang Ischinger, Stoltenberg'in MSC Başkanlığı’na getirilmesini "kıyaslanmayacak kadar iyi seçim" olarak nitelendirdi.
Uzun bir süre MSC’nin başkanlığını da yürüten Ischinger, "Stoltenberg, küresel itibarı ve muazzam deneyimiyle Konferans’a daha da önemli bir rol kazandıracak" dedi.
MSC tarafından yapılan yazılı açıklamada da, "Stoltenberg, dünya çapında saygın bir diplomat, birçok önemli güvenlik konusunda fikir önderi ve ABD Başkanlık Özgürlük Madalyası'nı alan az sayıdaki Avrupalı’dan biridir" ifadeleri yer aldı.
Jens Stoltenberg ise göreve atanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Barışın korunmasına hayatımı adadım. Münih Güvenlik Konferansı başkanlığını devralmak ve diyalog yoluyla barış misyonuna katkıda bulunmak benim için büyük bir onurdur" şeklinde görüş belirtti.
1959 doğumlu Stoltenberg, 2005-2013 yılları arasında Norveç Başbakanı olarak hizmet ettikten sonra 2014 yılında NATO Genel Sekreteri olarak göreve başlamıştı.
10 yılın ardından 1 Ekim itibarıyla NATO Genel Sekreterliği görevini Hollanda eski Başbakanı Mark Rutte'ye devreden Stoltenberg, bu görevini Eylül 2022'de bırakmak istemişti. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle görev süresi Eylül 2023'e kadar uzatılan Stoltenberg, bu süre zarfında halefi seçilemediği için bir yıl daha görevde kalmıştı.
Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda, NATO’nun Kiev hükümetine daha fazla silah sağlaması yönünde tavır aldı. Stoltenberg, bu yıl MSC’de yaptığı konuşmada "Savaş muhtemelen müzakere masasında sona erecek, ancak müzakere masasından hangi neticenin çıkacağı savaş alanında verilen mücadeleye bağlı. Bunu hepimiz biliyoruz" demişti.
NATO Genel Sekreteri olarak yaptığı ve 10 yıllık görev süresini değerlendirdiği 19 Eylül’deki veda konuşmasında ise Stoltenberg, "Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini öngörmek imkansızdır" demişti.
Stoltenberg, Şubat 2025'te 61'inci kez düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı’nın ardından, görevi Christoph Heusgen’den devralacak. 2005-2021 yılları arasında Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel'in dış ve güvenlik politikaları danışmanı olarak çalışan Heusgen, 2022 yılında MSC Başkanlığı’nı üstlenmişti.
Stoltenberg'in NATO'ya ve uluslararası güvenliğe olan katkıları göz önüne alındığında, MSC'nin başkanlığında başarılı olacağına dair güçlü bir beklenti var. Stoltenberg'in Münih Güvenlik Konferansı gibi prestijli bir platforma başkanlık yapması, kendisinin uluslararası sahnedeki yüksek itibarı ve deneyiminin bir göstergesi olarak tanımlanıyor.
Münih Güvenlik Konferansı nedir?
1963 yılından bu yana her yıl Şubat ayında Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nda üst düzey siyasetçiler, savunma ve askeri uzmanlar, karar alıcılar, araştırmacılar ve ekonomi uzmanları güvenlik politikası konularını ele alıyor.
Konferansın sloganı "Diyalog Yoluyla Barış." Konferansın özelliği, gayriresmi niteliğiyle gündemdeki konular hakkında katılımcıların protokol kuralları dışında görüş belirttikleri bir formatta yapılması. Buna karşılık konferans kapsamında geleneksel olarak tarafları bağlayıcı kararlar alınmıyor.
Siyasi gözlemciler, Münih Güvenlik Konferansı’nın siyasi takvimdeki önemini, dünyanın önde gelen ekonomistlerini biraraya getiren Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu’nun mali çevreler için anlamı ile karşılaştırıyor.