Sırbistan’a Mladiç Dopingi

Sırbistan’a Mladiç Dopingi

“Bosna Kasabı” lakaplı eski Sırp general Ratko Mladiç’in yakalanması Avrupa Birliği ve NATO tarafından son derece olumlu karşılandı. Sırbistan’ın bu kurumlar nezdindeki imajını güçlendiren bu adım çok önemli olsa da Belgrad’ın atması gereken adımların sonuna gelinmedi.

Yıllardır savaş suçlusu olarak aranan eski Sırp general Ratko Mladiç’in yakalanması Sırbistan’ın Avrupa perspektifini güçlendirdi. Mladiç’in yakalandığı haberi Brüksel’de gerek Avrupa Birliği gerekse NATO nezdinde büyük memnuniyetle karşılandı. Bu tutuklama Sırbistan’ın geçmişiyle yüzleşmesi anlamını taşımasının yanı sıra ülkenin uluslararası alandaki kredibilitesi üzerindeki soru işaretlerini de azaltıcı bir etki yarattı.


İki yıldır Avrupa Birliği kapısında adaylık statüsü bekleyen ancak eski Yugoslavya için oluşturulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’yle yeterli işbirliği yapmadığı gerekçesiyle sürekli frenlenen Sırbistan’ın omuzlarındaki yüklerden biri kalktı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Mladiç’in tutuklanmasıyla, bu ülkenin Avrupa Birliği yolunda büyük bir engelin ortadan kalktığını söyledi. Füle, Sırbistan’ın, Mladiç’i yakalayarak taahhütlerine bağlı kaldığını ve önemli bir uluslararası yükümlülüğünü yerine getirdiğini belirterek Belgrad yönetiminin Avrupa Birliği yolundaki diğer sözlerini de yerine getirerek güvenilirliğini bir kez daha ispatlamasını istedi.

Mladiç yakalanmış olsa da Sırbistan’ın bu konudaki yükümlülüğü sona ermedi. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği’nin Mladiç’in yanı sıra Goran Hadzic’in yakalanmasını da talep ediyor. Sırbistan’ın Avrupa Birliği yolunda muradına ermesi için savaş suçlularıyla ilgisi olmayan adımlar da atması gerekiyor. Füle, Sırbistan’ın beklediği adaylık konusunda Avrupa Birliği Komisyonu’nun bu yılın sonuna doğru olumlu bir görüş bildirmesi için reformlar üzerindeki çalışmanın yoğunlaşması gerektiğini söyledi. Sırbistan’ın özellikle adalet sistemi, organize suçlarla mücadele ve kamu yönetimi konusunda adım atması gerekiyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Mladiç’in yakalanmasının Sırbistan ve uluslararası adalet için ileriye doğru önemli bir adım olduğunu söyledi. Yakalamadan memnuniyet duyan bir başka isim de NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen oldu. Mladiç’in yakalanmasını adaletin yerini bulması için bir fırsat olarak değerlendiren Rasmussen, bu ismin Balkanlar ve Avrupa tarihinin en karanlık kesitlerinin bir kısmında kilit rol oynadığını ifade etti.