Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sputnik Türkiye Ankara Bürosu önünde toplu iş sözleşmesi talebiyle yürütülen grevin 30'ncu günü dolayısıyla sivil toplum ve meslek örgütleriyle birlikte bir kez daha merkezi Rusya olan işveren tarafına hukuka uyma çağrısı yaptı.
Sputnik’in Ankara'daki ofisi önünde yapılan basın açıklamasına, CHP Ankara milletvekilleri Okan Konuralp ile Aliye Timisi Ersever, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, CHP, EMEP, TİP, Yeşil Sol Parti, SOL Parti, Halkevleri, KESK yöneticileri ve çok sayıda gazeteci katıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ile Gazeteciler Cemiyeti de eyleme destek verdi.
TGS Ankara Şube Yöneticisi Mahir Bağış, basın açıklamasında Sputnik Türkiye yönetimine "Gayri yasal ve gayri ahlaki bir şekilde kalktığınız masaya dönün, atılan 24 üyemizi işe iade edin, sendikal hakları tanıyın, adil bir ücreti toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alın” diye seslendi.
Sputnik’te örgütlendikleri ilk günden bugüne işyeri barışı için müzakerede ısrarcı olduklarını belirten Bağış, “İşveren ilk günden bugüne sendikayı da üyelerimizin taleplerini de tanımadı, yok saydı ve sonunda masayı dağıttı. Üstelik bu ülkede yaşayan herkes için bağlayıcı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarını çiğnemekten de çekinmedi. Grev sürerken yasadışı bir şekilde grevin tesirini kırmak amacıyla işe alımlar yaptı. Güya meslek büyüğü olmakla övünen 9 programcı, greve rağmen programlarına başladı. Gazetecilik mesleğinin etik kurallarını aşan bir şekilde işverene sadakatten farklı bir bağla ilintili bu grev kırıcıları adına utanıyor ve üzülüyoruz” dedi.
Mahir Bağış, grev kırıcısı tutum alarak Sputnik Türkiye'de görev alanlar tarafından TGS'ye yönelik suçlamalara da yanıt verdi.
Bağış, "Bir emek örgütü olarak motivasyonumuz; sadece ve sadece üyelerimizin ekonomik ve sosyal haklarını arttırmak, editoryal bağımsızlığını güvence altına almak oldu. Sputnik işvereni ve yöneticilerinin anlamak istemediği gerçek budur. Grev kırıcılarının suyu bulandırarak saklamak istediği, kara propaganda ile örtbas etmek istediği gerçek budur. Grevimizin 30'ncu gününde tekrar taleplerimizi buradan sesli bir şekilde haykırıyoruz " diye konuştu.
Ayrıca işten çıkarılmış durumdaki sendikalı gazeteciler, eyleme destekçisi siyasetçilere ve örgüt yöneticilerine bir kez daha “Grevde dayanışma olmadan, olmaz” yaklaşımıyla grev boyunca Sputnik’e görüş ve demeç verilmemesi yönündeki talebi yineledi.
RTÜK sendikal haklar şikayetini dikkate aldı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sputnik Türkiye'nin bürolarından sendikalı gazetecileri işten çıkarmasıyla ilgili yapılan birden fazla şikayet başvurusu içeren dosyayı incelemeye aldı.
RTÜK Başkanlığı bilgisi dahilinde hukuk müşavirliğince konuya ilişkin Kurul'a sunulmak üzere rapor hazırlığı yapılmasına karar verildi.
Gazeteciler arasında grev kırıcılık tartışması
Bu arada gazeteci Ceyda Karan, Sputnik’teki programına devam edeceğini açıkladığı için "grev kırıcı" olması nedeniyle eleştirilmesi üzerine BirGün Gazetesi'ndeki köşe yazarlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Sendika üyesi gazeteciler greve devam etmesine rağmen Radyo Sputnik’te yapılan anonslarda Ali Çağatay, Ceyda Karan, Mahir Boztepe, Erdal Kaplanseren ve Serhat Ayan’ın da aralarında olduğu isimlerin yeni yayın döneminde mikrofon başında olacakları duyurusuyla "Programcılar grevi kırıyor mu?" tartışması başladı.