Meksika sınırından ABD’nin Teksas ve Arizona eyaletlerine giriş yapan sığınmacılar otobüslerle başkent Washington’a gönderilmeye devam ediyor.
Sayıları ne kadar artsa da artık geldikleri ilk günlerdeki ilgi ve konukseverliği görmüyorlar. Sığınmacı akınıyla başa çıkamayan Washington belediyesi de son çare olarak federal hükümetten yardım talep etmek zorunda kaldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Kolombiyalı Luis Huertas, Nisan ve Temmuz ayları arasında Teksas ve Arizona’dan Washington’a gönderilen 6 bini aşkın sığınmacıdan biri. Huertas başkente varmasından kısa bir süre sonra saldırıya uğradı.
Hastaneye giden Huertas, belgesiz olduğu için Acil Servis’te bakım görmedi. Yerel yetkililer, Washington’un sığınmacılar için güvenli bir kent olmakla birlikte son dönemde aşırı göçmen akınına uğradığını söylüyor.
Washington Belediyesi İnsan Hakları Bürosu’ndan Larry Villegas-Perez, federal hükümetten yardım talep edilmesiyle ilgili olarak, “Bu işin üstesinden gelebilmek için para, zaman ve insan kaynağına ihtiyaç var. Washington belediyesi tek başına bu ihtiyacı karşılayamaz” dedi.
Orta Amerika Kaynak Merkezi gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar, sınırdan gelen göçmenlere yardımcı oluyor. Gönüllüler ilk başta üç gün süreyle onlara bilgi, yiyecek ve barınak sağladı. Ancak dört ay içinde Teksas ve Arizona’dan 140’ı aşkın otobüs Washington’a geldi. Bu denli göçmen akını gönüllü kuruluşları da bunalttı.
Sivil toplum kuruluşu CARECEN’in Direktörü Abel Nunez, “Bu kişiler, buraya gelince, ki gelmeye devam ediyorlar; buldukları, eskiye oranla beklentilerinin altında kalıyor. Eskiden de bu yeterli değildi” diyor.
Biden yönetimi, Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi’ne Washington’a gelenlere temel hizmetleri sağlaması talimatını verdi. Ancak göçmen haklarını savunanlar, bu kaynakların bile yeterli olmayacağını söylüyor.
Göçmenlere yardım sunan bir diğer sivil toplum kuruluşu olan SAMU’dan Tatiana Laborde de, “İlk başlarda, göçmenleri evlerinde ağırlayan aileler vardı. Çok küçük bir grup için iki hafta süreyle kalınabilecek bir barınağımız vardı. Ancak, göçmenler için uzun vadeli barınma imkanı hiçbir zaman oluşmadı” dedi.
Son dört ayda Washington’dan binlerce göçmen geçti. Ellerinde, Meksika sınırını geçtikten sonra kendilerine verilen mahkeme celpleri var.
ABD Göç ve Gümrük Muhafaza Dairesi eski yetkililerinden Luis Paoli, bu belgenin yasal statü sağlamadığını söylüyor: “Bu ‘Amerika’ya giriş yaptınız, şu ülkedensiniz, yasa dışı olarak buradasınız, göçmenlik davanızı işleme koydurtmak için bir göçmen mahkemesine gitmek zorundasınız’ anlamına gelen bir belge.”
Paoli’ye göre belge, ABD’deki nihai varış noktasına ulaşan göçmenlere ABD Göçmen Dairesi yetkililerine başvurmaları için 30 gün süre veriyor: “Eğer kişi başvuruda bulunmazsa, yargıç o kişinin gıyabında sınır dışı edilmesi emrini çıkarabilir.”
Göçmen mahkemelerinde sığınma ve diğer göçmen başvuruları ile ilgili 1,6 milyon dava dosyası bekliyor. Bir başvuru konusundaki duruşma için bekleme süresi yaklaşık beş yıl. Göçmenlik avukatı Miriam Osorio, ortada çok fazla yanlış bilgilendirme olduğunu söylüyor.
Osorio, “İnsanlar, ‘Buraya gelir ve sığınma talebinde bulunursam, beni kabul ederler. Çalışma izni alırım, yardım alırım ve huzur içinde Amerika’da yaşarım’ sanıyorlar. Bu doğru değil” ifadelerini kullandı.
Huertas da aynı sonuca ulaştı: “Belgeleriniz olmadığından dolayı kapılar yüzünüze kapandığı zaman fırsat yakalamanız, iş bulmanız, belki bir evinizin olması imkansız.”
Huertas gibi her hafta yaklaşık 500 göçmen Washington’a geliyor ve benzer zorluklarla karşı karşıya kalıyor.